Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Σκοταδισμός: Κήρυγμα σε όλους τους ναούς της χώρας κατά των αμβλώσεων

 


 

Βαθύ σκοτάδι και επικίνδυνες αναχρονιστικές αντιλήψεις προωθούν οι ιεράρχες της χώρας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε εγκύκλιο με τίτλο «περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων» απαιτώντας να διαβαστεί στις Εκκλησίες στις 8 Σεπτέμβρη, κατά την «εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου». 

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, μετά και την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία ανατρέπει τη συνταγματική απόφαση «Roe εναντίον Wade» που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο. Αντίστοιχα, αξιοποιείται στα πλαίσια των αντιπαραθέσεων στην Ιταλία, προβάλλοντας τις αντιδραστικές δηλώσεις της επικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», της Τζ. Μελόνι, που χαρακτήρισε τις αμβλώσεις «ήττα».

Διαχρονικό συμπέρασμα η ανάγκη για πλήρη διαχωρισμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος από τις επιδιώξεις της αστικής τάξης

 

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ

 

Στο προσφυγοχώρι της Κάτω Παναγιάς στην Ηλεία, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες στέγασης των ξεριζωμένων της Μικρασιατικής Καταστροφής 100 χρόνια πριν και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο χωριό στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή και την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της.
Ο χαρακτήρας του πολέμου καθορίζεται από τα πραγματικά συμφέροντα για τα οποία διεξάγεται

Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία δεν μπορούμε να τα δούμε χωρίς να έχουμε στο νου μας π.χ. το γεγονός ότι σήμερα στο έδαφος της Ουκρανίας διεξάγεται ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, δηλαδή ένας πόλεμος επιθετικός και άδικος και απ' τις δύο μεριές μ' ευθύνη των κρατικών ηγεσιών, σε βάρος όχι μόνο των εθνοτήτων στο χώρο της Ουκρανίας, αλλά και σε βάρος των λαών των κρατών που εμπλέκονται σ' αυτόν τον πόλεμο, δηλαδή τόσο σε βάρος του ρωσικού λαού, όσο και σε βάρος των λαών των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, και μάλιστα μέσα στη χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά δεν είναι. Ηδη γνωρίζετε τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου στη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση», στην αύξηση του κόστους παραγωγής π.χ. σε αγροτικά προϊόντα, γιατί η παραγωγή ή η εισαγωγή λιπασμάτων, καθώς και η άρδευση σχετίζονται με την Ενέργεια.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27-28 Αυγούστου

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27 - 28 Αυγούστου:

  • Ο Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή για τις υποκλοπές: Κανείς συμβιβασμός με το φακέλωμα και τον χαφιεδισμό! Αγώνας ενάντια στο αντιδραστικό πλαίσιο που στοχεύει τα λαϊκά δικαιώματα. 
  • Ενάντια στην ακρίβεια - Αυξήσεις στους μισθούς: «Στο πόδι» τα συνδικάτα για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.
  • 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Σε τροχιά κορύφωσης με πλούτο εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.
  • Ιστορικό αφιέρωμα: 100 χρόνια από την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή.
  • ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.
  • Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συγκέντρωση την Τετάρτη 31/8 ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.
  • Ανατολική Μεσόγειος: Μια αποκαλυπτική κατάθεση για τη στρατηγική των ΗΠΑ.
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: Να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. 

Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ - Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας

 

Το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» 
Το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»
Πηγή: Associated Press

 

Υπερβολικός ως προς τον υπαινιγμό ενδεχόμενου σοβαρού κινδύνου, λέτε, ο τίτλος «Ναυτικές κόντρες ΝΑΤΟ - Ρωσίας ανοιχτά της Κέρκυρας», ενώ η αιματηρή πολεμική σύγκρουση μαίνεται στην κάπως μακρινή μας Ουκρανία; Κι όμως, ορισμένα γεγονότα δείχνουν να έχει... μετακινηθεί πολύ πιο κοντά μας η Ουκρανία!

Διότι, παρόλο που η κυβέρνησή μας προτίμησε να μας κρατήσει στο σκοτάδι, δεν πάνε παρά μερικές ημέρες ή εβδομάδες που κοντά σ' ετούτες τις δυτικές εσχατιές της χώρας, στα ανοιχτά της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων ή «μια ανάσα από τα δυτικά όρια της Ελλάδας», όπως λέγεται, έλαβαν χώρα ορισμένες πολύ ανησυχητικές ναυτικές επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, παραλίγο να έλθουν αντιμέτωπα το γιγαντιαίο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και ισχυρή αρμάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων. Επρόκειτο για σοβαρό επεισόδιο, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

«ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΦΙΛΕ ΣΑΝΤΣΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΡΕΛΑ, ΟΥΤΕ ΟΥΤΟΠΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

