Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Το Μίσος*


του Βασίλη Καζαντζή**

Τελικά οι ευσεβείς πόθοι των κάθε λογής έγκριτων και μη ρεπόρτερ οι οποίοι εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια ταϊζουν φυλετισμό τον κοσμάκη ταυτίζοντας τις κάθε λογής παραβατικές συμπεριφορές με τη χώρα καταγωγής των ατόμων και μετατρέποντας συστηματικά την εθνική/θρησκευτική ταυτότητα σε ιδιότητα (ο “Αλβανός δράστης” εκεί όπου ουδέποτε θα έλεγαν το αντίστοιχο ο “Έλληνας διαρρήκτης”), δεν ευοδώθηκαν.

Οι αλητήριοι που έσπασαν στο ξύλο τον μεροκαματιάρη άνθρωπο στο μετρό της Ομόνοιας μέρα μεσημέρι είναι Ελληνάκια και μάλιστα ούτε καν ενήλικα.

Απ’ αυτά που μεγάλωσαν βλέποντας ψυχαγωγικά προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Απ’ αυτά  που μετέχουν της ελληνικής παιδείας της αιώνιας υποχρηματοδότησης,

Στο χέρι τους

 

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, ξεχωρίζει η συζήτηση για τις διευρυνόμενες «δημοσιονομικές ανισορροπίες» στις οικονομίες των κρατών - μελών, εξαιτίας της μεγάλης γκάμας μέτρων επεκτατικής πολιτικής που αξιοποιούν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα της πανδημίας, για να ξελασπώσουν το κεφάλαιο από τη βαθιά οικονομική κρίση. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν τρόπους για την ανάσχεση της «δημοσιονομικής αστάθειας» που προκαλεί η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε οι παρεμβάσεις που θα καταληχτούν να ενσωματωθούν στα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», με ορίζοντα τις εκταμιεύσεις από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης». Ενόψει του Γιούρογκρουπ, η Κομισιόν υπενθυμίζει με νόημα πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομική πολιτική «που θα αποσκοπεί στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων». Προειδοποιεί επίσης ότι οι «εξοικονομήσεις» από τη «δημοσιονομική χαλάρωση» θα πρέπει να είναι «στοχευμένες και προσωρινές, καθώς τυχόν μονιμότερες ρυθμίσεις, εάν δεν χρηματοδοτούνται από αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να επηρεάσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα». Με άλλα λόγια, τα σπασμένα φορτώνονται ήδη στις λαϊκές πλάτες, όχι με έναν, αλλά με πολλούς τρόπους: Με μέτρα στήριξης του κεφαλαίου στο όνομα της πανδημίας, που βαθαίνουν την εκμετάλλευση, με νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις προκειμένου οι κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και βέβαια με την «προετοιμασία εδάφους», για να τα ξεπληρώσουν όλα αυτά μέχρι δεκάρας οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς προϋπολογισμούς. Στο χέρι τους είναι να μην το επιτρέψουν...

Η ακαδημαϊκή κοινότητα να αντισταθεί στην κατάλυση και την αστυνομοκρατία της δημόσιας Παιδείας

 


Πηγή: Eurokinissi

 

*Του Παναγιώτη Ηλία

Η αστική τάξη βρισκόμενη στο τελευταίο στάδιο της ιστορικής της εξέλιξης έχει απολέσει κάθε προοδευτικό στοιχείο που θα μπορούσε να είχε κατά την άνοδό της στην εξουσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στην προσπάθειά της να καταλύσει κάθε έννοια δημόσιας Παιδείας, χρησιμοποίησε διαχρονικά διάφορες μεθόδους ανάλογα με τη δυναμική του εργατικού και φοιτητικού κινήματος.

Οι κυβερνήσεις της, άλλοτε νομοθετούσαν με πρόσχημα την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, προσπαθώντας να κρύψουν μέσα σε προοδευτική φρασεολογία το βαθιά αντιδραστικό και αντιεκπαιδευτικό ρόλο των νόμων αυτών και άλλοτε, σιωπηρά με τη χρήση εδαφίων τους, δημιουργούσαν πρακτικά θύλακες «προθύμων» μέσα στα πανεπιστήμια, που είχαν σκοπό να χαλιναγωγήσουν με διάφορους τρόπους, τόσο τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος, όσο και των ακαδημαϊκών δασκάλων που είχαν την οξυδέρκεια να οσμίζονται την καταστροφή που ερχόταν.

Οι κατά φαντασίαν “Αλγερινοί” του μετρό και το πρόσωπο του τέρατος

 


Είναι εικόνα μιας κοινωνίας που όχι μόνο συνήθισε το πρόσωπο του τέρατος, όχι μόνο άρχισε να του μοιάζει, αλλά επιδίδεται σε έναν πραγματικό διαγωνισμό τεράτων.

Δεν περίμενε κανείς περιστατικά σαν αυτό του άγριου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη στο μετρό για να δει το φασισμό της διπλανής πόρτας να ρίχνει το ασφυκτικό του πέπλο στη δημόσια συζήτηση για την πραγματικά ασύλληπτη βία με αφορμή μια παρατήρηση λόγω μη χρήσης μάσκας. Είναι ωστόσο όμως αξιοπρόσεκτη η ταχύτητα με την οποία στήθηκε, αλλά και κατέρρευσε το αφήγημα που για μερικές ώρες γέμισε με χαιρεκακία την ψυχή κάθε ακροδεξιού, αλλά και των πολυπληθέστατων “εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…”.

Όλα άρχισαν από “διαρροές” της αστυνομίας, που πρόθυμα και χωρίς καμία διασταύρωση αναπαρήγαγαν ιστοσελίδες όπως της Νάντιας Αλεξίου, γνωστής από την παρουσία της σε δίκη του Ηλία Κασιδιάρη. Όχι απλά οι δράστες ήταν “Αλγερινοί με μελαμψό δέρμα”, αλλά και “ασυνόδευτα ανήλικα, δηλαδή με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, καθώς πέρα από το στερεότυπο του επικίνδυνου αλλοδαπού εγκληματία, επιτέλους δινόταν μια ευκαιρία να κατατροπωθούν οι “ευαίσθητοι αριστερούληδες”, που ζητούν φροντίδα για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι νταβρατισμένοι μπράβοι έτοιμοι να σπείρουν τον όλεθρο σε φιλήσυχους Έλληνες συμπολίτες μας.

Επικαλείται... τα «Rafale» για να μη δώσει ούτε τα πετσοκομμένα αναδρομικά στους συνταξιούχους

 

 

Με προκλητική επιχειρηματολογία, επικαλούμενοι το ίδιο τροπάρι του «εθνικού συμφέροντος» και της «δημοσιονομικής κρίσης», το οποίο χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υπερασπίστηκαν σε νέα δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας την τροπολογία-κλοπή που ψήφισε η κυβέρνηση των περασμένο Αύγουστο για το παραπέρα πετσόκομμα των ήδη κουτσουρεμένων αναδρομικών στις συντάξεις.

Αντιγράφοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ΝΔ όταν ψήφιζε την απαράδεκτη τροπολογία και πηγαίνοντας την πρόκληση ακόμα παραπέρα, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου επικαλέστηκαν για τη νέα κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων μεταξύ άλλων... την αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale», την αγορά φρεγατών, τα «τεράστια ποσά» για τα επιδόματα στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, την αύξηση των ΜΕΘ λόγω της πανδημίας κ.ά..