Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

«Αποκομμουνιστικοποίηση» και υπόθαλψη του φασισμού


Φασίστες καίνε σημαίες με το σφυροδρέπανο τον Μάρτη του 2014

Associated Press

Φασίστες καίνε σημαίες με το σφυροδρέπανο τον Μάρτη του 2014
Από τα πρώτα χρόνια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, μπήκε συστηματικά μπροστά η διαδικασία της λεγόμενης «αποκομμουνιστικοποίησης» και στην Ουκρανία. Δηλαδή, η κατασυκοφάντηση και το σβήσιμο οτιδήποτε είχε σχέση με τη σοβιετική περίοδο και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

 

Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, στο αντικομμουνιστικό του διάγγελμα πριν από την εισβολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς μπορούμε να σας δείξουμε πώς θα κάνετε την αποκομμουνιστικοποίηση» πιο αποτελεσματικά.

Δεν είναι δηλαδή τυχαίο ότι τόσο το καθεστώς του Κιέβου, που υποθάλπει στη χώρα τους νεοναζί, όσο και η ηγεσία της καπιταλιστικής Ρωσίας συναντιούνται στον αντικομμουνισμό, διεξάγοντας έναν πόλεμο για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων, σε βάρος των δύο λαών.

Το έδαφος βέβαια διαμορφωνόταν και πριν από την τελική πράξη των ανατροπών, με την αναβίωση του εθνικισμού και την τόνωσή του από αντεπαναστατικές δυνάμεις μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και έξω από αυτό. Αρχικά αξιοποιήθηκε το ψέμα ότι η Ουκρανία δίνει πολύ περισσότερα στη Σοβιετική Ενωση από όσα παίρνει και επομένως μια πιο «αυτόνομη» πορεία είναι αναγκαία. Στη συνέχεια, ότι «η ελεύθερη οικονομία της αγοράς» και η «αποκομμουνιστικοποίηση» θα δώσουν νέες δυνατότητες στην «εθνική ανάπτυξη».

Λεγόταν Μιλόσεβιτς, τον θυμάστε;

 


 

Στις 11 Μαρτίου 2006, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στις φυλακές της Χάγης. Προηγουμένως είχε καταγγείλει τους δεσμοφύλακές του ότι τον οδηγούσαν στο θάνατο, αρνούμενοι να του παράσχουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική αγωγή για τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Μιλόσεβιτς… αθωώθηκε. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον απάλλαξε – μετά θάνατο – από την κατηγορία για την υποτιθέμενη συνενοχή του Βελιγραδίου στη σφαγή 8.000 Βοσνίων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

(εδω το απόσπασμα της απόφασης International Tribunal for the Prosecution of Persons Responsible for Serious Violations of International Humanitarian Law Committed in the Territory of the former Yugoslavia since 1991, Case No.: IT-95-5/18-T, Date: 24 March 2016 – https://www.icty.org/x/cases/karadzic/tjug/en/160324_judgement.pdf)

Του Αδόλφου τα εγγόνια τα ξεπλένει ο Αρκάς… – Χυδαία θεωρία των δύο άκρων με Πούτιν, Χίτλερ και… Στάλιν!

 


Ο Αρκάς βάζει σε ένα σακί τον Στάλιν με τον Χίτλερ και τον Πούτιν, τα γνήσια τέκνα της αστικής τάξης, και δείχνει ότι είναι με τη σιχαμένη πλευρά της ιστορίας, που προσπαθεί να την ξαναγράψει για να την φέρει στα μέτρα της.

Του Αδόλφου τα εγγόνια, η σαπίλα του ντουνιά, κάνουνε πως δε θυμούνται…

Και όχι μόνο αυτό. Βρίσκουν τον καλύτερο σύμμαχό τους στους αστούς καλαμαράδες που ξαναγράφουν την ιστορία στα μέτρα τους και τους γελωτοποιούς-σκιτσογράφους τους, που παίζουν σε όλους τους τόνους τη θεωρία των δύο άκρων, για να ξεπλύνουν τους φασίστες.

