Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Δράσεις απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας 

 
 
Την οργάνωση της πάλης τους προετοιμάζουν σωματεία της Θεσσαλονίκης απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, τα συνδικάτα Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Χημικής βιομηχανίας, Τύπου και Χάρτου, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, και τα σωματεία ιδιωτικά υπαλλήλων και εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας, διοργανώνουν την Τετάρτη 6 Ιούλη, στις 10 το πρωί συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στις 7:30 το απόγευμα, σύσκεψη στο ΕΚΘ.

Σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές καλούν σε μαζική συμμετοχή εργαζόμενους και άνεργους, τονίζοντας:

«Για την ανεργία δεν φταίνε οι άνεργοι!

Την ανεργία, όπως και την κρίση τη γεννά το σύστημα όπου όλα λειτουργούν για τα κέρδη των λίγων.

Δημοψήφισμα τώρα, για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ


12472324_237644443255789_899974256250774041_n

Το πρόσφατο Brexit κατέδειξε την ισχύ δύο καθοριστικών δεδομένων :
  • Το πρώτο δεδομένο, σχετίζεται με την ραγδαία αύξηση της έντασης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εκβάλουν στο πεδίο του γεωπολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού με την ηγεμονία διαλυτικών και αποσαθρωτικών τάσεων.
  • Το δεύτερο δεδομένο, αφορά στην έκδηλη δυστοπία άρθρωσης οποιαδήποτε εναλλακτικής πρότασης απέναντι στο κυρίαρχο υπόδειγμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αν αυτή δεν αμφισβητεί τα αρχετυπικά στοιχεία συνοχής του καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας.
Στα πλαίσια ενός πολεμικού καπιταλισμού όπως αυτός που κυριαρχεί στις μέρες μας, οι αντιθέσεις που ενυπάρχουν εντός του, γεωπολιτικές και οικονομικές, δεν μπορούν να επιλυθούν πάρα ως έκφραση μιας διαρκούς και ανειρήνευτης σύγκρουσης ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Καθώς δυνατότητες όπως και ιστορικά περιθώρια για την σύναψη ενός νέου συναινετικού κοινωνικού συμβολαίου δεν υφίστανται. Όποιες δυνάμεις επικρατήσουν σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, θα επιβάλλουν το σύνολο της πολιτικής τους στρατηγικής είτε αυτό είναι το κεφάλαιο, είτε η εργατική τάξη.

Το πρόσφατο Brexit κατέδειξε με τρόπο εκκωφαντικό την πολιτική ένδεια των δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της αριστεράς ακόμα και του κομμουνισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα- που ήταν αναμενόμενο- αλλά και διεθνώς. Πολιτική ένδεια που είναι απότοκο της έλλειψης επαναστατικής στρατηγικής που να μπορεί να συνομιλήσει με τα τεκταινόμενα της συγκυρίας και να εξάγει συμπεράσματα που να είναι σε θέση να αξιοποιηθούν στην πάλη των εργαζόμενων και των λαών, στην προσπάθεια χειραφέτησης τους από την καπιταλιστική κυριαρχία.

Επίθεση χωρίς ανάπαυλα


 
 
 
Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν αυτήν τη βδομάδα την πρώτη «κρυάδα» από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη. Τόσοι είναι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που έχασαν αυτό το σημαντικό για την επιβίωσή τους επίδομα, κατ' εφαρμογή της σταδιακής κατάργησής του μέχρι το 2019.

Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως το επίδομα. Στο τέλος του 2019, οι 340.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα έχουν χάσει το ΕΚΑΣ θα μετρούν απώλειες της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν συνολικά από τις λαϊκές οικογένειες, καθώς οι σημερινοί συνταξιούχοι, με τα πενιχρά τους εισοδήματα, ζουν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πλήγμα για τα ζευγάρια των συνταξιούχων που έπαιρναν και οι δύο το επίδομα και τώρα το χάνουν, στην περίπτωση που το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνάει τα 11.000 ευρώ, που είναι το νέο όριο το οποίο καθορίζει ο νόμος.