Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Μισθοί και συντάξεις πρώτοι στη λίστα του «κόφτη», σύμφωνα με το «Τεχνικό Μνημόνιο»

 
ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΑ ΚΛΙΝΗ

Μισθοί και συντάξεις πρώτοι στη λίστα του «κόφτη», σύμφωνα με το «Τεχνικό Μνημόνιο»

 

Μισθοί και συντάξεις φιγουράρουν ως τα πρώτα υποψήφια θύματα του δημοσιονομικού κόφτη σε περίπτωση ενεργοποίησής του, σύμφωνα με το  
Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) που συμπεριλαμβάνεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το κείμενο προβλέπει ότι η εξοικονόμηση δαπανών για την κάλυψη της απόκλισης από το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα θα προέρχεται από τη μείωση δαπανών για:

- Μισθούς του Δημοσίου σε ποσοστό 45%.

Συντάξεις σε ποσοστό 15%.

- Ελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού σε ποσοστό 21%.

Προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών σε ποσοστό 19%.

Χρέωσαν το λαό με 12,5 δισ. ευρώ έως το 2020 για τον προϋπολογισμό της ΕΕ




Στα 12,5 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός από το λεηλατημένο εισόδημά του για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά όλη την περίοδο από το 2014 μέχρι το 2020. Η «λυπητερή» επικυρώθηκε χτες το πρωί από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν την απόφαση του Συμβουλίου στις 26/5/2014 (2014/335/ΕΕ, Euratom) για το «σύστημα ιδίων πόρων της ΕΕ».

Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, με τη διαφωνία της να εστιάζεται στο ύψος του ποσού. «Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στη ζητούμενη συνεισφορά του ελληνικού κράτους και την πραγματική οικονομική του δυνατότητα»... εξήγησε ο ειδικός αγορητής της, Γ. Γερμενής.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, αφού πέρασε ως «διακρατική συμφωνία», όπου η διαδικασία προβλέπει 5λεπτη τοποθέτηση στην Ολομέλεια, μόνο από τους εκπροσώπους των κομμάτων που διαφώνησαν με το νομοσχέδιο στην Επιτροπή.

Κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, αφού συμφώνησαν να φεσώσουν το λαό με 12,5 δισ. ευρώ, για να ενισχύσουν το μηχανισμό των μονοπωλίων, στη συνέχεια, επιδιώκοντας να σκεπάσουν τα «έργα» τους, σήκωσαν μπόλικο κουρνιαχτό με άσφαιρες αντιπαραθέσεις, που αφορούσαν από το περσινό δημοψήφισμα και το Βrexit μέχρι το βιβλίο του συνεργάτη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ψέμα πάνω στο ψέμα


«Ανίκανο κράτος και ανεύθυνος διαπλεκόμενος ιδιωτικός τομέας έγιναν ο συνδυασμός που σκοτώνει και χρεοκόπησαν τη χώρα», γράφει η «Αυγή» 3/7/2016. Ψέμα πάνω στο ψέμα, για να κρύψει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή την κρίση την έφερε η καπιταλιστική ανάπτυξη, που είχε μάλιστα αγγίξει ρυθμούς πολύ υψηλούς σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Να κρύψει, επίσης, ότι η περίφημη ανάκαμψη που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και πρώτα απ' όλα του κεφαλαίου, εφόσον επιτευχθεί, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα κρίση. 
 
Εξάλλου, ούτε το κράτος ήταν ανίκανο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη στήριξη με όλα τα μέσα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ούτε καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει χωρίς «διαπλοκή», χωρίς στήριξη του λεγόμενου «ιδιωτικού τομέα», δηλαδή του κεφαλαίου, από το αστικό κράτος. 
 
Τα παραμύθια, όμως, αυτά περί εξυγίανσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν συγκεκριμένο στόχο: Να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να «χωνέψουν» ή τουλάχιστον να ανεχτούν τη βάρβαρη πολιτική, προσδοκώντας ότι μια υγιής ανάπτυξη θα φέρει τάχα ευημερία στο λαό.
 
 Κι έτσι να υπομένουν την κόλαση, στο όνομα της σωτηρίας στη «δευτέρα παρουσία». 
 
