Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

«Στο διάολο όσοι μας λένε ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι ο καπιταλισμός είναι το τέλος της Ιστορίας και οι θυσίες είναι και θα είναι η καθημερινότητα των εργατών»

 


Δείτε στο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους τη συγκλονιστική ομιλία του Ολιβιέ Ματό, ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, σε απεργιακή συγκέντρωση στις 18 Οκτώβρη. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες τη Γαλλία.

“…Λέμε εδώ στις οργανώσεις που επέλεξαν την προδοσία, που επέλεξαν την ντροπή: Στο διάολο όλοι σας, μαζί με αυτούς που μας λένε ότι τίποτα δεν αλλάζει, που μας λένε ότι ο καπιταλισμός είναι το τέλος της Ιστορίας, και οι θυσίες είναι και θα είναι η καθημερινότητα των εργατών, ενώ οι παραταϊσμένοι και οι πλούσιοι ζουν μέσα στην σαμπάνια και το χαβιάρι. Στο διάολο όλοι σας και δεχτείτε αυτό που είστε: Είστε τίποτα! Η τιμή είναι εδώ! Η αξιοπρέπεια είναι εδώ! Η περηφάνια είναι εδώ! Η Αντίσταση είναι εδώ! Να τους πάρει ο διάολος, μας κάνουν κακό. Μην απατάστε. Όταν λένε ότι η συγκυρία είναι κακή, απαιτούν θυσίες από τους εργαζόμενους…”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων με τη συμμετοχή στους αγώνες και την ενίσχυση του ΚΚΕ

 

Επίσκεψη στη φαρμακοβιομηχανία «Βoehringer Ingelheim» πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε στους εργαζόμενους

 

RIZOSPASTIS

Αν βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σ' αυτόν τον μεγάλο εργασιακό χώρο, είναι γιατί δίνουμε προτεραιότητα στη ζωντανή επικοινωνία, στη συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους, είναι γιατί σήμερα επιβάλλεται να συζητήσουμε, στο έδαφος των εξελίξεων, τι χρειάζεται να αλλάξουμε και πώς θα τα καταφέρουμε.

Και ειλικρινά, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει σήμερα εργαζόμενος - ακόμα κι όσοι θεωρούν πως έχουν εξασφαλίσει μια σταθερότητα στη ζωή τους με μια καλή δουλειά, έναν κάπως καλύτερο μισθό, σε σύγκριση πάντα με την εργασιακή ζούγκλα που διαχρονικά έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις - που να μην προβληματίζεται, να μην ανησυχεί παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Γιατί, κακά τα ψέματα, κανείς δεν μπορεί να ζήσει σε μια γυάλα, αποκομμένος. Το αντίθετο. Καθετί που συμβαίνει, επηρεάζει, έχει άμεσες συνέπειες στη ζωή μας, στη ζωή των παιδιών μας.

Απεμπλοκή τώρα απ' τα σχέδια ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ

Με πόση αισιοδοξία, αλήθεια, μπορεί κανείς να βλέπει τη ζωή του, το μέλλον των παιδιών του, όταν μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία;

Οταν κλιμακώνεται επικίνδυνα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία αυξάνει την επιθετικότητά της, όσο και από την πλευρά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στηρίζουν με όλα τα μέσα - πολιτικά και στρατιωτικά - μια αντιδραστική κυβέρνηση, όπως είναι αυτή του κ. Ζελένσκι, κοροϊδεύοντας ότι έτσι συμβάλλουν στη συντόμευση του πολέμου;

Ματαιοπονούν

 

