Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης (ΦΩΤΟ) Facebook logo


Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη 
Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα, «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας», συνδικάτα της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιούνη, μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, συνταξιουχικά σωματεία, που με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που εκδηλώνεται και μέσα από το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο.

«Υβριδικά» μνημόνια στην αντιλαϊκή «φαρέτρα» της επόμενης περιόδου


Τη μόνιμη εποπτεία των λαϊκών αναγκών και τα μνημόνια της «επόμενης μέρας» δείχνουν με κάθε ευκαιρία οι αξιωματούχοι της ΕΕ
Copyright 2017 The Associated
Τη μόνιμη εποπτεία των λαϊκών αναγκών και τα μνημόνια της «επόμενης μέρας» δείχνουν με κάθε ευκαιρία οι αξιωματούχοι της ΕΕ
Οι αλλεπάλληλες «αξιολογήσεις», και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση, του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα, η διαμόρφωση «αποθεματικού ασφαλείας» ύψους 20 δισ. ευρώ ως «μαξιλάρι» για την ανακύκλωση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος μέχρι το 2019, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ με αποδέκτες τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, περιλαμβάνονται στο πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης περιόδου, που θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη.
 Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ, οι «αγορές» θα εξετάζουν προσεκτικά τις επιδόσεις στην ελληνική οικονομία στην επόμενη δεκαετία, ενώ, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, η πραγματική «επιτυχία» ή «αποτυχία» της εξόδου - για λογαριασμό πάντα του κεφαλαίου - θα καθοριστεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.
Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι οι ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» της επόμενης περιόδου θα διενεργούνται και με τη «συμβολή» του ΔΝΤ, ενώ σε κάθε περίπτωση το αντιλαϊκό πρόγραμμα θα υπαχθεί σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» (Enhanced Surveillance).

«Μακελειό» – «Ελεύθερη Ώρα»: Τα δύο πρόσωπα του φασισμού




«Μακελειό» – «Ελεύθερη Ώρα»: Τα δύο πρόσωπα του φασισμού

 

 
   Τα δύο πρόσωπα του φασισμού, με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, σε δύο πρωτοσέλιδα:

   Στο «Μακελειό» (13/6/2018) το πρόσωπο των εκτελέσεων, της κτηνωδίας, συνδυασμένο με τον πιο άθλιο αντικομμουνισμό. Οι φασίστες όταν καλούν σε εκτελέσεις θέλουν να βλέπουν μπροστά τους κομμουνιστές, γιατί γνωρίζουν καλά πως οι κομμουνιστές τσάκισαν το τέρας του ναζισμού.

  Στην προκειμένη περίπτωση επιλέγεται ο Νίκος Μπελογιάννης – έχει ή δεν έχει σχέση με το θέμα του πρωτοσέλιδου – διότι θα εκφράζει πάντα στην ιστορική μνήμη του λαού τη διαχρονική φράση του, η οποία εκφράζει τους κομμουνιστές: «Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας». Η φασιστοφυλλάδα, που τη μόνη πολιτική που ξέρει να κάνει είναι αυτός ο εμετός που βλέπετε στο πρωτοσέλιδο της – και σε πολλά άλλα ανάλογα πρωτοσέλιδα της – ανήκει εκεί που ανήκουν και οι φασίστες: Στον σκουπιδοτενεκέ.  

***

   Η «Ελεύθερη Ώρα» (13/6/2018) είναι το άλλο πρόσωπο του φασισμού: Της αγραμματοσύνης, της αμορφωσιάς, της βλακείας! 

   Οι «υπερπατριώτες» – ως αμόρφωτοι, όπως είναι συνήθως οι φασίστες – ήθελαν να βάλουν τον  Μέγα Αλέξανδρο στο πρωτοσέλιδο τους αλλά δεν τα κατάφεραν! Στη φωτογραφία το άγαλμα που «μάτωσαν» (όπως εύστοχα παρατήρησε η Έλενα Ακρίτα) είναι ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου! 

***

   Δεν ξοδεύουμε άλλες λέξεις για αυτούς. Αρκεί που αποκάλυψαν – ξανά  – τα διττό της «προσωπικότητας» τους: Την κτηνωδία και τη βλακεία.

Ψευτοδιλήμματα


Καθώς κορυφώνεται η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση εντείνει τα διλήμματα, για να αποσπάσει ευρύτερη συναίνεση στη συμφωνία που ετοιμάζεται να παρουσιάσει, με τη σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ετσι, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, το «ναι» στη συμφωνία σημαίνει «σταθερότητα» και «συνεννόηση», ενώ το «όχι» προδίδει «μικροπολιτική» και υπόθαλψη του «εθνικισμού». Βέβαια, και τα δύο σκέλη του διλήμματος απευθύνονται πρωτίστως στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, όπου συγκεντρώνεται η «κρίσιμη μάζα» των ψήφων που αναζητεί η κυβέρνηση για να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός απ' όταν εγκαλούσε τη ΝΔ ότι με την άρνησή της να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας υπονομεύει τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό και κατ' επέκταση τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια, σε αντίθεση με την ίδια, που αποδεικνύεται «ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών». Σ' αυτό το πεδίο γίνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο κόμματα για το ονοματολογικό. Γι' αυτό τα διλήμματα της κυβέρνησης είναι ψευτοδιλήμματα για το λαό, που έχει γνωρίσει από την καλή κι από την ανάποδη τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τους πολέμους, την προσφυγιά, τις αλλαγές συνόρων που προκάλεσε ο διαμελισμός της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια η ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, για τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων. Κι όλα αυτά μόνο «σταθερότητα» δεν τα λες...

Αλέκα Παπαρήγα για Μακεδονικό: «Να μας φυλάει ο Θεός, περισσότερο απ’ όλα τα κακά, απ’ την οργή, αλλά κι απ’ την αγάπη του αφέντη»

 
 
Μια συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα το 2011 σε εφημερίδα της άρτι βαπτισθείσας “Βόρειας Μακεδονίας” για το όνομα, τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στα Βαλκάνια, τους σλαβόφωνους της Ελλάδας και τους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στη γείτονα μετά τον εμφύλιο. 


Με αφορμή τους ξέφρενους πανηγυρισμούς Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συμφωνία για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε “Βόρεια Μακεδονία” θυμηθήκαμε μια συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα “Ντεβνίκ” της γειτονικής χώρας, απ’όπου προέρχεται και η αποστροφή του τίτλου, που αποκτά σε νέα συμφραζόμενα πια ιδιαίτερη επικαιρότητα. Αξίζει βέβαια να διαβαστεί συνολικά για να διαπιστωθεί η διαχρονική σταθερότητα της θέσης του ΚΚΕ στο ζήτημα της ονομασίας και του χαρακτηρισμού της Μακεδονίας ως γεωγραφικής έννοιας. Αναφέρεται επίσης στο ζήτημα των σλαβοφώνων της Ελλάδας και εκείνο των πολιτικών προσφύγων που εξαιρέθηκαν από το νόμο του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 ως “μη Έλληνες το γένος”.
Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στον εθνικιστικό παροξυσμό, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα την περίοδο του 1991-1993. Διαφώνησε το 1992 με την κοινή θέση των υπόλοιπων αρχηγών των ελληνικών κομμάτων, που είχαν καταλήξει πως η Ελλάδα δε θα αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος μια χώρα που στο όνομά της περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία». Μπορείτε να μας πείτε πώς σήμερα το ΚΚΕ έχει διαμορφώσει τη θέση του για το ζήτημα και αν συμφωνεί με τη λεγόμενη «εθνική κόκκινη γραμμή», την οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση;

ΝΑΤΟφροσύνη και σπέκουλα...




Τώρα που κορυφώνονται τα παζάρια γύρω από το ονοματολογικό των Σκοπίων, βγαίνουν στη γύρα η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της για να θέσουν τα κάλπικα διλήμματά τους, προσπαθώντας να κρύψουν από το λαό τι σηματοδοτεί η ΝΑΤΟική αυτή συμφωνία για τη διεύρυνση της δράσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων, τι μπελάδες σηματοδοτεί για τον ελληνικό αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής. Στο στόχαστρο μπαίνει η συνεπής αντιιμπεριαλιστική και διεθνιστική στάση του ΚΚΕ. Το κατηγορούν ακόμα και για «φλερτ με τον εθνικισμό», φτάνοντας να χρεώνουν στο Κόμμα μας δήθεν υπαναχώρηση από τις πάγιες θέσεις του σχετικά με το Σκοπιανό.

Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι η συμφωνία που μαγειρεύεται περιλαμβάνει «σύνθετη ονομασία» της γειτονικής χώρας με «γεωγραφικό προσδιορισμό», επομένως το ΚΚΕ πρέπει να την προσυπογράψει ...αβλεπί. Από τη μία, διαστρεβλώνουν τις διαχρονικές θέσεις του Κόμματος και, από την άλλη, πάνω σε αυτήν τη διαστρέβλωση προσπαθούν να στήσουν τη φαντασιόπληκτη προπαγάνδα περί δήθεν «στροφής» του ΚΚΕ και άρα «εξυπηρέτησης εθνικιστικών επιδιώξεων»... Ξεχωρίζουν μάλιστα ως «ορόσημο» της υποτιθέμενης «στροφής» την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σε πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση στην Καρδίτσα, όπου επανέλαβε ότι το Κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει καμιά συμφωνία για το Μακεδονικό, που να ανοίγει το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Να πάρουν απάντηση!



Με τα συλλαλητήρια που οργανώνει σήμερα και αύριο το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, με κορύφωση το αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας στην Ομόνοια, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι μπορούν και πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση, τόσο στη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης όσο και στην προκλητική κυβερνητική προπαγάνδα που τη συνοδεύει.

Σε συνέχεια της απεργίας στις 30 Μάη, τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ δείχνουν το δρόμο του επιθετικού αγώνα για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, με προμετωπίδα το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!».

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν απάντηση για τη νέα επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, που φέρνουν το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο για την 4η «αξιολόγηση» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019-2022, για το νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις, τη νέα μείωση του αφορολόγητου, για τα ματωμένα και διαρκώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, το σφίξιμο της θηλιάς για τα «κόκκινα» δάνεια των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Αλλά να δοθεί απάντηση και στην εντεινόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης και διαφόρων επιτελείων, περί «τέλους των μνημονίων», «αντίμετρων», «ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας» κ.ο.κ.