Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Χοσέ Μαρτί: «Η αγάπη για την πατρίδα είναι το άσβεστο μίσος γι’ αυτόν που την καταπιέζει»


Ο Κουβανός επαναστάτης Χοσέ Μαρτί, που ήταν συνάμα στοχαστής, ποιητής, πολιτικός και συγγραφέας, ο Απόστολος της Κουβανικής Ανεξαρτησίας όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, στους καταπιεσμένους ανθρώπους του μόχθου αφιέρωσε τη ζωή του, και για να ζήσουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι οι Κουβανοί και οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, τη θυσίασε στη μάχη, μια μέρα σαν σήμερα, στις 19 του Μάη 1895.




 
«Ο αγώνας ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους εργάτες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι πρώτοι μπορούν να υπολογίζουν στην τραπεζική πίστη, στα ποσά που πρόκειται να εισπράξουν από τους οφειλέτες τους, στην εξόφληση των λογαριασμών και στους ισολογισμούς που κάνουν στο τέλος κάθε χρονιάς. Για τους εργάτες υπάρχει ο καθημερινός ισολογισμός της επιβίωσης, οι επείγουσες ανάγκες που δεν σηκώνουν πλέον αναβολή, η γυναίκα και το παιδί που τρώνε το απόγευμα το μεροκάματο που ο φτωχός άνδρας κερδίζει για λογαριασμό τους το πρωί. Και ο καπιταλιστής που ζει στην άνεση υποχρεώνει τον φτωχό εργάτη να δουλεύει για έναν μισθό χρεοκοπίας».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ


Συνεχίζουν τον αγώνα με μεγάλες κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη

 



Τρεις μεγάλες πανελλαδικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις διοργανώνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στις 13 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου με τη συμμετοχή συνταξιουχικών οργανώσεων από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Κόβουν και ράβουν αντιλαϊκά




Περίσσεψαν και χτες οι αντεγκλήσεις και οι διαγκωνισμοί στη Βουλή, κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το τέταρτο μνημόνιο, που ψηφίστηκε αργά το βράδυ, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το γεγονός ότι τα άλλα αστικά κόμματα, και κυρίως η ΝΔ, δεν ψήφισαν τα μέτρα, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Η πολιτική τους συναντάται με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ στην επί της ουσίας στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου και του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τον οποίο υπηρετούν από κοινού. Τον στόχο αυτό προωθεί η κυβέρνηση και με το τέταρτο μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή της.

Μνημόνια τέλος, ζήτω τα μνημόνια!


Το ένα πίσω από το άλλο, τα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθώντας να υπερασπιστούν το 4ο μνημόνιο που έφεραν στη Βουλή, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι αυτό είναι «το τελευταίο», ότι η «επιτροπεία» τελειώνει και μετά αρχίζουν τα καλά για το λαό, που τάχα θα δει οφέλη από την καπιταλιστική οικονομία που θα ανακάμπτει. Βέβαια, αν κανείς προσέξει καλύτερα τις κυβερνητικές δηλώσεις, μάλλον το αντίθετο ομολογούν. Χαρακτηριστικά είναι, για παράδειγμα, όσα έλεγε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Το γεγονός ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους στόχους, έτσι ώστε να παραμένει βιώσιμη η πορεία του ελληνικού χρέους, είναι δεδομένο. Αλλά αυτό δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα, αυτό αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Ξέρετε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό μια μορφή αυξημένου ελέγχου των προϋπολογισμών τους, όμως αυτό εντάσσεται στις συνθήκες κανονικότητας της ΕΕ και της Ευρωζώνης». Ενώ και ο Σ. Φάμελλος, αναφερόμενος (στον ρ/σ «Flash») στα περιβόητα «αντίμετρα», έλεγε πως η κυβέρνηση τα απαίτησε γιατί «εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι βγαίνει το πρόγραμμα και η πορεία η δημοσιονομική και η παραγωγική στη χώρα, πέρα από τους συσχετισμούς στο εξωτερικό». Τι ομολογούν δηλαδή; Οτι η εξουσία, η οικονομία και οι συμμαχίες του κεφαλαίου σημαίνουν μόνιμη επίθεση στο λαό, χωρίς ημερομηνία λήξης και ανεξάρτητα απ' το πώς θα βαφτίζονται κάθε φορά τα μέτρα ή ποιος θα τα υλοποιεί. Ακριβώς εκεί, στην καρδιά του προβλήματος, πρέπει να στρέψει τα βέλη της και η εργατική - λαϊκή πάλη.