 


 (Φωτ. αρχείου)


✅ «ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΦΙΛΕ ΣΑΝΤΣΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΡΕΛΑ, ΟΥΤΕ ΟΥΤΟΠΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»
 
✅ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ (24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
 
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τέθηκαν από την πλειοψηφία τα ζητήματα της οικονομικής κατάστασης των Δήμων και του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνται, λόγω της ακρίβειας, των δυσθεώρητων τιμών ενέργειας κ.τ.λ. Όμως, ενώ είναι γεγονός πως η ακρίβεια, οι αυξήσεις σε όλα τα είδη, οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο τις λαϊκές οικογένειες και τους Δήμους της χώρας μας, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ απλώς περιγράφει την κατάσταση, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αιτία της ενεργειακής φτώχειας. Δεν την απασχολεί ότι αδειάζουν οι τσέπες του λαού και γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε αναζητά την αιτία.

Ορισμένες επισημάνσεις για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο

 


1. Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο και την αναβάθμιση των μέσων παρακολούθησης, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, δεν είναι αιφνιδιαστική και δεν επιβλήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί (π.χ. δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου περί «υβριδικής απειλής»). Τέτοια συζήτηση διεξάγεται όλο το προηγούμενο διάστημα, με την κυβέρνηση μάλιστα να πιέζει την ΕΕ για τη σχετική χρηματοδότηση.
2. Η ανύψωση φραχτών για την αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης» και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων παρακολούθησης δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Συνιστούν κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ και του προωθούμενου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Ούτε η χρησιμοποιούμενη έννοια της «υβριδικής απειλής από την παράνομη μετανάστευση» αφορά μόνο την εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων προσφύγων από την Τουρκία. Αποτελεί πλέον επίσημη ορολογία της Στρατηγικής του ΝΑΤΟ, και μάλιστα μετά από πρόταση της «προοδευτικής» ισπανικής κυβέρνησης του Π. Σάντσεθ. Ετσι, η εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων στα γεωπολιτικά παζάρια των ιμπεριαλιστών γίνεται τώρα και με τη βούλα κάτω από τον μανδύα της «υβριδικής απειλής».

Δικτατορία του κεφαλαίου: Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού «επιτελικού κράτους δικαίου»

 

Εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου για το σύστημα «Εσελον»
Εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου για το σύστημα «Εσελον»

« Αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα να αλλάξουν». Αυτήν τη γνωστή αποστροφή (απ' την κλασική ταινία «Γατόπαρδος») θυμίζουν όλες οι παραλλαγές της απολογητικής και των προτάσεων του αστικού πολιτικού συστήματος για την υπόθεση των υποκλοπών. Μετά την αρχική αστεία προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις σοβαρές ευθύνες της και να παρουσιάσει το θέμα ως απλό ζήτημα «υπηρεσιακών αστοχιών», οι αστικές παρεμβάσεις κινούνται σε τρεις συμπληρωματικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη εστιάζει σε θεσμικά και νομοθετικά κενά, λάθη, αοριστίες και παραλείψεις που υποτίθεται ευθύνονται για τις «χρόνιες παθογένειες» της ΕΥΠ και γενικότερα της κρατικής λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση των προτάσεων επιμέρους διορθώσεων και συμπληρώσεων κινούνται όχι μόνο στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας.

Η δεύτερη εμφανίζει ως πηγή του προβλήματος το «παρακράτος της σκοτεινής ομάδας Μητσοτάκη», που παραβιάζει συστηματικά τους νόμους του συνταγματικού κράτους δικαίου και καλεί σε «προοδευτικό μέτωπο» για την αλλαγή της κυβέρνησης και την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας. Σ' αυτή τη γραμμή συγκλίνουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η τρίτη εμφανίζει ως αιτία το σημερινό «υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης» στην Ελλάδα, που καθιστά στην πράξη ανεξέλεγκτο τον πρωθυπουργό και διασφαλίζει την τυπική νομιμότητα των ενεργειών του. Γι' αυτό προτείνει επίσης κάποιες αλλαγές για τη θεραπεία των υποτιθέμενων στρεβλώσεων του «κράτους δικαίου».

Ποια είναι η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των παραλλαγών, όλου αυτού του θορύβου για τα θεσμικά κενά, τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου, τις νόμιμες και παράνομες κυβερνητικές ενέργειες; Να μη συζητηθεί η ταμπακιέρα. Να μη συζητηθεί ποια είναι η πραγματική αποστολή και ποια είναι τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί το σημερινό αστικό κράτος. Να μείνει στο απυρόβλητο και να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο πραγματικός αντίπαλος των δικαιωμάτων του λαού, το σημερινό κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου.