Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Καμιά παραλία ελεύθερη δεν άφησαν για τους Δημότες στην Αλεξανδρούπολη



Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης
  


Σε καταγγελία ότι μειώθηκαν οι ελεύθερες παραλίες στην Αλεξανδρούπολη προχωράει η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση. Η Λαϊκή Συσπείρωση που ζητά το θέμα να συζητηθεί στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο τονίζει:

«Καλά τα κατάφεραν» στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια η Κτηματική Εταιρεία, ο ΟΛΑ ΑΕ με τη συνένοχη στάση της Δημοτικής Αρχής !! Χρόνο με το χρόνο μισθώνουν σε ιδιώτες τις καλές παραλίες του δήμου γιατί έτσι αποκτούν έσοδα και έρχεται η τουριστική ανάπτυξη επιτέλους !!
Μάλιστα πριν λίγες μέρες η παραλία του ΕΓΝΑΤΊΑ μισθώθηκε στο παρακείμενο ξενοδοχείο που άπλωσε επιπλέον 150 ξαπλώστρες αφήνοντας στους δημότες λίγα μέτρα ελεύθερα. Η παραλία αυτή αποτελεί για εκατοντάδες ή και χιλιάδες λουόμενους τη μοναδική διέξοδο μέσα στην πόλη με εύκολη πρόσβαση και χωρίς αντίτιμο.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το Κάπα Κάπα Εψιλον στην πρωτοπορία».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σπουδαία ντοκουμέντα και φωτογραφίες από το Αρχείο του ΚΚΕ σε ειδικό Λεύκωμα
Στο Κόκκινο Ημερολόγιο του 1935 βρίσκουμε μια φωτογραφία - ντοκουμέντο από το πέρασμα των απεργών στη γέφυρα του Ρέντη την Πρωτομαγιά του '33
Στο Κόκκινο Ημερολόγιο του 1935 βρίσκουμε μια φωτογραφία - ντοκουμέντο από το πέρασμα των απεργών στη γέφυρα του Ρέντη την Πρωτομαγιά του '33
Σε ανεξάντλητη πηγή άντλησης σπάνιων και εξαιρετικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων από την Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας αναδεικνύεται ξανά και ξανά το Αρχείο του ΚΚΕ.
 Με αφορμή τον γιορτασμό των 100 χρόνων, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο η ανάσυρση και αξιοποίηση σειράς ντοκουμέντων και φωτογραφιών. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός έχει πάρει ήδη το δρόμο για την παραγωγή ενός Λευκώματος που θα αφορά όλο τον αιώνα που πέρασε έως και τις μέρες μας και ήδη οι πρώτες ενότητές του σελιδοποιούνται.

Προκαλεί θαυμασμό ο ποσοτικός και ποιοτικός πλούτος του υλικού, καθώς μέσα από φωτογραφίες και ντοκουμέντα παρουσιάζεται αναλυτικά όλη η πορεία ανάπτυξης του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, τα εμφανιζόμενα στο Λεύκωμα ντοκουμέντα είναι αφορμή για παραπέρα ψάξιμο. Και από αυτήν την άποψη, το Λεύκωμα δεν θα είναι μόνο μια γιορτινή έκδοση που θα πάρει τη θέση της στη βιβλιοθήκη, αλλά ένας πολύτιμος οδηγός για την έρευνα και την παραπέρα εμβάθυνση στην Ιστορία του κινήματος.

Είναι άλλο να το διαβάζεις κι άλλο να το διαπιστώνεις μέσα από τα ντοκουμέντα τι σημαίνει το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το Κάπα Κάπα Εψιλον στην πρωτοπορία».

Μέσα από τον πλούτο του Αρχείου του ΚΚΕ ξεπηδούν μια - μια οι ηρωικές σελίδες αυτού του συναρπαστικού αιώνα. Η διαρκής, επίμονη και επίπονη προσπάθεια από τα πρώτα βήματα να συναντηθούν η επαναστατική θεωρία με το κίνημα των εργατών. Να ριζώσει το Κόμμα μέσα στην εργατική τάξη. Οι μορφές των αγωνιστών, οι αγώνες των εργατών. Οι πρώτες αναζητήσεις και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας. Το φούντωμα των αγώνων, αλλά και τα πισωγυρίσματα. Η διαρκής προσπάθεια της αστικής τάξης να βάλει στο χέρι το Κόμμα, οι συνεχείς ανακοινώσεις της ότι το διέλυσε, ώσπου να ξανά ανακοινώσει ότι το διέλυσε και ξανά μανά την ίδια ανακοίνωση.

