Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Πατρίς Εμερί Λουμούμπα: Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο αγωνιστής

 

ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

Μέσα από δικά του κείμενα, όπως δημοσιεύτηκαν στον σοβιετικό αγγλόφωνο προπαγανδιστικό και διαφωτιστικό τόμο «Πατρίς Λουμούμπα: Η αλήθεια για το τερατώδες έγκλημα των αποικιοκρατών» - «Εκδοτικός Οίκος Ξένων Γλωσσών της Μόσχας»

 

Ο λαοπρόβλητος πρώτος πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, τη στιγμή της σύλληψή του, κοιτάζει με το βλέμμα του μελλοθάνατου τον φωτογραφικό φακό
Ο λαοπρόβλητος πρώτος πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, τη στιγμή της σύλληψή του, κοιτάζει με το βλέμμα του μελλοθάνατου τον φωτογραφικό φακό
Την 1η Γενάρη 1961, δεκαεπτά μέρες πριν από την άγρια δολοφονία του λαοπρόβλητου Κονγκολέζου Πατρίς Λουμούμπα και την εξαφάνιση της σορού του με οξύ, κυκλοφορεί ο σοβιετικός αγγλόφωνος προπαγανδιστικός και διαφωτιστικός συλλογικός τόμος «Patrice Lumumba, The Truth about a Monstrous Crime of the Colonialists» («Πατρίς Λουμούμπα, Η αλήθεια για το τερατώδες έγκλημα των αποικιοκρατών»).

Τον υπογράφει ομάδα Σοβιετικών δημοσιογράφων και τυπώνεται από τον εκδοτικό οίκο «Foreign Languages Publishing House» («Εκδοτικός Οίκος Ξένων Γλωσσών της Μόσχας»).

Αυτό το Σαββατοκύριακο, στο δεύτερο μέρος του σύντομου αφιερώματος στον Πατρίς Λουμούμπα, θα διατρέξουμε αυτό το πολύτιμο υλικό, που φωτίζει τις αληθινές πλευρές του Αφρικανού ηγέτη κι όχι αυτές που απέκρυψαν οι Βελγοαμερικανοί δολοφόνοι του. Θα επικεντρωθούμε στον άνθρωπο, στον ποιητή και τον αγωνιστή για το δίκιο του λαού του.

* * *

Η αρχή θα γίνει με το κείμενο «Το τελευταίο γράμμα του Πατρίς Λουμούμπα», που απευθύνεται στη σύζυγό του Πολίν Οπάνγκο Λουμούμπα (1936 - 2014). Δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Afrique Action» της Τυνησίας και εκτιμάται ότι το έγραψε, κατά τη μεταγωγή του, στη φυλακή της Κατάνγκα:

Τα καραγκιοζιλίκια του ΑΝΤ1

 


 

Η δολοφονία του τέως Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία και πολλά ερωτήματα προς διερεύνηση για τις αρμόδιες αρχές.

Ένα από τα ερωτήματα με τα οποία δεν χρειάζεται να ασχοληθούν είναι η ταυτότητα του δράστη. Η αστυνομία συνέλαβε τον δολοφόνο του Σίνζο Άμπε μόλις είκοσι δευτερόλεπτα μετά την επίθεση. Το όνομα και η ιδιότητά του δόθηκαν αμέσως στην δημοσιότητα. Πρόκειται για τον 41χρονο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι άνεργος, όμως στο παρελθόν είχε εργαστεί για το πολεμικό ναυτικό της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα για το σώμα του Ναυτικού των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της χώρας. Το παρελθόν και οι διασυνδέσεις του έχουν γίνει φύλλο και φτερό, ενώ στην τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν μόνο μία φωτογραφία του, ένα καρέ από το βίντεο της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε.

Ψέμα και αντιΚΚΕ εμπάθεια: Αδέλφια δίδυμα

 

 

Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με περιβόητες ανεμοδούρες που τελευταίως -μετά από μία μακρά περιήγηση- έχουν προσγειωθεί εντός, εκτός και επί τα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το ψέμα έχει πολύ κοντά ποδάρια και ο ψεύτης πολύ μεγάλο θράσος. Ο λόγος για ένα κείμενο του Μ. Κοψίδη στο tvxs που με ψέματα και τη γνωστή, μπόλικη εμπάθειά του για το ΚΚΕ επιχειρεί να χρεώσει στο ΚΚΕ «στάση σιωπής» για τη «Novartis». Μάλιστα, ο «αρθρογράφος» αναφέρει ότι άκουσε και την τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή και καταστάλαξε πως από το ΚΚΕ δεν υπάρχει «καμία απολύτως αναφορά για τη ''Novartis'' μετά την απόφαση της δικαιοσύνης». Προς αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή το πάει γυρεύοντας, παραθέτουμε το ακριβές απόσπασμα από τη δευτερολογία του Δ. Κουτσούμπα στη συζήτηση στη Βουλή για την «κοινωνική πολιτική», που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιούλη:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Σχετικά με τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος


 

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κι έθεσε τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος στο έδαφος των διεθνών κι εγχώριων εξελίξεων.

Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η συνολική όξυνση των ανταγωνισμών και αντιθέσεων, τόσο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ) με το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Ρωσία, Κίνα), όσο και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, ειδικά αυτών της ΕΕ. Τα δεδομένα του πολέμου συντείνουν ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι παρατεταμένος σε κατεύθυνση κλιμάκωσης, με ενίσχυση του κινδύνου γενίκευσής του. Σε αυτό συντείνουν, μεταξύ άλλων, και η τεράστια συγκέντρωση πυρός στην περιοχή του πολέμου, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες, η νέα κούρσα εξοπλισμών, η επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο με βάση τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ», που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 9 - 10 Ιούλη

 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 9 - 10 Ιούλη: 

 

  • Με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων κορυφώνεται η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας: Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών - Ετσι γράφεται η ιστορία
  • Το βράδυ του Σαββάτου στις 7 μ.μ., στην παραλία του Βόλου, η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα χαιρετίσουν οι Γενικοί Γραμματείας των ΚΚ Ελλάδας, Εργαζομένων Ισπανίας, Μεξικού και Τουρκίας
  • Διεθνιστικό γεγονός η κατασκήνωση, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 8 Κομμουνιστικές Νεολαίες