Την ώρα που η κυβέρνηση εισπράττει «ευχαριστήρια» στο εξωτερικό «για την υλική υποστήριξη» στον πόλεμο της Ουκρανίας, στο εσωτερικό εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου αθλιότητα: Εργαζόμενοι και φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την περήφανη στάση που κράτησαν μέσα στα στρατόπεδα ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και τη συμμετοχή της χώρας σ' αυτή. Διώκονται δηλαδή επειδή εναντιώθηκαν στον πόλεμο, όπως είχαν δικαίωμα, καταγγέλλοντας ότι η εμπλοκή της χώρας καμιά σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Τόσο έχουν η κυβέρνηση και οι «σύμμαχοί» της «το δίκιο με το μέρος τους», που χρειάζεται να επιστρατεύσουν τρομοκρατία, απειλές και εκφοβισμούς για να «συνετίσουν» όποιον έχει άλλη άποψη για τον πόλεμο και την εκφράζει. Ματαιοπονούν και το ξέρουν. Η στάση των στρατευμένων όχι μόνο εμπνέει μέσα στα στρατόπεδα, αλλά είναι και σε πλήρη στοίχιση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού, που στη μεγάλη του πλειοψηφία είναι αντίθετος με τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως αποτυπώνεται και σε μια σειρά έρευνες. Το ίδιο δείχνει και η ασπίδα αλληλεγγύης στους στρατευμένους από σωματεία και φορείς για τις απαράδεκτες διώξεις, που στρέφονται ενάντια σε όλο τον λαό και προσβάλλουν τα αντιπολεμικά του αισθήματα.

Ελπιδοφόροι εργατικοί αγώνες στην Ευρώπη

 

Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Γαλλία  
Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Γαλλία

 

Κόντρα στην εντεινόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης των λαών, κόντρα στα καλέσματα κυβερνήσεων και αστικών επιτελείων για... «διπλά πουλόβερ» για να βγει ο «δύσκολος χειμώνας», κόντρα στις εκκλήσεις για... «κεφάλια μέσα» στο όνομα της «επίτευξης οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας», οι συνεχιζόμενες απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι για να περάσουν «άβρεχτα» τα μονοπώλια την προβλεπόμενη νέα οικονομική κρίση και τις συνέπειες από την όξυνση των ανταγωνισμών τους.

* * *

Τις τελευταίες μέρες αναμφίβολα ξεχώρισαν η πολυήμερη απεργία των εργατών στα διυλιστήρια της Γαλλίας και η συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη.

Το ίδιο διάστημα ωστόσο, το «απεργιακό δελτίο» είναι πυκνό σε όλη την Ευρώπη: Μεταξύ άλλων, στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στα τρένα ανήγγειλαν τρεις νέες απεργίες μέσα στον Νοέμβρη, αντιπαλεύοντας και το νέο αντιαπεργιακό νομοσχέδιο για τις «ελάχιστες εγγυημένες υπηρεσίες στις μεταφορές» που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση (η αντεργατική επίθεση δεν γνωρίζει από διαλείμματα, ούτε καν τη μέρα που παραιτείται η πρωθυπουργός...).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 19-10-2022

 

 


1. Στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, στο ανεπαρκές σύνολο των 3.000 εργαζόμενων, οι 1.100 είναι υπό την απειλή απόλυσης γιατί Τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας έκρινε ότι στα κριτήρια πρόσληψης δεν έπρεπε να υφίσταται το κριτήριο της “ειδικής εμπειρίας” σε θέσεις που λογίζονται χωρίς εμπειρία. Στο ζήτημα αυτό που θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του προγράμματος, έχει πάρει θέση η δημοτική αρχή και ποιες σχετικές παρεμβάσεις έκανε;

2.  Κατά καιρούς έχετε δηλώσει ότι η διοίκηση του δήμου και η Επιτροπή Παιδείας έχει πράξει τα αναγκαία για την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών. Ως προς αυτό, τι έγινε για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και περισσότερο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας όπως και για τη διαγραφή των χρεών των σχολείων;

3. Το 2014 υπήρξε συμφωνία με τις εταιρείες του ΟΣΕ και τους δήμους Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά με στόχο τη λειτουργία Προαστιακού Σιδηρόδρομου με τη δημιουργία σταθμών μέχρι τα Διαβατά και τη Σίνδο. Γιατί στη συμφωνία δεν μετείχε ο δήμος Ωραιοκάστρου ενώ υπήρξε και μελέτη του κ. Δαμιανίδη Απόστολου για την ύπαρξη σιδηροδρομικής υποδομής μεταξύ Νεοχωρούδας – Δερβενίου από τον Α΄ μεγάλο πόλεμο; Σκοπεύει ο δήμος μας να αιτηθεί τη συμμετοχή του έστω και τώρα;

Δεν μας κάνει εντύπωση που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «βαράνε προσοχή» στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες…

 

Του Γιάννη Αποστολόπουλου*

 

Διαβάσαμε χθες το σχόλιο του Ηλία Κωνσταντάτου, μέλους του Συντονιστικού της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας «Ώρα Πατρών». Φυσικά και δεν τον ενόχλησαν τα ΝΑΤΟικά πλοία που ήταν αραγμένα στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά τον ενόχλησαν τα τρικάκια του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ!

