Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Δελτίο τύπου Πρωτοβουλίας για τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης


Απάντηση στον Δήμαρχο Παύλου Μελά
 
 
 
Είναι γνωστά σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά τους. Σε μια πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση που ξεπερνά τα αποδεκτά όρια περισσότερο από τις μισές ημέρες του χρόνου, σε μια πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο,...
  μόλις  2,4 τετραγωνικά μέτρα, όταν ο ελάχιστος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 10 τετραγωνικά μέτρα, είναι σαφές σε όλους πως οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι πρασίνου μέσα στο πολεοδομικό ιστό αποτελούν την τελευταία ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή μας.
Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Παπαδόπουλος Διαμαντής προέβη σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προωθώντας την εμπλοκή ιδιωτών και μιας ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλη μας, του ΠΑΟΚ, σε σχέδια κατασκευής γηπέδου, αθλητικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου σε έκταση διακοσίων στρεμμάτων. Μάλιστα, την προηγούμενη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά καταθέσαμε το αίτημά μας για ενημέρωση ως προς τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για το χώρο στον οποίο τοποθετείται η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Ο Δήμαρχος απέφυγε να δηλώσει με σαφήνεια τις προθέσεις του και σαν να μην έφτανε αυτό, αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν τη λήξη του, χωρίς να δώσει εξηγήσεις μεταβαίνοντας σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή με θέμα την κατασκευή γηπεδικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ στο Δήμο Παύλου Μελά. Στην εκπομπή αυτή, ο Δήμαρχος, σε αντίθεση με την υπεκφυγή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, τοποθετήθηκε με σαφήνεια ορίζοντας το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου ως τον ιδανικό χώρο.
Γνωρίζοντας πως η έκταση του Καρατάσιου ανήκει στην ανταλλάξιμη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών απορούμε για την επιμονή του Δημάρχου να λειτουργεί ως μεσίτης ενός χώρου χαρακτηρισμένου, εδώ και χρόνια, με ομόφωνες αποφάσεις προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής. Ο Δήμαρχος έχει υπόψη του όχι μόνο τις αποφάσεις αυτές, αλλά και  τα σημαντικά νομικά κωλύματα που καθιστούν την υλοποίηση του προτεινόμενου εγχειρήματος αδύνατη. Παρά ταύτα για επικοινωνιακούς λόγους και για να γίνει αρεστός στη μεγάλη μάζα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ προβάλλει τον εαυτό του ως τον πολιτικό που θα δώσει λύση στο γηπεδικό πρόβλημα της ομάδας , όπως το έκαναν και στο παρελθόν και άλλοι πριν απ’ αυτόν στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν ψήφους. Οι  σύνδεσμοι φιλάθλων του ΠΑΟΚ με επιστολές καταδικάζουν τέτοιες προσπάθειες.
Ο κ. Παπαδόπουλος θα μπορούσε να επιλέξει ως προτεινόμενο χώρο, το χώρο του πρώην Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας, ο οποίος ακυρώθηκε μετά την καθολική αντίδραση των πολιτών του Δήμου του. Είναι σαφές πως συνεχίζει να έρχεται σε σύγκρουση με τους πολίτες καθώς οι χαρακτηρισμοί «βιολόγοι, οικολόγοι και περίεργοι» που ακούστηκαν στην εκπομπή απ’ αυτόν είναι απαράδεκτοι αποτυπώνοντας  την έλλειψη επαφής με τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου του. Ο κ. Παπαδόπουλος σε ένα χρόνο είναι πιθανό να μην είναι Δήμαρχος Παύλου Μελά, οι πολίτες όμως του Δήμου θα εξακολουθούν να ζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής με το Καρατάσιου πνεύμονα πρασίνου και  οξυγόνου για όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς λόγω της θέσης του φιλτράρει τους ρύπους καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Για μας η προστασία του Καρατάσιου από την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή του  σημαίνει σεβασμό στους φυσικούς πόρους και τον άνθρωπο, αναδεικνύοντας την ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενεές και αφήνοντας παρακαταθήκη στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο χώρο της πόλης μας.
Γι’ αυτό το σκοπό διοργανώνουμε την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 πορεία-διαδήλωση από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά προς το Καρατάσιου και στις 14, 15 και 16 Ιουνίου πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις για 4η συνεχόμενη χρονιά μέσα στου Καρατάσιου. Καλούμε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν δυναμώνοντας τον αγώνα για το δίκαιο αίτημά μας.