Ο Μαύρος Ιούνης του 1944… Δίστομο, Οραντούρ – Σιρ- Γκλάν και ο Φώτης Αγγουλές







Από herko στο Ιούν 10, 2018 Ιστορία
 
 Επιμέλεια Τασσώ Γαΐλα //

10 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο λίγο μετά το μεσημέρι και σε δυο χωριά….
Ελλάδα- Βοιωτία-Δίστομο…

Μέρα του Ιούνη, μέρα του καλοκαιριού, μέρα που οι ανύποπτοι κάτοικοι του Διστόμου θα βιώσουν ένα πρωτοφανές μακελειό με πρωταγωνιστές τους ίδιους…

Συμπλοκές των Ναζί κατακτητών στα γύρω βουνά με τα αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ (34ο Σύνταγμα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επίθεση στο Δίστομο με στόχο την αντεκδίκηση για τις σοβαρές απώλειες που υπέστησαν (50 νεκροί Γερμανοί, καταστροφή 4 αυτοκινήτων τους) και θύματα τον άμαχο πληθυσμό…

Μέσα σε μιάμιση ώρα το χωριό του Διστόμου θα γευτεί την πρωτοφανή Ναζιστική βαρβαρότητα με αποκορύφωμά της τον αποκεφαλισμό του ιερέα του χωριού, θα θρηνήσει 228 νεκρούς (117 γυναίκες, 111 άνδρες με 58 παιδιά ανάμεσα τους ηλικίας κάτω των 16 ετών), θα πυρποληθεί κι οι φλόγες της πυρκαγιάς των Ναζί θα τους φέγγουν στο δρόμο της φυγής από τον τόπο του εγκλήματος…

Φωτιά… Φωτιά…. Φωτιά …. Έτσι νομίζουν ότι θα σβήσουν τα σημάδια της θηριωδίας τους οι Γερμανοί κατακτητές στο χωριό Οραντούρ-Σιρ- Γκλάν (Oradour-Sur-Glane) -κοντά στη Λιμόζ-, της Γαλλίας…

To «αντριλίκι» ενός «ναζιδιάρη»



To «αντριλίκι» ενός «ναζιδιάρη» – του Γεράσιμου Χολέβα

 

 
  Ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης πόζαρε δίπλα σε ένα κόκκινο φανάρι κι έβγαλε και φωτογραφία.   

  Οι χρυσαυγίτης Κασιδιάρης, με αφορμή το Athens Pride, ήθελε να δείξει το – ειδικής κατηγορίας – «αντριλίκι» του, το «αντριλίκι» των ναζί.  

  Ο ναζί Κασιδιάρης στη φωτογραφία με το κόκκινο φανάρι δείχνει το χεράκι του. Πρόκειται για το ίδιο χεράκι που γρονθοκοπεί γυναίκες, αυτό που στο μπράτσο έχει μια σβάστικα. Για τέτοιο «αντριλίκι» μιλάμε. 
  Ο Κασιδιάρης – ως ναζί – δεν μπορούσε παρά να δηλώνει με «δόξα και τιμή» ότι είναι και ομοφοβικός. Έτσι, έβγαλε αυτή τη φωτογραφία γεμάτη ναζιστικό… νάζι. 

  Καλά έκανε. Από εδώ και πέρα θα υπάρχει σε μια ακόμα φωτογραφία το «αντριλίκι» ενός «ναζιδιάρη».

 

O Δ. ΓΛΗΝΟΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ "ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ" ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ και ΤΗΝ "ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ" ΤΩΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ.


Τι λογής είνε η φασιστική ιδεολογία ως προς το περιεχόμενο της;
Πρώτα-πρώτα η φασιστική ιδεολογία εντείνει στο έπακρο τον εθνικισμό, αντιτάσσοντάς τον στο διεθνισμό. Εκμεταλλεύεται το εθνικό συναίστημα, που δημιουργήθηκε στην περίοδο της αστικής επανάστασης και κινητοποίησε τους λαούς σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, σε αυτονομία, σε ίδρυση εθνικών κρατών.
 
Οξύνει στο έπακρο την έννοια της πατρίδας, τον εθνικό φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, το μίσος στους άλλους λαούς. Οι άλλοι λαοί είνε κατ' αρχήν αντίπαλοι, είνε οχτροί. Η έννοια της πατρίδας παρουσιάζεται στο φασισμό σαν η άγκυρα σωτηρίας απέναντι στο σοσιαλιστικό διεθνισμό, που θέλει να ρίξει τα σύνορα, να καλλιεργήσει την αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Κάνοντα όμως αυτό παρουσιάζει ωμή και ξεσκέπαστη την αντίφαση ανάμεσα στον καθένα εθνικισμό και το σεβασμό της εθνικής θέλησης των άλλων. Ο Χίτλερ στο όνομα της αυτοδιάθεσης των λαών και της εθνικής ιδέας ζητάει να ενώσει με το γερμανικό Ράιχ όλους τους γερμανούς σ' οποιοδήποτε μέρος κι αν ζουν της γης, συνάμα όμως ούτε μέσα στην περιοχή του Ράιχ ανέχεται την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας και έξω από το Ράιχ ζητάει να καταχτήσει άλλες εθνότητες*.

Το απρόβλεπτο ως... δεδομένο




Από εξοργιστικές δηλώσεις πολιτικών λαλούντων έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά όταν περιβάλλονται τον τύπο του αριστερού πρόσημου και εκφέρονται σχεδόν καθημερινά ως απόδειξη απολογητική της κυβερνητικής δεξιοαριστεροφροσύνης. Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής όμως, Γιάννης Μπαλάφας, το τερμάτισε. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, είπε το αμίμητο: «Μετά τις δηλώσεις αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό είναι η αποθήκη του απρόβλεπτου!...». Ελεος! Αυτοί κυβερνάνε ή καζίνο ή λούνα παρκ. Τα πάντα σ' έναν τροχό της τύχης κρεμασμένα, όπου τα πεντακοσάρικα και οι χρεοκοπίες, δηλαδή τα δώρα στο κεφάλαιο και η φτωχοποίηση παραδείγματος χάρη των ανήμπορων συνταξιούχων, είναι θέμα απρόβλεπτο, που το αποδέχεσαι όταν μπεις στο παιχνίδι να συγκυβερνάς με τους ΑΝΕΛ και τα χαρτιά τα σημαδεμένα ν' ανοίγουν όπως το Σκοπιανό ή το Μεταναστευτικό στην τσόχα του ΝΑΤΟ, άντε και στο μπιλιάρδο και στις καραμπόλες της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι με όπλο την πείρα τους να περάσουν στην αντεπίθεση


Ολα τους τα όπλα αξιοποιούν κυβέρνηση και κεφάλαιο για να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν άλλο ένα πακέτο βαριών αντιλαϊκών μέτρων, με τα δεκάδες προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που έφερε η κυβέρνηση και που προστίθενται στα τρία μνημόνια, επιβεβαιώνοντας ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα είναι φορτωμένη με θυσίες διαρκείας από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται τόσο οι αυταπάτες όσο και η κατά μέτωπο επίθεση, ο αυταρχισμός, η συκοφαντία για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Οι βιομήχανοι διατάζουν, η κυβέρνηση εκτελεί
 
Τα σουλάτσα του πρωθυπουργού στα συνέδρια βιομηχάνων, εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων μέσα σε μόλις μια βδομάδα και οι σαφείς δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιόν τους πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τους εργαζόμενους σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης. Κάθε του ομιλία μπροστά στους κυριότερους εκπροσώπους του ελληνικού κεφαλαίου επιβεβαίωνε ότι ...αυτοί παραγγέλνουν τα αντιλαϊκά μέτρα και τις ενισχύσεις τους και η κυβέρνηση τα εκτελεί. Από τη μία, υποσχέσεις για πακτωλό φθηνού χρήματος κάθε μορφής στους μονοπωλιακούς ομίλους (φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, πακέτα χρηματοδότησης κ.λπ.) και, από την άλλη, δέσμευση για μη επαναφορά των ξηλωμένων κατακτήσεων των εργαζομένων των τελευταίων χρόνων, οι οποίες χαρακτηρίζονται «παθογένειες», ακόμα και «αιτίες της κρίσης». Αυτοί, άλλωστε, είναι οι όροι για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, την κατοχύρωση της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οπως είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, η έξοδος από τα μνημόνια «δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και θεαματικά»...