Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ Να μη γίνουν νέα πλευρικά διόδια στη Χαλάστρα

 

Φωτο αρχειου 
Φωτο αρχειου

 

Την αντίθεσή της στην επιβολή νέων πλευρικών διοδίων στη Χαλάστρα εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Δέλτα σημειώνοντας πως είναι μέρος μόνο του σχεδιασμού για ιδιωτικοποίηση και του τελευταίου αυτοκινητόδρομου, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με ταχύ ρυθμό συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης τεράστια πρόκληση, που θα επιβαρύνει παραπέρα τον λαό της περιοχής, που καθημερινά μετακινείται για να πάει  στη δουλειά του και  στα χωράφια του και  δοκιμάζεται από την ακρίβεια, την ανέχεια και τις γενικότερες συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης τόσα χρόνια τώρα.

Η γιαγιά στο Ίλιον και η ξεφτίλα ενός συστήματος…

 



Αυτό που σκοτώνει τη γιαγιά και τον καθέναν που βρίσκεται ή που θα βρεθεί στη θέση της, δεν είναι η πείνα. Είναι η ξεφτίλα της πείνας, η ξεφτίλα που ένα ακόμα πιο ξεφτιλισμένο σύστημα την παρέδωσε βορά στα αδηφάγα τέρατα που αντλούν υπεραξία, που τροφοδοτούνται, που απομυζούν από την αδυναμία… από την ανημπόρια των ανθρώπων.

Υπάρχει μία σκηνή στην ταινία του Λόουτς, «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέηκ» που σε σοκάρει, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που πέφτει πολύ χαμηλά, όχι στα μάτια του συστήματος αλλά στα μάτια των ανθρώπων που τον θαυμάζουν, που τον έχουν σαν στήριγμα, που θέλουν να τον βλέπουν γερό και να αντέχει για να τροφοδοτούνται και οι ίδιοι από τη δύναμή του που την έχουν ανάγκη… μπορεί -αυτός ο άνθρωπος-, να μην είναι μόνο της διπλανής πόρτας, αλλά και της δικής σου. Μπορεί να είσαι και εσύ. Μία σκηνή που σπανίως βλέπουμε στον κινηματογράφο, αλλά που δεν θα έλειπε από έναν τόσο καταγγελτικό κινηματογράφο σαν αυτόν του Λόουτς. Είναι η σκηνή όπου η Κέητ μητέρα δύο μικρών παιδιών και ζώντας στα όρια της ανέχειας, βρίσκεται σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο και βγάζει κρυφά μια κονσέρβα από αυτές που της έδωσαν για το σπίτι και την ανοίγει και την τρώει με βουλιμία με τα χέρια. Και εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιείς σαν θεατής ότι η γυναίκα πεινάει. Κι ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας γνωρίζεις ότι η γυναίκα ζει πάμπτωχη, ωστόσο σε εκείνη τη σκηνή καταλαβαίνεις ότι η γυναίκα δεν πεινάει απλά, αλλά πλέον λειτουργεί ενστικτωδώς γιατί δεν μπορεί να ελέγξει άλλο το αίσθημα της τρομερής της πείνας, όσο και αν προσπαθούσε να το συγκαλύψει για να μην δείχνει την αδυναμία της κυρίως προς τα παιδιά της. Και έχει και συνέχεια η σκηνή , όταν γίνεται αντιληπτή ξεσπά σε κλάματα, γιατί νιώθει την ντροπή να την κυριεύει. Μία ντροπή όμως που δεν έχει να κάνει με αυτούς που την έχουν δει, τους ξένους για εκείνη, αλλά μια ντροπή τεράστια απέναντι στη μικρή της κόρη που την έχει επίσης δει.. Γιατί γνωρίζει και θέλει η μικρή της κόρη να μην τη βλέπει να λυγίζει. Θέλει να την βλέπει δυνατή για να παίρνει και εκείνη δύναμη από τη δύναμη της μητέρας της και να ξεπερνά με τον τρόπο αυτό τις στερήσεις και τις ελλείψεις που ως παιδί βιώνει.

Οργανωμένος λαϊκός αγώνας κατά της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ


1. Μετά τον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, οι δυνάμεις του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού καπιταλισμού επεδίωξαν να θωρακίσουν την εξουσία τους απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, που με τη συντριβή του φασισμού είχε «πυροδοτήσει» θετικές διεργασίες σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και σε άλλες περιοχές, που αποτίνασσαν το καθεστώς της αποικιοκρατίας. Ετσι, στα 1948, συγκροτήθηκε η «Δυτική Ενωση» και στις 4 Απρίλη 1949 στην Ουάσιγκτον η Βορειοατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ (με συμμετοχή ΗΠΑ, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Δανίας, Ισλανδίας, Πορτογαλίας). Κύριος στόχος του ΝΑΤΟ ήταν η Σοβιετική Ενωση, τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η εδραίωση και η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας στα κράτη - μέλη του. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, ως ηγετική δύναμη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, επιδίωκαν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, οι συστηματικές αντεπαναστατικές ενέργειες και η επέκταση του ΝΑΤΟ προκάλεσαν την ίδρυση του «Συμφώνου της Βαρσοβίας», στις 14 Μάη 1955, που αντιπαρατέθηκε με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και μπήκε εμπόδιο στα σχέδιά του.

