Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Όχι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!



Του Γιώργου Παλιούρα, Υποστράτηγου ΕΛΑΣ ε.α.

«Η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας και στην ευρύτερη περιοχή μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Οι ανταγωνισμοί για την ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, για τον έλεγχο των αγορών, για το γεωστρατηγικό έλεγχο, μας έχουν φέρει πολύ κοντά στον κίνδυνο του πολέμου. Η επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, που αναζητά μερίδιο από το μοίρασμα της λείας που γίνεται πάνω στο αίμα των λαών της περιοχής, καθώς και οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, μπορούν να προκαλέσουν κάθε στιγμή την ανάφλεξη ενός πολέμου στα σύνορά μας ή και ενός γενικευμένου πολέμου. Αυτό έχει αποδειχθεί και ιστορικά. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα μεγαλώνει σε περιόδους κρίσης του καπιταλισμού.

ΣΥΡΙΑ....



«Ολίγον έγκυος»…



Της Κάλι Καρά

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σε πρόσφατη απόφασή του, που αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, έκρινε ότι η απόλυσή της είναι «νόμιμη» παρά το ότι ήταν έγκυος. Αυτή η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, αφού ο εμφανιζόμενος λόγος της απόλυσης δεν είναι η εγκυμοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι, στην περίπτωση της απόλυσης, ο εργοδότης οφείλει να γνωστοποιήσει στην έγκυο εργαζόμενη τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση, καθώς και τα αντικειμενικά κριτήρια που καθορίστηκαν για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν. Ανάβει το «πράσινο φως» για την καταστρατήγηση της όποιας προστασίας της μητρότητας από την απόλυση.

Ισχυρίζονται ότι οι λόγοι της απόλυσης δεν σχετίζονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζόμενης... Άρα δεν καταπατούν τα δικαιώματα προστασίας της, επειδή είναι ... «ολίγον έγκυος»!

Η&Μ: Μηνιάτικο 30 ευρώ






Από atexnos

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το Σουηδικό Κρατικό Ταμείο Βοήθειας προς χώρες του Τρίτου κόσμου  Swedfund μέσω του προγράμματος επιχειρηματική βιωσιμότητα, αποφάσισε να χτίσει εργοστάσιο ενδυμάτων για την εταιρία ΗΜ (!) στην Αιθιοπία. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να δώσει 4.000 θέσεις εργασίας. Δεν διευκρινίζει όμως αν αυξηθούν οι μισθοί του προσωπικού.

Στα άλλα εργοστάσια ενδυμάτων της ΗΜ στην Αιθιοπία ο μισθός είναι 300 κορώνες τον μήνα (30 ευρώ), 2 κορώνες, 0,20 ευρώ την Ώρα!

Παρόλο που το εργοστάσιο χτίζεται με χρήματα κρατικής βοήθειας το μεγαθήριο των ενδυμάτων δεν μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερους μισθούς.