Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Σώσον Κύριε τον Ιερώνυμον σου – Τη θεραπεία του Τραμπ λαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος

 


Δεν είναι θέμα “ανικανότητας”, είναι θέμα προτεραιοτήτων.

“Η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις”, “είμαστε όλοι ίσοι και ευάλωτοι απέναντι στον ιό” και άλλα παρόμοια ακούγονται από την αρχή που η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με την υγειονομική απειλή του COVID-19. Η φαιδρότητα αυτών των ισχυρισμών έγινε φανερή από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο επειδή η πανδημία χτυπά δυσανάλογα στις περισσότερες χώρες μέλη μειονοτήτων και γενικά φτωχά λαϊκά στρώματα, που ζουν σε συνθήκες συνωστισμού και με συχνά επιβαρυμένη υγεία σε σχέση με πλουσιότερους συνομηλίκους τους, αλλά και επειδή η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο ισότιμη δεν είναι. Μια αντίθεση που γίνεται ακόμα πιο φανερή από τότε που άρχισαν να αναπτύσσονται κάποιες, πειραματικές έστω ακόμα ως επί το πλείστον θεραπείες.

Εμφανίζουν τη μείωση του μεικτού μισθού ως ... αύξηση


Τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση των ανέργων θα καταθέσει το ΚΚΕ

 

Να αποσυρθεί η απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη που μειώνει τον μεικτό μισθό, είναι ενταγμένη στη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως προβλέπει και το πόρισμα Πισσαρίδη και φέρει βέβαια τη σφραγίδα της ΕΕ, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ως ειδικός αγορητής του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αύριο Τετάρτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, απέναντι στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ότι η διάταξη αυτή «βοηθάει κυρίως τους ανέργους», γιατί «ενισχύουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων», ο Χρ. Κατσώτης μιλώντας χτες στη Βουλή ανέφερε ότι στην ουσία η κυβέρνηση προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα «πιο φτηνούς εργαζόμενους».

Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανέργους, να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που θα καταθέσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο αυτό για την «εφάπαξ ενίσχυση όλων των ανέργων και των πληττόμενων αυτοαπασχολουμένων με επίδομα ύψους 600 ευρώ».

Aegean: 120 εκατομμύρια θα πληρώσει ο λαός για να μην …«κοπούν» τα «φτερά» των μετόχων


Λεφτά …υπάρχουν! Όχι όμως για ΜΕΘ. Ούτε για προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών. Ούτε για ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και οικογενειών που πλήτονται από την ανεργία και τη φτώχεια μέσα στην υγειονομική κρίση.

Λεφτά …υπάρχουν! Ναι, για εταιρείες όπως η Aegean! Ο …«εθνικός αερομεταφορέας» όπως προκλητικά τον αποκαλούν οι κυβερνώντες δίνοντας τον τίτλο του «εθνικού» σε μια ιδιωτική εταιρεία μετόχων θα επιδοτηθεί για μια ακόμα φορά από το κράτος. Πόσα θα λάβει; 120 εκατομμύρια ευρώ!

«Σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων, προχωρά η Κυβέρνηση, δρομολογώντας την στήριξη της εταιρείας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Με αφορμή την έλλειψη ρεμδεσιβίρης


Πηγή: Associated Press

Του Θανάση Ζαπάντη*

Remdesivir: Δραστική ουσία του εμπορικού σκευάσματος VEKLURY της φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρείας «GILEAD». Η ρεμδεσιβίρη αναστέλλει τις ιογενείς RNA πολυμεράσες και έχει ευρεία ενεργότητα έναντι ευρέως φάσματος φιλοϊών, παραμυξοϊών και κορονοϊών (sars cov, mers cov). Ενδείκνυται, λοιπόν, για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (άνω των 12 ετών και με σωματικό βάρος τουλάχιστον 40kg) με πνευμονία, που χρήζει συμπληρωματικό οξυγόνο. Ένα φάρμακο πριν τη διασωλήνωση, ένα φάρμακο πριν τη ΜΕΘ.

Σπουδαίο όπλο στα χέρια των γιατρών, αλλά μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες, λόγω των αυξημένων αναγκών. Πράγματι, μετά από ανταλλαγή mail, τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον ΙΦΕΤ, με την εταιρεία κάτοχο της άδειας, ενημερωνόμαστε ότι το εργοστάσιο δεν προλαβαίνει την ζήτηση πανευρωπαϊκά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Ανέδειξε την κατάσταση με τα δεκάδες κρούσματα στα σούπερ μάρκετ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 

Την κατάσταση με τα δεκάδες κρούσματα στα σούπερ μάρκετ ανέδειξε με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας  (δείτε πάνω το κεντρικό video), τονίζοντας πως «τώρα είναι ώρα να δείξουμε στην κυβέρνηση και τους εργοδότες πως έχουμε δύναμη και δεν θα θυσιαστούμε για τα κέρδη τους».

Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που «πνίγονται»  και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες, τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η οποία έθεσε μία σειρά κρίσιμα ερωτήματα:  

 «Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες, κάθε πότε καθαρίζονται και από ποιους; Υπάρχει μέριμνα να απολυμαίνονται τα καταστήματα συνεχώς και όχι μόνο μετά το κλείσιμο τους; Γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους προκειμένου να υπάρχει πρόληψη;», είπε, και κατέληξε υπογραμμίζοντας, ότι «η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν. Τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ Το ΚΚΕ δίνει με όλους τους τρόπους τη μάχη για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής (VIDEO)

 

Στις συνθήκες αυτές χρειάζεται και η πρακτική συμβολή για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, την Τρίτη 24 Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντα του ως Αντιπρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να συμβάλει ως γιατρός - πνευμονολόγος στη μάχη κατά της πανδημίας. Έκανε γνωστό πως το αίτημά του έγινε αποδεκτό τη Δευτέρα το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί θα παρουσιαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από όπου και προέρχεται.

Εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι δουλειάς, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας


Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα σφοδρό δεύτερο επιδημικό κύμα, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του Αυγούστου. Σήμερα που μιλάμε, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων αγγίζει τους 70 ημερησίως, ο δε κυλιόμενος μέσος όρος των ανθρώπων που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι στους 450 ημερησίως. Πρακτικά, το δεύτερο αυτό επιδημικό κύμα μετρά 14πλάσιους ημερήσιους θανάτους και πενταπλάσια πίεση στο σύστημα Υγείας σε σχέση με το πρώτο επιδημικό κύμα. Αρα, μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες, από την «covid free» Ελλάδα, «παραδεισένιο ταξιδιωτικό προορισμό», φτάσαμε σε αυτή την εφιαλτική εικόνα.

Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς και γιατί φτάσαμε σε αυτή τη συνθήκη; Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, σε ανθρώπους επιστήμονες που ασχολούμαστε με αυτό το φαινόμενο, η επιλεκτική τύφλωση της επιστημονικής κοινότητας και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας, απέναντι στην εργασία, στους εργαζόμενους, σαν να είναι άφαντοι, σαν να μην υπάρχουν, σαν να μην τους ενδιαφέρει καθόλου η εξέλιξη της επιδημίας εκεί που οι άνθρωποι περνούν 8 με 12 ώρες της ζωής τους ημερησίως, δηλαδή στους τόπους δουλειάς, αλλά και στα μέσα που χρησιμοποιούν για τη μετάβασή τους σε αυτήν. Τόσο οι ερμηνείες τους για το πώς φτάσαμε ως εδώ, όσο και ο σχεδιασμός τους για το πώς θα προχωρήσουμε, δεν έχουν στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, την εργασία, τη βασική δηλαδή ανθρώπινη δραστηριότητα.