Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Αντιλαϊκή πολιτική και εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

 
ΚΟΜΕΠ ΤΕΥΧΟΣ 6/2018

Εκτενή αποσπάσματα από το σημείωμα της Σύνταξης του νέου τεύχους της ΚΟΜΕΠ

Από το πρόσφατο διήμερο δράσης που οργάνωσε το ΚΚΕ ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις
MotionTeam
Από το πρόσφατο διήμερο δράσης που οργάνωσε το ΚΚΕ ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις
«Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα»: Με αυτόν το σαφή τρόπο συνόψισε ο Αμερικανός πρέσβης, την περίοδο της ΔΕΘ - η οποία ήταν αφιερωμένη στις ΗΠΑ - τις σχέσεις ανάμεσα στο αμερικανικό και το ελληνικό κράτος.
 
 Προς όφελος των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβέρνηση αναπτύσσει την εξωτερική της πολιτική με βασικό πυλώνα την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην προώθηση των ευρωατλαντικών επιδιώξεων στην περιοχή, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον ελληνικό λαό. Παράλληλα, με απύθμενο θράσος προβάλλει αυτήν την επιλογή σε συνδυασμό με την απαρέγκλιτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία «επενδυτικών ευκαιριών» και «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος» που θα οδηγήσουν στην κοινωνική ευημερία.
 Σε αυτό το τεύχος της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνεται η Απόφαση της 13ης Συνόδου της ΚΕ του ΚΚΕ (Σεπτέμβρης 2018), η οποία παρουσιάζει την τοποθέτηση του Κόμματος σχετικά με τις τρέχουσες διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις. Στο σημείωμα αυτό θα εστιάσουμε στις εξελίξεις που προέκυψαν το διάστημα μετά από αυτήν τη συνεδρίαση της ΚΕ.

Λογική… και… συναίσθημα!

 

Ήρωες θα υπάρχουν πάντα. Αλλά οι ήρωες δεν ζητάνε παράσημα. Αγωνίζονται σταθερά και κάθε μέρα. Γράφουν τη σύγχρονη ιστορία. Και δεν τους δείχνει ποτέ η τηλεόραση. Ψέματα λέω;

Δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007, στην εφημερίδα “ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ” της Λέσβου. Το αφιερώνω στα 100 χρόνια του κόμματος.

Μόλις γύρισα απ’ την πορεία του Πολυτεχνείου. Θα ξημερώσει 18 Νοέμβρη. Σκέφτομαι. Χτες ήταν η επέτειος του Πολυτεχνείου. Σήμερα είναι τα γενέθλια του ΚΚΕ. 2007 – 1918 = 89. Σκέψου τις εποχές. ΓΣΕΕ. ΣΕΚΕ. ΚΚΕ. Η εργατική τάξη αποκτά συνείδηση. Αποκτά έκφραση. Ήταν τότε που οι εργάτες δεν είχαν μεροκάματο, ωράριο, δικαιώματα, ασφάλεια, συνθήκες υγιεινής, περίθαλψη, σύνταξη. Ήταν τότε που οι γυναίκες ήταν σε χειρότερη μοίρα απ’ τα μουλάρια. Ήταν τότε που οι νέοι κι οι γυναίκες δεν είχαν ψήφο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ


2015 - 2018: «Απογείωσε» τη «στρατιωτική συνεργασία» με τους φονιάδες των λαών
 
 
Ενα αποκαλυπτικό «ημερολόγιο» ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων

 
 
Ενα αποκαλυπτικό «ημερολόγιο» φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης», καταγράφοντας ορισμένες μόνο από τις εκατοντάδες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Ενοπλες Δυνάμεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και καπιταλιστικά κράτη της περιοχής κατά την τελευταία τριετία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
 Η σημερινή κυβέρνηση, «σαν έτοιμη από καιρό», ανέλαβε ευθύς εξαρχής να «αναβαθμίσει» και αυτήν τη βασική πλευρά της επικίνδυνης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «απογειώνοντάς» την κατά το 2018, στο πλαίσιο και των όσων συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά και αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου» ΗΠΑ - Ελλάδας και την «ανταλλαγή επισκέψεων» μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ και Ελλάδας.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, οι ασκήσεις αυτές αποτελούν κυριολεκτικά «πρόβες πολέμου», που εντάσσονται στη συνολική επιθετική στρατηγική και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απέναντι στα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν κ.ο.κ.

Επικίνδυνος εθνικιστικός παροξυσμός...




«Εθνικιστικός - αλυτρωτικός παροξυσμός»: Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το περιεχόμενο των μαραθώνιων τηλεοπτικών μεταδόσεων χτες από κανάλια και εκπομπές για την κηδεία του ομογενούς Κ. Κατσίφα.

Δημοσιογράφοι στημένοι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα μεθοριακά περάσματα να αναμεταδίδουν τα αντιαλβανικά συνθήματα όσων πάνε στην κηδεία. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με φασιστοειδή να ξερνούν το δηλητήριό τους. Ατάκες από παρουσιαστές μεσημεριανάδικων, που προκαλούν αναγούλα, όπως για τον «καλό εθνικισμό», για το ότι «όποιος είναι Έλληνας είναι καλός και δημοκράτης», για τους Έλληνες που φέρθηκαν ...«μεγαλόκαρδα στους Αλβανούς μετανάστες», για την «Αλβανία, που δεν αξίζει να μπει στην ΕΕ» και άλλα παρόμοια.

Μπροστά με τις ανάγκες μας, κόντρα στην εξαπάτηση και την αντιλαϊκή επίθεση


Οι ψευτοκαβγάδες δεν μπορούν να κρύψουν τις κραυγαλέες ομοιότητες
Eurokinissi
Οι ψευτοκαβγάδες δεν μπορούν να κρύψουν τις κραυγαλέες ομοιότητες
«Κάτι έρχεται...»: Αυτό το κλίμα προσπαθεί να συντηρήσει η κυβέρνηση με τη φιλολογία περί εφαρμογής των «δεσμεύσεων» που έδωσε στη ΔΕΘ, για μια δήθεν «ανακούφιση» του λαού στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σε αυτό το «κάτι» η κυβέρνηση εντάσσει τα διάφορα «ταρατατζούμ» που φέρνει στη Βουλή ή ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, που στην πράξη αποδεικνύονται πουκάμισα αδειανά για το λαό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την τροπολογία για την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων στα ειδικά μισθολόγια, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «παροχή» και μάλιστα τη φορτώνει στο λαό μέσω του υπερπλεονάσματος. Αλλο παράδειγμα είναι η εξαγγελία 10.000 προσλήψεων στο Δημόσιο, υποτίθεται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Εκκλησία, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό σε Παιδεία, Υγεία, ΟΤΑ κ.α. είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες (π.χ. μόνο πέρσι προσλήφθηκαν για μερικούς μήνες πάνω από 15.000 αναπληρωτές στη Δημόσια Εκπαίδευση).
 Η αλήθεια που δεν μπορεί να προσπεράσει η κυβέρνηση όσο κι αν «τεντώσει» προπαγανδιστικά τα ψίχουλα που μοιράζει είναι ότι κρατάει στο ακέραιο όλους τους μνημονιακούς νόμους στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή». Γι' αυτό, ακόμα και τα ψίχουλα αυτά δίνονται υπό την αίρεση της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή της επίθεσης διαρκείας στο λαϊκό εισόδημα. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να αντισταθμιστούν ούτε στο ελάχιστο τα παλιά και νέα μέτρα που φορτώνονται στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.