Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

ΚΝΕ Η ζωή και η ψυχή μας δεν είναι πεδίο κερδοφορίας! Όχι στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης!

 

 

«Η ζωή και η ψυχή μας δεν είναι πεδίο κερδοφορίας! Όχι στη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης!», τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. 

Αναλυτικότερα αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης" στηριγμένο στη διαχρονική πολιτική όσων κυβέρνησαν τη χώρα, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προωθούν τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισμά τους σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και άλλους ιδιώτες.

Δεν ανεχόμαστε την πολιτική που λογαριάζει την ψυχική υγεία, την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη ως κόστος για το κράτος και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους!

ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Στις ΗΠΑ, με την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντ. Τραμπ όλοι στο πολιτικοκοινωνικό σύστημα  φαίνεται ότι διαθέτουν μια θεωρία για το τι συνέβη και γιατί αυτή τη στιγμή, ενώ συγχρόνως στέκονται ενωμένοι στη διακήρυξη ότι δεν υπάρχει χώρος για βία στη δημοκρατική Αμερική. Την ίδια στιγμή όλες οι ομάδες συμφερόντων κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να απομυζήσουν οφέλη από αυτό το γεγονός και να προωθήσουν τα δικά τους επιμέρους συμφέροντα, συσκοτίζοντας πλήρως την πραγματικότητα.  Και όλοι αυτοί που πέρασαν εννέα μήνες συμβάλλοντας με τον ένα ή άλλο τρόπο στο βομβαρδισμό της Γάζας συμφωνούν ότι η επίθεση εναντίον του Τραμπ ήταν η χειρότερη πράξη βίας που έχουν δει ποτέ. Οι Δημοκρατικοί που πέρασαν τέσσερα χρόνια διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας και αποκαλώντας τον Τραμπ Σατανά συμφωνούν με τους ρεμπουμπλικάνους για τη διχαστική ρητορική που οδήγησε σ’  αυτή τη στιγμή. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί επιμένουν συνεχώς ότι η άλλη πλευρά θα είναι τυραννική στην εξουσία, για να έχουν την ψευδαίσθηση της επιλογής οι εκλογείς τους.  Και οι μεν και οι δε δεν διαφωνούν να δολοφονούνται Ιρανοί, Αφγανοί ή Παλαιστίνιοι, αλλά  ομόφωνα καταδικάζουν τη βία στη χώρα τους. Μόνο στις  χώρες του ΝΑΤΟ, και στο Ισραήλ βεβαίως, επιτρέπονται τέτοια δολοφονικά παιχνίδια εις βάρος άλλων χωρών, χωρίς να πάψουν να θεωρούνται πολιτισμένες και δημοκρατικές. 
 
        Η χώρα  των ΗΠΑ που έχει πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες σε Υεμένη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη κλπ. θέλει να θεωρείται ότι είναι μια χώρα πολιτισμένη που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες δικαίου, αν και  η πολιτική βία και οι στοχευμένες δολοφονίες μοιάζει να είναι τα εθνικά της αθλήματα. Οι   ΗΠΑ είναι μια χώρα όπου η ζωή μοιάζει να είναι φθηνή, ιδιαίτερα για όποιον είναι φτωχός.  Είναι μια χώρα   όπου ένας αστυνομικός μπορεί να πυροβολήσει και να σκοτώσει και μόνο για επίδειξη δύναμης,  όπου οι πολιτικοί θα σκεφτούν να ανατινάξουν ακόμα και σχολεία και νοσοκομεία απλώς για να συλλάβουν ανθρώπους που θεωρούν επικίνδυνους, όπου οι πολίτες τους πληρώνουν για τις θηριώδεις στρατιωτικές δαπάνες αλλά  αφήνονται να πεθάνουν όταν αρρωστήσουν, όπου οι άνθρωποι εκτελούνται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στον κόσμο. Η ιδέα της δημοκρατίας των ΗΠΑ ολοένα και μοιάζει ακόμα και επικοινωνιακά να παραπαίει. Ένας  γέροντας που παριστάνει τον πρόεδρο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και ένας υποψήφιος για πρόεδρος εναντίον του οποίου έγινε απόπειρα δολοφονίας δεν δείχνουν παρά μια αποτυχία ελέγχων και ισορροπιών στα εσωτερικά του κατεστημένου που επέτρεψε αμφισβητούμενα άτομα, ακόμα και για την εικόνα μιας υπερδύναμης, να βρίσκονται στο προσκήνιο. Και μοιάζει από αδυναμία ή και κυνισμό της υπερδύναμης η διαφημιζόμενη  δημοκρατία της  να αποτυγχάνει να προστατεύσει  την εικόνα της που απαιτεί να φαίνεται ότι εκπροσωπούνται οι εκλογείς στα θεσμικά όργανα. Αυτή η δημοκρατική υπερδύναμη, ψιθυρίζοντας απλώς κάποιες αντιρρήσεις για τον αριθμό αμάχων που σκοτώνονται,  ενισχύει με όπλα και υποστηρίζει με τη διπλωματία τη γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο

 

 

Παραθέτουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο: 

Το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους, καθώς και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει, να αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους.

Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο δίνει τροφή για τη μελέτη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, καθώς και για προβληματισμό που πρέπει να αναπτυχθεί στους λαούς γύρω από τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά και παίζουν έως σήμερα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και οι σχεδιασμοί που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Ετσι, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός πως στα 1974 το Κυπριακό αποτελούσε ήδη ένα κουβάρι πολλών διαπλεκόμενων μεταξύ τους αντιθέσεων, με βαθιές ιστορικές ρίζες. Κομβικό σημείο αναφοράς στην τελευταία φάση όξυνσης των εν λόγω αντιθέσεων υπήρξαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου.

Η Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Αθήνα απαιτεί από την ΕΡΤ να πάρει θέση για τα χυδαία σχόλια του Ιωσήφ Βάγγερ

 


 

Με ανακοίνωση της η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα παίρνει θέση για τα όσα δήλωσε το περασμένο Σάββατο από την εκπομπή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ «Kosmos», ο Ιωσήφ Βάγγερ, όπου προχώρησε σε πρωτοφανείς προσβλητικές αναφορές κατά των Παλαιστινίων, προσβάλλοντας μάλιστα ακόμη και το εθνικό τους σύμβολο, την Παλαιστινιακή σημαία, και ταυτίζοντάς τη με τη ναζιστική σβάστικα.

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης απαιτεί από την ΕΡΤ να αφαιρεθούν τα συγκεκριμένα σχόλια από την εκπομπή που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα ERT Echo, ζητά από τον διευθυντή της ΕΡΤ να εκδώσει δήλωση που θα αποστασιοποιεί «την επίσημη θέση του Ελληνικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τα συκοφαντικά και υποτιμητικά σχόλια που μεταδόθηκαν σε σχέση με την Παλαιστινιακή Σημαία και απαιτεί από τον ίδιο τον Ιωσήφ Βάγγερ να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τα σχόλιά του…

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Κατεπείγουσα ανάγκη διάνοιξης όλων των ανθρωπιστικών οδών στη Γάζα και αντιμετώπισης της δραματικής υγειονομικής κατάστασης των Παλαιστινίων

 

 

Την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ που έχει οδηγήσει σε δραματική υγειονομική κατάσταση χιλιάδες Παλαιστίνιους καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

«Το διαρκές έγκλημα της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-κατακτητή Ισραήλ έχει ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, πολλών από αυτούς παιδιά, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των κλειστών ανθρωπιστικών οδών και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το γεγονός ότι με εγκληματική ευθύνη του Ισραήλ και όσων δυνάμεων όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το στηρίζουν ενθαρρύνοντας το, τα 2 περάσματα (Γάζα - Αίγυπτος) για ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν κλειστά, ενώ το πέρασμα «Ερέζ» (Γάζα - Ισραήλ) ανοίγει  μόνο εκ περιτροπής κι ανάλογα με τις κάθε φορά μεθοδεύσεις του Ισραήλ, έχει οδηγήσει τους επιζώντες από αυτή τη γενοκτονία Παλαιστίνιους σε έναν βίο αβίωτο. Η δε τεχνητή υπεράκτια προβλήτα στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία είχαν περάσει τον περασμένο μήνα ορισμένες ανθρωπιστικές αποστολές πλέον είναι κι αυτή εκτός λειτουργίας.

Οι δε εντολές εκκένωσης από την κυβέρνηση του Ισραήλ καθιστούν αδύνατη την όποια παροχή βοήθειας από γιατρούς και διασώστες, που συχνά εγκαταλείπονται χωρίς καμία υποστήριξη με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να προσεγγίσουν τους τραυματίες και τους σταθμούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ανθρώπων χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα, να λάβουν ακόμα και στοιχειώδη ιατρική φροντίδα.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 20 - 21 Ιούλη


 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 20 - 21 Ιούλη 2024:

 

  • 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: Τιμάμε τους λαϊκούς αγώνες δυναμώνοντας το ρεύμα αμφισβήτησης της βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Μεγάλη εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ). Μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.
  • Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.
  • Λιμάνι Θεσσαλονίκης: ΝΑΤΟικό ορμητήριο με μεγάλους κινδύνους.
  • Εργαζόμενοι - Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουν τον αγώνα για τη δουλειά και την επιβίωση.
  • Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα: Πολύτιμα εφόδια για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας.