Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Παρτε ανάπτυξη και αποκατάσταση αδικιών να'χετε!

Θερμό απ' όλες τις πλευρές το καλοκαίρι: Έρχεται "τσουνάμι" φόρων

 
 
 Κύμα φόρων θα "κατακλύσει" τους επόμενους μήνες εκατομμύρια φορολογουμένους. Η τρόικα διαφωνεί με το σχέδιο αύξησης των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 
 
 «Θερμό» αναμένεται να είναι το εφετινό καλοκαίρι για εκατομμύρια φορολογουμένους όχι λόγω των προβλεπόμενων υψηλών θερμοκρασιών αλλά εξαιτίας των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν για το εισόδημά τους, τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το "Βήμα", εξετάζει σχέδιο για την αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από 12 σε τουλάχιστον 48, η τρόικα όμως προς το παρόν διαφωνεί και μάλιστα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της σε μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης οι όποιες μειώσεις φόρων αποφασιστούν σε συμφωνία με την τρόικα θα αφορούν τα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016.
Συνολικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να πληρωθούν στην Εφορία περισσότερα από 10 δισ. ευρώ φόροι. Το υπουργείο Οικονομικών και ο γ.γ. Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ετοιμάζονται να βάλουν μπροστά τις «μηχανές» για την ηλεκτρονική έκδοση των εκκαθαριστικών του νέου φόρου ακινήτων, ενώ ως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υποβληθεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν σε τρεις δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Ιουλίου και τις άλλες δύο τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.
Ρύθμιση χρεών
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για την αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από 12 σε τουλάχιστον 48. Η τρόικα όμως προς το παρόν διαφωνεί και θεωρεί ότι η συζήτηση που γίνεται θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άρνηση από πλευράς πολιτών να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο αυτό είναι ότι, αν δεν δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν όσα έχουν και για όσους μήνες μπορούν, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον τα χρέη προς την Εφορία είναι «βουνό» καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2014 ως τα τέλη του περασμένου Απριλίου είχαν προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα ληξιπρόθεσμα χρέη άλλα 4,3 δισ. ευρώ. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 65,96 δισ. ευρώ.
Οι φόροι εισοδήματος
Το «βαρύ πυροβολικό» των φόρων βρίσκεται στα εκκαθαριστικών των εφετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς αυτά ενσωματώνουν πλέον ως και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: τον φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί με συντελεστές 1% ως 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που θα επιβληθεί στους έχοντες αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα διαπιστώσουν σε αρκετές περιπτώσεις πρόσθετη φορολογία που θα οφείλεται πέραν των άλλων στην κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών.
Με τον νόμο 4110/2013 καταργήθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ, καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο πέραν του δεύτερου.
Κατάργηση εκπτώσεων
Επίσης καταργούνται για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα πρέπει να δηλωθούν ως τις 30 Ιουνίου 2014 όλες οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος τόσο για τους μη μισθωτούς όσο και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι εισοδηματίες, οι έμποροι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα ισχύσει εφέτος καμία από τις ρυθμίσεις που προέβλεπαν την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού ως 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Παράλληλα ως το τέλος του έτους 6.000.000 ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Επίσης ως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί 300.000 φορολογικοί έλεγχοι αλλά και η αποστολή ειδοποιητηρίων e-mail για την εξόφληση οφειλών. Αμεσα ξεκινούν και οι «ηλεκτρονικές» δεσμεύσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες.
Η φορολογία των ακινήτων
Στις 20 Ιουνίου θα γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων προκειμένου οι 5.700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό από το σύστημα Taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν για να πληρωθεί η πρώτη δόση ως τα τέλη Ιουλίου. Οσοι ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν ως την περασμένη Παρασκευή να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν το Ε9 θα έχουν τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης ως τα τέλη Σεπτεμβρίου χωρίς πρόστιμο. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να περάσει σχετική διάταξη από τη Βουλή.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2014. Με τον νέο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ αντίθετα απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κτλ.).
Ολα ηλεκτρονικά
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για όλα τα παραπάνω οι φορολογούμενοι δεν θα πάρουν στα χέρια τους κανένα εκκαθαριστικό. Το υπουργείο Οικονομικών έχει περάσει την υποχρέωση στους ίδιους να μπουν στην ιστοσελίδα του Taxis και με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τόσο για τα ακίνητα που διαθέτουν όσο και για τη φορολογική δήλωσή τους και στη συνέχεια να προσέλθουν στις τράπεζες για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους.
Πηγή: news247

Κάλο μήνα με ένα τραγούδι.

Χαλάει ο κόσμος - 2003