Κι αν έπρεπε να διαλέξει κανείς μόνο ένα, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σημερινό χυδαίο σκίτσο του Αρκά θα έβαζε πολύ δυνατή υποψηφιότητα για να μπει στον πάτο του βαρελιού, με τη σιχαμένη πλευρά της ιστορίας.

Ο Λένιν του 1916 ... απαντά το 2022

 

Ορισμένες μεθοδολογικές - θεωρητικές επισημάνσεις βασισμένες στο έργο του Λένιν για ζητήματα διαπάλης γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

 

1. Γιατί χαρακτηρίζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία ιμπεριαλιστικό πόλεμο;
 

Στρατιώτες στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
Στρατιώτες στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι χαρακτηρίζεται έτσι γιατί είναι ένας πόλεμος που έγινε εξαιτίας μιας επιθετικής ενέργειας, μιας εισβολής μιας μεγάλης δύναμης, της Ρωσίας στην προκειμένη περίπτωση, σε ένα μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, την Ουκρανία, επιβουλευόμενη την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του. Νάτος λοιπόν ο ιμπεριαλισμός ο ρωσικός!

Ομως δεν είναι αυτό το νόημα του χαρακτηρισμού του πολέμου ως ιμπεριαλιστικού. Εγραφε ο Λένιν στις αρχές του 20ού αιώνα στις συνθήκες του Α' Παγκόσμιου Πολέμου:

«Ο σημερινός πόλεμος έχει χαρακτήρα ιμπεριαλιστικό. Ο πόλεμος αυτός δημιουργήθηκε από τις συνθήκες μιας εποχής όπου ο καπιταλισμός έφτασε στο ανώτατο στάδιο ανάπτυξής του, όπου την πιο ουσιαστική σημασία δεν την έχει πια μόνο η εξαγωγή εμπορευμάτων, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων, όπου η καρτελοποίηση της παραγωγής και η διεθνοποίηση της οικονομικής ζωής έχουν πάρει σημαντικές διαστάσεις, όπου η αποικιακή πολιτική έχει οδηγήσει στο μοίρασμα σχεδόν όλης της υδρογείου σφαίρας, όπου οι παραγωγικές δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού έχουν ξεπεράσει τα περιορισμένα πλαίσια της διαίρεσης σε εθνικά κράτη, όπου έχουν ωριμάσει πέρα για πέρα οι αντικειμενικοί όροι για την πραγματοποίηση του σοσιαλισμού».

"Και άμα εισβάλει κι άλλο η Τουρκία στην Κύπρο να μην στηρίξουμε την Κύπρο;"

 

Από το φόρουμ στην Αττάλεια 
Από το φόρουμ στην Αττάλεια
Πηγή: Associated Press

 

"Και άμα εισβάλει κι άλλο η Τουρκία στην Κύπρο να μην στηρίξουμε την Κύπρο;"

Αυτό το ερώτημα είναι σε περίοπτη θέση στα κυβερνητικά σκονάκια που μοιράζονται από εδώ και από εκεί για να δικαιολογηθεί η βρώμικη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι δε λέει το σκονάκι; Ότι οι "εγγυητές" της ασφάλειας του λαού της Ελλάδας και της Κύπρου συμμετέχουν στα ίδια διπλωματικά φόρουμ όχι απλά με τη Νατοϊκή δύναμη κατοχής της Κύπρου, την Τουρκία, αλλά και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους!

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 12 - 13 Μάρτη

 

 

Με την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, κυκλοφορεί ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου»,  12 - 13 Μάρτη και οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούν πανεξόρμηση ώστε η Απόφαση να φτάσει σε χιλιάδες χέρια, να αποτελέσει βάση για συζήτηση με όλους αυτούς που αγωνιούν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις τους, διακρίνουν τους πρόσθετους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας, αγανακτούν από τα δεινά που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα για τους λαούς.

Συγκεκριμένα, στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» μπορείτε να διαβάσετε:

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία: