Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 6 Οκτώβρη ενάντια στην επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ

 

 

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος καταγγέλλουν και καταδικάζουν την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα, την Τρίτη 6 Οκτώβρη και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν μέχρι στιγμής: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

ΠΑΤΡΑ 4/10/1944 - 4/10/2020 : ΠΡΙΝ 76 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΑΜ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ !!! [ video ]


 
Σήμερα Κυριακή 4/10, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αγωνιστών της αντίστασης στα Υψηλά Αλώνια, που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ανοίγει ένας από τους ιστορικότερους χώρους της πόλης σαν εκθεσιακός χώρος. Αυτός είναι το καταφύγιο, το οποίο βρίσκεται κάτω από την πλατεία. 
 
 
Ο χώρος μετά από δεκαετίες ανοίγει τις πύλες του και διαμορφώθηκε - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για την συμπλήρωση 76χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας - προκειμένου να φιλοξενήσει μία μοναδική έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού.

Στον Καύκασο τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν



ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Συνέντευξη με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στη σύγκρουση του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την περασμένη Κυριακή ξέσπασε η ένοπλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Αζέρων και Αρμενίων) μιλούν για εκατοντάδες νεκρούς κι από τις δύο πλευρές. Ποια είναι η αλήθεια και πόσο σημαντική μπορεί να είναι αυτή η ένοπλη αντιπαράθεση;

-- Η τελευταία πολεμική αναμέτρηση είναι ένας ακόμη «κρίκος» στην αιματοβαμμένη «αλυσίδα», στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του '80, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 30 χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάστηκε να ξεσπιτωθούν. Η αζέρικη πλευρά μιλά για 2.300 νεκρούς Αρμένιους και η αρμενική πλευρά για 920 νεκρούς Αζέρους. Σε τέτοιες στιγμές υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής, κι όπως έλεγε ο Γερμανός Μπίσμαρκ, «οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές». Ετσι η αρμενική πλευρά έχει παραδεχτεί μέχρι τώρα απώλειες στο 20% απ' αυτές που υπολογίζουν οι Αζέροι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μιλάμε για μια αναμέτρηση που έχει περάσει σε θύματα την προηγούμενη εκτεταμένη σύγκρουση του 2016. Επιπλέον, η χρονική στιγμή της αντιπαράθεσης, η ένταση και οι δυνάμεις, που μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες, έχουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από πριν.

Ξαναθάβουν τον Άγγελο Ράμφο επειδή ήταν κομμουνιστής – Το όνομά του δεν σβήνει, ούτε από το γήπεδο ούτε από την ιστορία του Περιστερίου


Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιστερίου για την ονομασία του γηπέδου του Ατρομήτου

Η θέση μας για την ονομασία του γηπέδου του Ατρομήτου: Το όνομα του Άγγελου Ράμφου δεν σβήνει, ούτε από το γήπεδο ούτε από την ιστορία του Περιστερίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου ενώνει τη φωνή της με τους Περιστεριώτες φιλάθλους, με τους φίλους του Ατρόμητου , με όσους τιμούν και σέβονται την ιστορία της πόλης  και απαιτούν να εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 27/7/2016 σχετικά με την ονομασία του δημοτικού σταδίου σε Άγγελος Ράμφος. 

Θυμίζουμε ότι η απόφαση εκείνη είχε παρθεί ομόφωνα και με παρούσα την οικογένεια του θρυλικού ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου. 

Κυβερνητικά πανηγύρια για τα νέα «χάδια» της ΕΕ στην Αγκυρα

 


Αλλο ένα «χάδι» για την Τουρκία επιφύλαξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που - υποτίθεται - θα αποφάσιζε κυρώσεις κατά της Αγκυρας για το γεγονός ότι αλώνιζε μέχρι πρότινος με το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναδεικνύοντας τους πολυπλόκαμους δεσμούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τον «στρατηγικό εταίρο» της, την Τουρκία.

Στα Συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξωτερικές σχέσεις, στο κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ, αποτελούν απόλυτη προϋπόθεση». Παζάρι όπου ...καλή τη πίστει η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της (θαλάσσιες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κ.λπ.), με την ΕΕ να τις βάζει στο «ζύγι» των συνολικότερων συμφερόντων της.

Οι «φίλοι»


Πραγματικά είναι ...συγκινητικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους μαθητές, που κινητοποιούνται και διεκδικούν ανοιχτά, ασφαλή σχολεία. Συγκινητικό για όποιον δεν θυμάται βέβαια. Γιατί, αν θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες επί ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των μαθητών, τότε θα δούμε και το μέγεθος της κοροϊδίας. Ποιος δεν θυμάται, λοιπόν, ότι τον Οκτώβρη του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε εισαγγελέα και κλούβες της αστυνομίας σε υπό κατάληψη Λύκειο της Λαμίας; Οτι τον Μάη του 2017 το δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε 3 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε κοινωνική εργασία, επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη σχολείου; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τον Νοέμβρη του 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ξύλο, χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης σε διαμαρτυρία μαθητών στο 2ο ΓΕΛ Συκεών, ή ότι τον Απρίλη του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τα ΜΑΤ να δείρουν μαθητές σε αντιπολεμική κινητοποίηση; Και κάτι τελευταίο, πολύ πιο κοντινό: Στις 30 Σεπτέμβρη, δηλαδή μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο δήμαρχος Ψαχνών, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, «έσπασε» με λοστό την κατάληψη στο Γυμνάσιο... Βέβαια, μετά έδωσε 50 ευρώ στους μαθητές για το κατεστραμμένο λουκέτο. Ε, όχι λοιπόν και ...φίλοι των μαθητών, έτσι ξαφνικά. Εχουν δείξει το πραγματικό τους πρόσωπο και οι μαθητές το ξέρουν.