Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Συμβούλιο της Επικρατείας: Ένα ακόμη «πράσινο φως» στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να προχωρήσει στις επενδύσεις που έχει προγραμματίσει για την εξόρυξη χρυσού, παρά τους ισχυρισμούς και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για μεγάλη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσαν 81 άτομα, κάτοικοι και φορείς της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής το Νοέμβρη του 2011 και ζητούσαν να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο της επένδυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας.
Έτσι, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 1492/2013 απόφασή του απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων που είχαν καταθέσει στην προσφυγή τους εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ΣτΕ στο σκεπτικό της απόφασής του επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και πως η επένδυση είναι συμφέρουσα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και την εθνική οικονομία, θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη (!) και θα δημιουργηθούν 1.300 θέσεις εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε μία ακόμη αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει οκτώ σύλλογοι της Χαλκιδικής και ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όσον αφορά τα έργα εγκατάστασης των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και τον καθορισμό του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων.
Αναβρασμός επικρατεί στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πληροφορήθηκαν τις δικαστικές εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είχε προγραμματιστεί για το βράδυ να συνεδριάσουν εκτάκτως για να αποφασίσουν για τους τρόπους και τις μορφές συνέχισης του αγώνα τους.
 
πηγή: 902.gr