Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αντιιμπεριαλιστική επίσκεψη μνήμης στο Βελιγράδι (ΦΩΤΟ)

 

 

Με την συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων από σωματεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται η τριήμερη εκδρομή στο Βελιγράδι που ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα. 

Σκοπός της πρωτοβουλίας των Συνδικάτων που αγκαλιάστηκε μαζικά, με τη συμμετοχή πάνω από 400 εργαζομένων, είναι να φέρει σε επαφή τους εργαζόμενους με την σπουδαία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων, την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, να λειτουργήσει ως παράδειγμα στις σημερινές συνθήκες, στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Καταγγέλλει τη νέα επιχείρηση καταστολής στο ΑΠΘ

 

 

Οι 49 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις μετά τη νέα χθεσινή επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στο ΑΠΘ, είναι απαράδεκτες, τονίζει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ (ΚΟΚΜ), σε ανακοίνωσή της για την νέα επιχείρηση καταστολής στο ΑΠΘ, το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μάρτη.

«Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επιλέξει σε μια περίοδο με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εργατών, αγροτών, φοιτητών, πότε την συκοφάντηση, πότε τη δημιουργία κλίματος καταστολής. Τον στόχο της δεν θα τον καταφέρει ούτε τώρα», επισημαίνει η ΚΟΚΜ.

Καμαρώνουν

 

«Ο χειρουργημένος ασθενής μάς ευχαρίστησε», χυδαιολογούσε για μια ακόμα φορά με καμάρι ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μετά το πρώτο επί πληρωμή χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι οι ασθενείς λένε κι «ευχαριστώ» στην κυβέρνηση, που τους «επιτρέπει» να πληρώνουν για δεύτερη και τρίτη φορά για τις επεμβάσεις τους (μια από τη φορολογία, μια από τις εισφορές στο Ταμείο τους και μια από την τσέπη τους). Ισως το «ευχαριστώ» που φαντάζεται ο υπουργός, να αφορά το ...κέρασμα που κάνει το Ταμείο Ανάκαμψης για τα πρώτα επί πληρωμή χειρουργεία, ώστε να «τρέξει» το μέτρο. Ομως, κι εδώ η πραγματική εικόνα είναι η εξής: Μόνο στην Αττική παραμένουν κλειστές οι 63 από τις 208 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό το «λουκέτο», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι που συσσωρεύει τις τεράστιες ουρές της ντροπής έξω από τα χειρουργεία, αφού αν λειτουργούσαν όλες οι αίθουσες, θα εξαφανιζόταν σε χρόνο dt αυτή η λίστα αναμονής. Ομως, η κυβέρνηση, η ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αντί να δώσουν χρήματα για να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, επιδοτούν την εδραίωση ενός μέτρου που οδηγεί σε πληρωμές των ασθενών, στο λεγόμενο «νόμιμο φακελάκι». Κι αυτό είναι ένα ακόμα ενδεικτικό παράδειγμα για το τι σημαίνουν για τον λαό τα περιβόητα κονδύλια της ΕΕ. Ποιος είναι δηλαδή ο προσανατολισμός της όποιας χρηματοδότησης, για την οποία καμαρώνουν τα αστικά κόμματα, και η οποία συνδέεται απευθείας με την επίθεση σε στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα.

Με την ορμή των μεγάλων αγώνων στη νέα απεργιακή μάχη!

 

Με τη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη να έχει φανερώσει νέες δυνατότητες για την κλιμάκωση της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης, για τον συντονισμό και την κοινή δράση ανάμεσα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και νεολαία, με χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα να έχουν συγκροτήσει νέα σωματεία σε μια σειρά από επιχειρήσεις, με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις να είναι σε εξέλιξη σε χώρους δουλειάς και κλάδους προετοιμάζεται η επόμενη μεγάλη μάχη: Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της 17ης Απρίλη.

«Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!», είναι το κάλεσμα που ήδη απευθύνουν εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες που αναλαμβάνουν την οργάνωση της απεργίας, σε συνέχεια της προηγούμενης και σε αντιπαράθεση με την άθλια προσπάθεια των ηγετικών ομάδων σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να την υπονομεύσουν.

Υπάρχει πείρα, υπάρχει η παρακαταθήκη για την κλιμάκωση

Η «σκυτάλη» στη νέα απεργιακή κινητοποίηση περνάει λοιπόν από τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τη νεολαία σε μια σειρά από μέτωπα: