Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

«Πέστε πως ονειρεύομαι την επανάσταση των χαρταετών»



«Και μόνο τότε αρχίσαμε να αναγνωρίζουμε το συμβολισμό των χαρταετών μας. Τότε που καταλάβαμε πως το όνειρο μια άλλης ζωής, όμοιας για όλους, χωρίς ανταύγειες πολέμων και αριθμούς άδικων θανάτων, δε θα γινόταν ποτέ μάθημα στις αίθουσες των σχολείων μας. Δε θα γινόταν ποτέ «κεντρικό δίδαγμα» στο στόμα των φοβισμένων δασκάλων. Αρχίσαμε να αναγνωρίζουμε το συμβολισμό των πεθαμένων χαρταετών μας, τότε που καταλάβαμε πως οι καλοί έφυγαν και πως όσοι ήτανε καλοί και έτυχε να μείνουν μας ψιθύριζαν τους τρόπους, για να ξεπεράσουμε το τυχαίο της Καθαρής Δευτέρας και να «καντηλιάσουμε» τους χαρταετούς μας. Να κοιτάξουμε τον ουρανό της μελαγχολικής μας ζωής με τα δικά μας τα μάτια, στεγνά κι ανοιχτά, απειλητικά και παμφάγα, με μάτια που να βλέπουν πίσω από τα πυρακτωμένα ηλιοβασιλέματα, πίσω από τις γαλάζιες τρύπες των στημένων ουρανών, που μόνοι τους ποτέ δε θα συντρέξουν στην απογείωση των χαρταετών μας. Να στηριχτούμε σε ό,τι πιο δυνατό μετράει. 

Η καθαρή Δευτέρα των φτωχών


Ήταν ακόμα το Πανόραμα χωριό και προορισμός σπουδαίος την καθαρή Δευτέρα για τη φτωχολογιά. Ανέβαιναν με τα πόδια απο το χάραμα φορτωμένοι με κουρελούδες, μπάλες, σχοινιά να στήσουν κούνιες αυτοσχέδιες στα Πλατανάκια λίγο έξω απο το χωριό. Εμείς από μικρά παραφυλάγαμε μισοκοιμισμένα να ακούσουμε τα πρώτα τραγούδια που φανερώνανε τον ερχομό των χαρούμενων εισβολέων της Σαλονίκης. Τρέχαμε στη δημοσιά και τους ακολουθούσαμε μαγεμένοι. 
 
Στα Πλατανάκια γύρω απ’ το ρέμα στρώνανε τις κουρελούδες κι αργότερα το φτωχικό τους γεύμα που εμάς τότε μας φαινότανε αλοιώτικο. Γίνονταν όλοι μια παρέα και χόρευαν και τραγουδούσαν με φυσαρμόνικες και κιθάρες.

Η UNICEF επιβεβαιώνει: η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού





Η πείνα και ο υποσιτισμός θερίζουν κυριολεκτικά όλης της γης τους κολασμένους, την ώρα που -μόλις χτες κυνικά και προκλητικά μας ενημερώνουν (Forbes) πως «ο ιδρυτής της Amazon Jeffrey Preston Bezos παραμένει ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο μπροστά από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ουόρεν Μπάφετ, αλλά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποχωρεί τρεις θέσεις και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανεβαίνει δύο», με τον Μπέζος, που κατέχει περίπου το 16% της Amazon να «αυξάνει τη διαφορά με τον δεύτερο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft που έγινε φιλάνθρωπος» (sic!!). ΣΣ |> Για να καταλάβουμε σε απλά νούμερα για τι ποσά μιλάμε, τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των δέκα χρυσοκάνθαρων είναι (σε δις $) |> 131+96,5+82,5+76,5+64+62,7+58+62,3+55,5+50,8=739,8 δις …που ισοδυναμεί με σχεδόν τέσσερις Ελλάδες (369% του ΑΕΠ μας).

Επαρκέστατη


Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες και τρεις τροπολογίες - «express» για να νομοθετήσει η κυβέρνηση ισάριθμα μέτρα για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Η πρώτη αφορά τη μείωση του φόρου για τα κέρδη μερισματούχων σε μεγάλους ομίλους, η δεύτερη την αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, που συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές γενικά των φαρμάκων, και η τρίτη τη διευθέτηση προς όφελος των φαρμακοβιομηχάνων των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται από την υπέρβαση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης. Τα αναφέρουμε όλα αυτά και λόγω της συγκυρίας, καθώς αυτές τις μέρες έχει φουντώσει ξανά η συζήτηση για τις «ανεπάρκειες» του κράτους στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Είναι φανερό ότι όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το κράτος αποδεικνύεται γρήγορο, αποτελεσματικό και επαρκές πέρα για πέρα, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις εκείνες που καλείται να προστατέψει την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού από μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές. Ετσι, ό,τι δεν κατάφεραν επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις (και η σημερινή) για την προστασία των ανθρώπων στη Μάνδρα και το Μάτι, το πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγες μέρες για την προστασία των κερδών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η καπιταλιστική κερδοφορία είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και προϋποθέτει τη συντριβή τους.

Ξεπλένοντας τους Ναζί χρυσαυγίτες με συνταγή… Espresso




«Ο Μιχαλολιάκος απασφαλίζει» γράφει το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Espresso», ενημερώνοντας τους αναγνώστες της πως φιλοξενεί… «καταιγιστική συνέντευξη» του φυρερίσκου της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. 

Άλλο ενα καραμπινάτο ξέπλυμα της χρυσαυγίτικης συμμορίας. Αυτήν τη φορά όχι με «ρεπορτάζ» για τα… «προσκοπάκια» της Χρυσής Αυγής που «προστατεύουν γιαγιάδες στα ATM» (βλέπε Πρώτο Θέμα), αλλά με συνέντευξη του αρχιφασίστα Μιχαλολιάκου. 

Άθλια φασιστικά δημοσιεύματα



Με ένα άθλιο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, η γνωστή για τις φιλοφασιστικές και φιλοχρυσαυγίτικες θέσεις της «εφημερίδα» «Μακελειό», επιλέγει να ξεράσει αντικομμουνισμό και χυδαίο σεξισμό, φτάνοντας σε επίπεδα πρωτόγονης επίθεσης.

Το «Μακελειό» επιστρατεύει τον οχετό, με ένα πρωτοσέλιδο - όπως λέει - «αυστηρώς ακατάλληλο για μπολσεβίκους» (!) στο οποίο βγάζει στα «μανταλάκια» τις γυναίκες που στελεχώνουν την κυβέρνηση, την περιφέρεια κ.λ.π. και τις στοχοποιεί με χυδαίους χαρακτηρισμούς - που καμία σχέση δεν έχουν με πολιτική αντιπαράθεση - αποδεικνύοντας ότι ο απόπατος είναι η θέση, στην οποία ανήκει ο φασισμός και οι φασίστες. 

Ήδη, το δημοσίευμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, που καλούν και σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης. 

902.gr