Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Απεργία για τα αιτήματα των ποδοσφαιριστών πρότεινε ο Πεπ Γκουαρντιόλα

 

Πηγή: Associated Press

 

Το ενδεχόμενο να κατέβουν οι παίκτες και οι προπονητές σε απεργία καθώς «κανένας δεν νοιάζεται για την ευτυχία των ποδοσφαιριστών», που φορτώνονται αγώνες προκειμένου να ... βγει το αγωνιστικό καλεντάρι των Ομοσπονδιών, πρότεινε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα. 

«Οι παίκτες και οι προπονητές, όλοι μαζί, χρειάζεται να κάνουν απεργία ή κάτι άλλο, γιατί οι λέξεις από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές. Δεν πρόκειται να λυθεί επειδή η UEFA, η FIFA, η Premier League, τα τηλεοπτικά δίκτυα, η επιχείρηση είναι πιο σημαντική από την ευτυχία των ποδοσφαιριστών. Εδώ, όλοι αποφασίζουν για τους εαυτούς τους», τόνισε ο Καταλανός προπονητής. Συμπλήρωσε πως η Premier League αρνείται τις πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα που ισχύουν στις περισσότερες χώρες, κάτι που «δένει» τα χέρια των προπονητών και δεν ξεκουράζει το βαρύ πρόγραμμα των παικτών.

Εκσυγχρονισμένοι «κυνηγοί συνδικαλισμού» στην υπηρεσία κράτους και εργοδοσίας

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 

Στις αρχές του Δεκέμβρη, οι 27 εργαζόμενοι σε ένα κατάστημα «Starbucks» στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης έκαναν ψηφοφορία για την ίδρυση σωματείου. Με 19 ψήφους υπέρ, το πρώτο σωματείο σε κατάστημα της αλυσίδας, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980, ήταν γεγονός.

Οπως και σε κάθε χώρο δουλειάς, η ίδρυση ενός σωματείου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην προκειμένη περίπτωση, η εταιρεία πραγματοποίησε μια εκστρατεία 4 μηνών για να πείσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κατά της συγκρότησης σωματείου. Στην «καμπάνια» αυτή συνεργάστηκε με τη «Littler Mendelson», τη μεγαλύτερη νομική εταιρεία των ΗΠΑ στον τομέα των «κυνηγών συνδικαλισμού».

Υψηλόβαθμα στελέχη της πολυεθνικής, ακόμα και ο ιδρυτής της, πήγαν στην πόλη για να ασκήσουν πιέσεις, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συναντήσεις με εργαζόμενους. Εστειλαν εκβιαστικά μηνύματα, προχώρησαν ακόμα και σε προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων στην περιοχή, με πρόσχημα ότι έκαναν ανακαινίσεις1. Τέτοιο ήταν το μίσος τους για τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων και τέτοια η αποφασιστικότητά τους να την εμποδίσουν.

Η βιομηχανία «κυνηγών σωματείων»

Η βιομηχανία των «κυνηγών σωματείων» γιγαντώθηκε στις ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 1950, όταν «σύμβουλοι» και δικηγορικές εταιρείες προσλαμβάνονταν από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους για να εμποδίσουν την ίδρυση σωματείων, ή να διαχειριστούν τις διαπραγματεύσεις με τα ήδη υπάρχοντα σωματεία για λογαριασμό των εργοδοτών.

Διανομείς έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού - Κυβέρνηση και εργοδοσία τους έχουν μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Δυστυχώς για πολλοστή φορά, γινόμαστε μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας που έχει να αντιμετωπίσει ένας διανομέας στην βάρδια του» σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού του ΠΑΜΕ με αφορμή πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ότι διανομείς στις Σέρρες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού το απόγευμα της Κυριακής εν ώρα εργασίας από πελάτες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διανομέας που έκανε την παράδοση χτυπήθηκε από τους πελάτες, όταν ζήτησε να πληρωθεί. Στο σημείο έσπευσαν και άλλοι συνάδελφοί του, καθώς ανησύχησαν για την καθυστέρηση, και δέχθηκαν και αυτοί επίθεση. Δύο διανομείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τον έναν να εισάγεται.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Ερώτηση για τους θανάτους ποδηλατιστών σε τροχαία ατυχήματα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Το ζήτημα των θανάτων ποδηλατιστών σε τροχαία ατυχήματα αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το 2018 (τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2016) για τα οδικά θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες, οι θάνατοι ποδηλατιστών από ατυχήματα παραμένουν σταθερά πάνω από 2000 κάθε έτος ενώ στην οκταετία 2010-2018 τα θύματα ποδηλάτες έφτασαν συνολικά τα 19.450. Σε ορισμένα κράτη μέλη η αναλογία ανα 1 εκ. πληθυσμού είναι ιδιαίτερα υψηλή (Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία) και πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (Ιταλία, Γερμανία κ.α.). Ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα η αναλογία είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι δεν γίνεται εκτεταμένη χρήση ποδηλάτων σε σχέση με άλλα κράτη. Αυτή η κατάσταση οφείλεται μεταξύ άλλων σε ατυχήματα εξαιτίας ασυνείδητων, μεθυσμένων οδηγών αλλά και την ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις ενός ασφαλούς, συγχρόνου και επαρκώς φωταγωγημένου οδικού δικτύου, συνδυασμένο με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 24-26 Δεκέμβρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 24-26 Δεκέμβρη, ο οποίος κυκλοφορεί από την Παρασκευή:

  • Δυναμώνουμε τον μαζικό αγώνα και τη διεκδίκηση: Εδώ και τώρα ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις – φωτιά στο ρεύμα.
  • «Νέα» μέτρα για την πανδημία: Ανακύκλωση των ίδιων «συνταγών» που οδηγούν τον λαό σε αδιέξοδο.
  • «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» - 100 χρόνια: Πολύτιμο εφόδιο στο ξεδίπλωμα της ιδεολογικής αντεπίθεσης.
  • Οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ: Με αποφασιστικότητα κορυφώνεται η μάχη.
  • Αποκαλυπτικό! Τεχνολογίες παρακολούθησης εργαζομένων: Εκσυγχρονισμένοι «κυνηγοί συνδικαλισμού» στην υπηρεσία κράτους και εργοδοσίας.
  • Επιθεώρηση Εργασίας: Αντιδραστικές αλλαγές που θωρακίζουν κι άλλο την εργοδοσία.
  • Βιοπαλαιστές αγρότες – κτηνοτρόφοι: Πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και μπλόκα στα τέλη Γενάρη.
  • «Κανένας μόνος του!»: Αλληλεγγύη και γιορτές για τα παιδιά από συνδικάτα και φορείς.