Η αντιπολίτευση της... κορδέλας

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό, του αστικού «magnum opus» για την υλοποίηση του οποίου περηφανεύονται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. Άλλωστε το λιθαράκι τους στην προώθηση του project έβαλαν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος της Lamda Development, Σπύρος Λάτσης, που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης του χώρου, με τους λόγους τους επιβεβαίωσαν τη «συνέχεια» του κράτους ως προς την συνέπειά του να εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην περίπτωση εν προκειμένω του Ελληνικού, αυτή η εξυπηρέτηση εκφράστηκε με το ξεπούλημα «μπιρ παρά» ενός τεράστιου χώρου σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους στον κλάδο των κατασκευών, ώστε να φτιαχτούν πανάκριβες κατοικίες για πλούσιους, ξενοδοχεία, μαρίνες, τεράστια εμπορικά κέντρα, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και καζίνο, έργα, δηλαδή, τα οποία οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Αττικής θα τα βλέπουν μονάχα «με το κιάλι» ή δουλεύοντας εκεί με τις γνωστές συνθήκες «γαλέρας».

ΓΑΛΛΙΑ Νέα πείρα και δύναμη από τους σημαντικούς απεργιακούς αγώνες

 

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συζήτησε με εργαζόμενους σε διυλιστήριο της «TotalEnergies» και χαιρέτισε το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας

 

Από τον χτεσινό χαιρετισμό της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας
Από τον χτεσινό χαιρετισμό της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας
Με σημαντική αγωνιστική πείρα και με την πλατιά αλληλεγγύη που εξέφρασαν έμπρακτα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης της Γαλλίας, αλλά και εκτός συνόρων, εξοπλίστηκαν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της χώρας, με τον πολυήμερο και σκληρό αγώνα τους, ο οποίος με τη σειρά του συνέβαλε στην παραπέρα ενίσχυση αγωνιστικών διεργασιών σε πολλούς ακόμα κλάδους.

Κόντρα στην επιχείρηση εκφοβισμού από την κυβέρνηση Μακρόν, που προχώρησε σε επιτάξεις απεργών, αλλά και ενάντια στην επιχείρηση συκοφάντησης που ενορχήστρωσαν η μεγαλοεργοδοσία και τα αστικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη συλλογικής πάλης για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική.

Χτες, την απεργία συνέχιζαν μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων οι εργαζόμενοι σε δύο διυλιστήρια της «TotalEnergies», σε Γκονφρεβίγ (Νορμανδία) και Φεϊζίν (Λιόν). Σύμφωνα με τη «Figaro», οι αποφάσεις των συνελεύσεων προβλέπουν συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 27/10, μέρα που ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των κερδών του για το γ' τρίμηνο του 2022.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος όμιλος είναι ένας από τους ισχυρότερους στον κλάδο διεθνώς, με τεράστια κερδοφορία, ωστόσο μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν έχει καν σταθερή θέση εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις αμοιβές του. Οπως τονίζουν συνδικαλιστές από τον όμιλο, 1 στους 5 εργαζόμενους είναι «προσωρινά απασχολούμενοι»(«interimaires») και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ Η αποστολή όπλων στο Κίεβο «φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία»

 

 

Οι αποστολές όπλων του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και η στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο φέρνουν πιο κοντά την πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας τους τεράστιους κινδύνους για επέκταση του πολέμου.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ φαίνεται να συναγωνίζονται μεταξύ τους προμηθεύοντας όπλα και πυρομαχικά στο καθεστώς του Κιέβου, παρέχοντας πληροφορίες, εκπαίδευση προσωπικού και εκδίδοντας οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, φτάνοντας έτσι όλο και πιο κοντά σε μια επικίνδυνη γραμμή άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία», είπε η Μ. Ζαχάροβα.