Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Το νέο πανεπιστήμιο : Εκπαιδεύοντας τους φτωχούς







Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού παιδείας για το νέο Λύκειο που θα οδηγήσει δήθεν στο νέο πανεπιστήμιο είναι τόσο παλαιές και τόσο σκουριασμένες, που προσιδιάζουν προς τον πρωτόγονο θετικισμό των Hume και Comte. Με τον τελευταίο, να κερδίζει στα σημεία…

Πρόκειται για την ιδιάζουσα περίπτωση όπου το αμελητέο εμφανίζεται ως προοδευτικό οδηγώντας την συζήτηση στο πεδίο της μεταφυσικής, ακόμη και αν ομνύεται με κάθε ευκαιρία η επιστημονική γνώση, με την πολύτιμη αρωγή της κοινωνιολογίας στην προκειμένη περίπτωση.

γράφει ο Χρήστος  Μιάμης*

Εργοδότες φακέλωναν μέσω social media εργαζόμενους που διεκδικούσαν, για να μην ξαναπροσληφθούν!




Εργοδότες φακέλωναν μέσω social media εργαζόμενους που διεκδικούσαν, για να μην ξαναπροσληφθούν!

 


Μυστικές ομάδες στα social media όπου εργοδότες «ανέβαζαν» τα ονόματα εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους ώστε να μην προσληφθούν από άλλες επιχειρήσεις, «εκτόξευση» των παραβάσεων της εργασιακής νομοθεσίας, οικοδόμους από τη Ξάνθη στο… Κατάρ και πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας στη δυτική Μακεδονία, συνθέτουν το σκηνικό στον αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

«Κυνηγημένοι» …εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, αποκάλυψε ότι εργοδότες της περιοχής του έφτιαξαν έναν κλειστό λογαριασμό σε social media με τίτλο «Κυνηγημένοι» όπου αναφέρουν ονόματα εργαζομένων που τους έχουν κάνει καταγγελία προκειμένου να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους για να μην τους προσλάβουν! «Αναλογιστείτε» προσέθεσε, «ότι για τους περίπου 17.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό του νομού Ημαθίας, αντιστοιχούν μόλις δύο επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες».

Θα δείξει


«Θα δείξει η πράξη». Αυτό είναι το καινούργιο «μότο» που διακινούν τα κυβερνητικά στελέχη και από κοντά διάφορα δημοσιογραφικά επιτελεία σε σχέση με το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας. Αλήθεια, όμως, τι εννοούν; Τι περιμένουν να δείξει η πράξη; Μπας και θα καταργήσουν τους πάνω από 700 μνημονιακούς νόμους, που μαζί ψήφισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Μπας και έχουν σκοπό να επαναφέρουν όλα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, τα οποία σήμερα λοιδορούν ως «παθογένειες του παρελθόντος» και ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι θα τα επεκτείνουν, για να μη χαθούν τα «κεκτημένα» των καπιταλιστών; `Η μήπως σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπου συμμετέχουν για λογαριασμό της αστικής τάξης και να «ανακρούσουν πρύμναν» σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ; Τίποτα βέβαια απ' όλα αυτά. Τα «σάπια» τα πουλάνε για να κρατούν το λαό σε στάση αναμονής απέναντι σε μια από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση, που για «χαρτοφυλάκιο» έχει, όπως και οι προηγούμενες, τη συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρέπει να τους κάνει το χατίρι.

Οι πολλές ταφές της 3ης Σεπτέμβρη


 
 
Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες… Αλλά ακόμα κι ο συνθέτης του τραγουδιού απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ της μνημονιακής εποχής να το χρησιμοποιεί καταχραστικά ως ύμνο του, έχοντας απομακρυνθεί φανερά πλέον από τις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη. Ποιες ήταν όμως αυτές οι αρχές και τι έλεγαν;

Η διακήρυξη ήταν ένα προσωπικό κείμενο του Ανδρέα Παπανδρέου, μακριά από κάθε συλλογική διαδικασία. Πασπάλιζε με μαξιμαλιστικές διατυπώσεις και κορόνες τις ρεφορμιστικές θέσεις και τη μικροαστική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ (που είναι μάλλον συμπληρωματικά παρά αντιφατικά στοιχεία) και αυτό το χαρακτηριστικό επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να μπερδεύει για αρκετά χρόνια πολύ κόσμο, ψαρεύοντας σε θολά νερά και ακόμα πιο θολές συνειδήσεις.

Παρέμβαση σε κυβερνητική φιέστα για την Υγεία (VIDEO - ΦΩΤΟ)





Μαχητική παρέμβαση στη φιέστα που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, για το «Δημόσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην Υγεία και τις πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο», πραγματοποίησαν τη Δευτέρα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας μαζί με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Στάθηκαν έξω από το χώρο της εκδήλωσης και με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Μόρφωση, δουλειά, Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Έξι δισ. στείλαν στην Ελβετία και στην Ελλάδα κλείνουν τα νοσοκομεία», υποδέχθηκαν αγωνιστικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (υπουργοί, γενικοί γραμματείς, διοικητές ΥΠΕ) που σύσσωμη πρωταγωνίστησε στην κυβερνητική φιέστα που είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα.

Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, άθλιο εμπόριο ελπίδας στο λαό


Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Διευρύνεται μέρα με τη μέρα η παροχολογία της κυβέρνησης, που σηκώνει κουρνιαχτό υποσχέσεων για να κρύψει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και τις συνεχείς δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο. Με διαρροές και παζάρια ενόψει της ΔΕΘ, τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν στήσει ένα άθλιο παζάρι ελπίδας, διαλαλώντας αυξήσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές, 13η σύνταξη, εισφοροαπαλλαγές, «φοροελαφρύνσεις» κ.ά., ταυτόχρονα με τις υπόνοιες ότι δεν θα προχωρήσει η καθορισμένη για το νέο χρόνο παραπέρα περικοπή στις συντάξεις.
 Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή υπογραφή από την υπουργό Εργασίας των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων (βλ. σχετικό θέμα σελ. 9), με τον πρωθυπουργό να σπεύδει να τη χαιρετίσει με ανάρτησή του, μιλώντας για «μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων» που «συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή». Προσπέρασε βεβαίως το γεγονός ότι σ' αυτούς τους ίδιους κλάδους εργάζονται χιλιάδες με «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και κανενός είδους κάλυψη από καμία σύμβαση, έρμαιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενώ η όποια «επέκταση» γίνεται με τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση, με κυβερνητική απόφαση και όπου οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν την «καλή διάθεση» να δώσουν τις λίστες με τα μέλη τους για να ισχύει η αντιπροσωπευτικότητα.

«Προτιμώμενος εταίρος... »


  Πηγή: Eurokinissi

Μετά την ιδιότητα του «ευέλικτου γεωπολιτικού μεντεσέ» στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, η Ελλάδα απέκτησε έναν ακόμα τίτλο, αυτόν του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ετσι τη χαρακτηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου αναλύει τη στρατηγική των ΗΠΑ και το ρόλο της Ελλάδας σε όλο το «τόξο» από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Κεντρική Μεσόγειο.

Μιλώντας ειδικότερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημειώνει ότι «έχει φιλόδοξη περιφερειακή ατζέντα», η οποία «συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή», είτε πρόκειται για «το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων» είτε για την «ασφάλεια» στην Ανατ. Μεσόγειο είτε για τις σχέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία.