Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Πραγματικοί και κάλπικοι αντίπαλοι της ακρίβειας

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

του Μάκη Παπαδόπουλου*

Τι χωρίζει τάχα την «προοδευτική» απ’ τη συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας; Μια μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Θα μπορούσε να είναι ένα σύντομο ανέκδοτο. Αλλά αυτό είναι το σημερινό επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που συρρικνώνεται δραματικά το λαϊκό εισόδημα. Στην πραγματικότητα και οι δύο παρουσιάζουν ως λύση την ίδια την πηγή του προβλήματος. Μαζί με το ΚΙΝΑΛ επαναλαμβάνουν τη χιλιοειπωμένη υπόσχεση, ότι απ’ τη διασφάλιση ψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Διαβεβαιώνουν ότι η ελπίδα βρίσκεται στη μεγάλη κοινοτική χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων της «πράσινης οικονομίας».

Όμως το φάρμακο που προτείνουν αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι δηλητήριο για το λαϊκό εισόδημα. Μετά την προσωρινή έξοδο απ’ την καπιταλιστική κρίση, η αύξηση της ζήτησης συνοδεύεται διεθνώς απ’ την άνοδο των τιμών. Ταυτόχρονα, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των νέων και των παλιών επενδύσεων μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ της μεταβολής της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών σε όλα τα κράτη της ΕΕ και επεκτείνονται οι μαύρες ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ Η «προοδευτική» κυβέρνηση, πέρα από το ΚΙΝΑΛ, χωράει και φθαρμένα υλικά της ΝΔ;

 

 

«Η "προοδευτική" κυβέρνηση, πέρα από το ΚΙΝΑΛ, χωράει και φθαρμένα υλικά της ΝΔ, πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παράδοση στη συγκυβέρνηση με τέτοιες δυνάμεις;» είναι το ερώτημα που θέτει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον «ΣΚΑΪ» και την αναφορά του πως υπάρχει ένα κομμάτι της ΝΔ που δεν ασπάζεται αυτές τις αντιλήψεις του Κ. Μητσοτάκη.

Το σχόλιο του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: 

«Φυσικά και δεν περιμέναμε τη συνέντευξη του κυρίου Τσίπρα στον "ΣΚΑΪ" για να μάθουμε ότι η “προοδευτική” κυβέρνηση που επαγγέλλεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική πρόοδο. Η Ιστορία έχει καταγράψει “τα έργα και τις ημέρες” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, αλλά και με την ψήφιση περίπου των μισών νομοσχεδίων της σημερινής κυβέρνησης.

Ξεχείλισε ο βόθρος της ακροδεξιάς σαπίλας: Ξαναθυμήθηκαν τη «Μουργκάνα» και τα «εγκλήματα» των «κατσαπλιάδων»…

 


Η «Εστία» και ορισμένοι αρθρογράφοι της νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποστομώσουν το ΚΚΕ και θα συμβάλουν στην ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων κρούσης, των κάθε είδους χούλιγκαν της πολιτικής ζωής. Αφού προκαλούν, θα πάρουν την απάντηση με ιστορικά ντοκουμέντα και όχι με κάποιες αμφιλεγόμενες προσωπικές μαρτυρίες.

Αναπόφευκτες συγκρίσεις
Με αφορμή ένα αντικομμουνιστικό δημοσίευμα της «Εστίας» για τη Μουργκάνα

Το συγκρότημα που εκδίδει την εφημερίδα «Εστία» αναπαράγει προκλητικά το κλίμα που επικράτησε στη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο. Αγνοεί επιδεικτικά τα συμπεράσματα που έχει βγάλει το ίδιο το αστικό σύστημα για τη ζημιά που προξένησε στον τόπο, ακόμα και για τα δικά τους συμφέροντα. Επιμένει στην αναβίωση του καθεστώτος της εθνικοφροσύνης, του άθλιου αντικομμουνισμού, του κονσερβοκουτιού και της συστηματικής παραχάραξης της Ιστορίας.

Η «Εστία» και ορισμένοι αρθρογράφοι της νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποστομώσουν το ΚΚΕ και θα συμβάλουν στην ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων κρούσης, των κάθε είδους χούλιγκαν της πολιτικής ζωής. Αγνοούν τα ιστορικά συμπεράσματα και εμπορεύονται φτηνά τα κατάλοιπα μιας εποχής καταδικασμένης στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Οσες εκκλήσεις κι αν κάνουν οι τρόφιμοι των σελίδων της στη «νεοελληνική διανόηση» να συνταχθεί μαζί τους στον αντικομμουνιστικό τους κατήφορο, θα παραμείνουν ασυναγώνιστοι στο είδος.

Ο Χρόνος είναι Χρήμα και Κρίμα

 


Αμα ανάμεσα στη βιολογική ακμή και στη βιολογική φθορά εγκαθίσταται η φρίκη, τότε και ο πιο ψύχραιμος οιωνοσκόπος των καιρών ξέρει τι του επιφυλάσσουν τα σφαγεία στον βωμό της κοινωνίας του. Η κτηνώδης, ναζιστικής πρακτικής ταγμάτων εφόδου εκτέλεση του νεαρού φιλάθλου στη Θεσσαλονίκη έρχεται να προχωρήσει ειδησεογραφικώς παράλληλα με την αποτρόπαιη δολοφονία δεκάδων ανήμπορων γέρων στην Αγία Σκέπη - τρομάρα μας - στα Χανιά. Είναι απ' αυτές τις μέρες που ο αποτροπιασμός δεν χωράει στον νου, δεν αντέχεται, και οι λεπτομέρειες καρφιτσώνουν αμέτρητα, αναπάντητα ερωτηματικά στο μυαλό των ανθρώπων.
 
Ανεβοκατεβαίνοντας τη φρίκη και τον παραλογισμό σ' αυτόν τον τυχαίο άξονα από τον νότο στον βορρά της χώρας, ο καθένας και η καθεμιά ακούσια διαλέγει κάπου να σταθεί και ν' αφήσει την ίδια του τη φύση να οργιστεί, να εκμανεί, και έστω και προσωρινά να απελπιστεί μπροστά σ' εκείνα τα διεστραμμένα και ανέλεγκτα ανθρώπινα πάθη, που ασχημαίνουν ακόμα και τον άσχημο θάνατο, εξευτελίζουν τον άνθρωπο, και δεν αφήνουν μήτε γραμμάριο ανακούφισης από την κάθαρση και την εφαρμοσμένη δικαιοσύνη. Ελεγα τις προάλλες λοιπόν πως αυτή η κοινωνία δεν τρέφει μήτε αγάπη μήτε σεβασμό για τα νιάτα και το σφρίγος και το ίδιο της το μέλλον. Και ήταν αυτός ο σεβασμός, ως λέξη, που φάνηκε σε κάποιους ερεθιστικά παράδοξος για τα νιάτα, σαν ακονιστήρι της σκέψης για μια πιο ενθαρρυντική θεώρηση ενός καλύτερου κόσμου. Αλλωστε πώς μπορεί να ισχύει εκείνο το λαϊκό και απολύτως ρεαλιστικό «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» του Χαρίλαου, αν δεν πιάσεις τον σεβασμό και την αξία της ζωής απ' τα στενά της γειτονιάς του Χαριλάου έως τα θεοσκότεινα μπουντρούμια των γηρατειών στο γηροκομείο του παμπάλαιου Χάνδακα.

ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ «Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή» να «μην γκρινιάζουμε όλη μέρα»!

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή και καλά η οικονομία και χαμηλά ενοίκια», «μην τα ζητάμε όλα, μην καλλιεργούμε προσδοκίες», «να μην γκρινιάζουμε όλη μέρα» είναι οι χαρακτηριστικές απαντήσεις που έδωσε για την ακρίβεια ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Αντένα.

Χαρακτήρισε ανευθυνότητα την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαϊκού εισοδήματος που δέχεται ισχυρό πλήγμα από την ακρίβεια σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και βασικά προϊόντα. Υποστήριξε πως «η οικονομία δεν συγχωρεί την ανευθυνότητα» και ανέφερε ότι την Ελλάδα «την παρακολουθούν οι αγορές» και πως «μια λάθος κίνηση» μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού της χώρας που έχει υψηλό χρέος. 

ΚΚΕ και Ιστορία

 


Το ξαναγράψιμο των ιστορικών γεγονότων έχει πάντα ενδιαφέρον όταν έχει στο κέντρο του τον εμπλουτισμό, την προσθήκη, την αποκάλυψη νέων στοιχείων, τεκμηρίων και κατ’ αρχάς γίνεται κτήμα και υπόθεση της επιστημονικής Ιστορικής Κοινότητας – πριν πάρει τον δρόμο της Δημόσιας Ιστορίας. Τι γίνεται όμως όταν μέρος της Ιστορίας, γνωστών στοιχείων ή ακόμη χειρότερα στοιχείων αποκομμένων από την εποχή, το πλαίσιο και το κάδρο, χρησιμοποιούνται για μια νέου τύπου pop συντηρητική στροφή; Τι γίνεται όταν δολίως εντάσσονται σε μια στρατηγική αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου που τα διάφορα αστεία δελτία εθνικοφροσύνης αναπαρήγαν τους κομμουνιστές ή τους αριστερούς ως την ενσάρκωση του Διαβόλου που ήθελε την εδαφική απομείωση της χώρας μας; Την ίδια ώρα δε, που είμαστε αρκετά ώριμοι πια για να ξέρουμε πως τελικά την καταστροφή της χώρας την οφείλουμε σε εθνοκάπηλους, σε μεγαλοϊδεάτες και σε τύπους που μέσα στους ιστορικούς κύκλους της, προσέθεσαν και μια συμφορά: το 1897, το 1922, το Κυπριακό.