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να μη δείξουν καμιά ανοχή και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Διευρύνουν το «περιθώριο»
 
«Κανένας στο περιθώριο» τιτλοφορείται «δράση» που ανέλαβε η ΝΔ, υπό την «αιγίδα» του προέδρου της και εξελίσσεται σε όλη την επικράτεια, με στόχο «έως το τέλος Ιουλίου, στελέχη του κόμματος να έχουν συνεργαστεί με περισσότερες από 1.000 δομές σε όλη τη χώρα». Πιάνουν επαφή με ιδρύματα, ΜΚΟ, φορείς που στηρίζουν αναξιοπαθούντες, απόκληρους του συστήματος. «Με τον τρόπο αυτό, η ΝΔ θέλει να βοηθήσει έμπρακτα τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και να συμμετέχει ενεργά στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη, αλλά και στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμών» αναφέρουν στη ΝΔ. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πρεμούρα τους να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει (και) σε αυτό το ζήτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι μανούλα στο να τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, δίνοντας κάποια ψίχουλα προς διαχείριση της ακραίας φτώχειας. 

Ενώ στην ουσία, πέρα από τον ανταγωνισμό τους πάνω στα μείγματα της τέτοιας διαχείρισης, κάνουν και οι δυο ό,τι μπορούν, υπηρετώντας την εξουσία του κεφαλαίου, που διευρύνει ακριβώς αυτό το «περιθώριο» προς αναθέρμανση της οικονομίας του.

Το μήνυμα ελήφθη... 
 
«Ευελπιστούμε και από την ελληνική πλευρά να μας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και το καλύτερο είναι να μην έχουμε τόσες πολλές απεργίες», είπε ο πρόεδρος της «Cosco» στον Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σαγκάη. 

Οπως όλα δείχνουν, και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να απαντήσει με μισόλογα, η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα προ πολλού, κρίνοντας από την πρόθεσή της να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο προς το χειρότερο, με έμφαση την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ότι για τους κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν συμβαδίζει με τα εργατικά δικαιώματα και άρα με την υπεράσπισή τους από τα συνδικάτα μέσω και της απεργίας.

 Με δεδομένο ότι στην «Cosco» το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν τόσο μεγάλοι απεργιακοί αγώνες, που να εξηγούν την «ανησυχία» του προέδρου της, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι οι διάφοροι επίδοξοι επενδυτές ενδιαφέρονται συνολικά για ένα περιβάλλον που να επικρατεί η άκρα του τάφου σιωπή σε όλους τους κλάδους.

Αν, λοιπόν, κανείς αναρωτιέται ποιανού τις απαιτήσεις υλοποιούν τα μνημόνια και για ποιον σκοπό, δεν έχει παρά να ακούσει τα όσα δηλώνουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις και επίδοξοι επενδυτές μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Εξομολογήσεις ... αγάπης
 
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται σωστή διαπαιδαγώγηση, ώστε σε όλα τα σχολεία τα παιδιά να μαθαίνουν ότι πρέπει να αγαπούν την πατρίδα τους και εφόσον είμαστε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Ενωση»! Αυτή ήταν επί λέξει η προτροπή του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Συναδινού, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Οι χρυσαυγίτες δεν μπορούν να κρύψουν την αγάπη και την πίστη τους στη λυκοσυμμαχία των καπιταλιστών, την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Ο κίβδηλος «πατριωτισμός» τους ταυτίζεται με τον «πατριωτισμό» του κεφαλαίου και με τη συμμαχία του, που υπηρετεί τα συμφέροντά του. Στην Ελλάδα δημαγωγούν παριστάνοντας τους «αντισυστημικούς», για να κοροϊδεύουν και να «ψαρεύουν σε θολά νερά». Στα σαλόνια, όμως, των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, χαλαρώνοντας στο φιλικό περιβάλλον των αφεντικών τους, νιώθουν άνετα να ...εξομολογηθούν την αγάπη τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Η εγκληματική ναζιστική οργάνωση και ο ρόλος της αποκαλύπτονται καθημερινά. 

Υπηρετεί το κεφάλαιο και τις συμμαχίες του, ΕΕ και ΝΑΤΟ, «δεν είναι καν ευρωσκεπτικιστές, είναι πούροι ευρωλάγνοι», όπως τους απάντησε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην τοποθέτησή του στη συνέχεια. Εχθροί του λαού, που πρέπει να πάρουν τη θέση που τους αξίζει, όπως οι πολιτικοί τους πρόγονοι: στα αζήτητα της Ιστορίας, μαζί με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν.

Ριζοσπάστης