2. Η ελληνική αστική τάξη που δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του ηρωικού αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946 - 1949), είδε τη συγκρότηση του ΝΑΤΟ ως αναπόσπαστο στοιχείο διαφύλαξης της εξουσίας της. Δεν «σύρθηκε» σε αυτό, αλλά ενεργά επεδίωξε την ένταξή της, που προωθήθηκε ταυτόχρονα με αυτήν της Τουρκίας, δήθεν για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και την οικοδόμηση «κλίματος ασφάλειας και ειρήνης». Ετσι, στις 17 Οκτώβρη 1951 υπογράφηκε στο Λονδίνο πρωτόκολλο προσχώρησης της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία για την ένταξη επικυρώθηκε από τη Βουλή στις 18 Φλεβάρη 1952, επί κυβέρνησης Νικολάου Πλαστήρα - Σοφοκλή Βενιζέλου. Μαζί με την κυβέρνηση υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του Κ. Τσαλδάρη, ο Ελληνικός Συναγερμός του Αλ. Παπάγου κ.ά.

Ποιοι βγαίνουν … «στα κάγκελα»;



Έφερε η διοίκηση του δήμου (16/2/22) ένα ψήφισμα για την ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Μα αυτό το θέμα δεν είναι καθόλου καινούριο.

Απασχολεί εκπαιδευτικούς, ενώσεις γονέων και 15μελή μαθητών, πάνω από μία δεκαετία.

Τώρα έφτασε στα αυτιά της διοίκησης;

Το να χρησιμοποιήσουμε τη λαϊκή ρήση «κάλιο αργά παρά ποτέ» θα ήταν προσβολή για την ίδια τη ρήση.

Κάθε τι άλλο παρά κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση της διοίκησης.

 

Γιατί όμως έφεραν τώρα αυτό το ψήφισμα;

Γιατί το γενικό και οξυμένο πανελλαδικό πρόβλημα των χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών θέσεων χτύπησε έντονα και τα σχολεία του δήμου μας (εδώ και χρόνια το χτυπάει αλλά στου κουφού την πόρτα …).

Γιατί εντάθηκαν οι διαμαρτυρίες και αυξήθηκαν οι κινητοποιήσεις, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Τώρα αναγκάζονται, κάτω από την πίεση της άθλιας πραγματικότητας που υπάρχει στα σχολεία του δήμου μας, να δηλώνουν “διαμαρτυρόμενοι”.

«Μάτωσαν» και ετοιμάζονται «να ξαναματώσουν» για τους στόχους του ΝΑΤΟ

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Μια σύντομη αναδρομή σε αμερικανοΝΑΤΟικά εγκλήματα, με τη συμμετοχή και της αστικής τάξης της Ελλάδας

 

Από τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία

Associated Press

Από τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία
«Πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, κι αυτό θα γίνει επίσης στο μέλλον».

Η φράση αυτή του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, που ειπώθηκε το 2019 σε εκδήλωση στη Σχολή Ευελπίδων, ενώπιον μάλιστα του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Επικίνδυνη, προκλητική και προσβλητική για τον λαό μας, αναδεικνύει ταυτόχρονα την εμπλοκή της χώρας μας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που μετατρέπουν τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και οδηγούν τη χώρα και τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η ειδική αναφορά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβρη του 2021 στην Ουάσιγκτον κατά την υπογραφή της πιο πρόσφατης Συμφωνίας για τις βάσεις, εκφράζοντας ήδη από τότε δημοσίως τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» των ΗΠΑ για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος για εμάς, ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πολέμησαν γενναία», όπως είπε, διαλύοντας τα μυθεύματα των εκάστοτε κυβερνώντων ότι τα ελληνικά στρατεύματα που απλώνονται όπου Γης για τις ανάγκες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ «προωθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» ...περνώντας τις γιαγιάδες απέναντι στον δρόμο.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 19 - 20 Φλεβάρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 19 - 20 Φλεβάρη: 

 

  • Ανατιμήσεις - φωτιά, πανδημία, επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα. Δεν υπάρχουν σωτήρες! Στα χέρια του λαού ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, για τη δουλειά και την υγεία! Παλλαϊκά  συλλαλητήρια το Σάββατο 26 Φλεβάρη.
  • Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ).
  • Βιοπαλαιστές  αγρότες - κτηνοτρόφοι: Δίκαιος αγώνας επιβίωσης, με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.
  • Εργαζόμενοι - σωματεία ΛΑΡΚΟ: Κανείς δεν θα μας βγάλει από τη δουλειά και τα σπίτια μας!
  • Ουκρανία - Αν. Ευρώπη: Επικίνδυνη κλιμάκωση «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». 
  • Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
  • Νέα πυρκαγιά σε πλοίο: Σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή στην «απελευθερωμένη» ακτοπλοΐα των εφοπλιστών. 
  • Εκδήλωση της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Η οργάνωση της αντεπίθεσης μέσα από το παράδειγμα των «Πετρελαίων Καβάλας».
  • ΚΚΕ: Συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής ο αυταρχισμός.