Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Συνεδριάζει στην Αθήνα, με όλα τα δολοφονικά σχέδια στο «μενού»


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Στην Αθήνα συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα (17 με 19 Σεπτέμβρη) η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η ανώτατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, με οικοδεσπότη του συνεδρίου τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο. Προγραμματίζονται επίσης μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του Κυρ. Μητσοτάκη και εισαγωγική ομιλία του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου.

Επισήμως το συνέδριο παρέχει τη δυνατότητα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα «στρατηγικής σημασίας», ξεδιπλώνοντας τα σχέδια για την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Τους Αρχηγούς θα απασχολήσουν οι Επιχειρήσεις, οι Αποστολές και οι Δράσεις του ΝΑΤΟ, η Διάταξη Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των 2 νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους "Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής" και "Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ". Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030", καθώς και τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της», διευκρινίζεται σχετικά από το ΓΕΕΘΑ.

Δραστικές... λύσεις

 

Την ώρα που το λαϊκό εισόδημα ροκανίζεται από τις ανατιμήσεις και τις τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» για τις αιτίες που προκαλούν το κύμα της ακρίβειας και υπόσχεται «πακέτο ελαφρύνσεων» από τη ΔΕΘ, ως δήθεν «αντιστάθμισμα». Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τα επιτελεία της, «κλειδωμένες» θεωρούνται η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% από 24%. Για το μεν πρώτο μέτρο, το υπουργείο εξηγεί πως «πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος», ομολογώντας ότι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κερδισμένη βγαίνει η εργοδοσία, που μειώνει τα κόστη και αυξάνει τα κέρδη της. Χώρια που την όποια «αύξηση» στο μισθό θα την απορροφήσει άμεσα η ένταση της εκμετάλλευσης, κάνοντας χρήση των νόμων για το 10ωρο και των άλλων αντεργατικών νόμων. Οσο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, από αυτές θα βγουν κατά βάση ωφελημένοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε συνδυασμό και με τις άλλες ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις των επενδυτικών νόμων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση βέβαια προσφέρει κι άλλες ...εναλλακτικές για να αποκρούσει ο λαός το κύμα της ακρίβειας που τον απειλεί. Οπως το να ψάξει καλύτερες τιμές στα σούπερ μάρκετ, μέσα από την πλατφόρμα «e-katanalotis»! Να γίνει δηλαδή «κυνηγός» εκπτώσεων και προσφορών, γυρίζοντας από κατάστημα σε κατάστημα (αλήθεια, την ακριβότερη βενζίνη ποιος θα την πληρώσει;) προκειμένου να γεμίζει κάθε βδομάδα το καλάθι με τα χρειαζούμενα! Για τέτοιες δραστικές «λύσεις» απέναντι στην ακρίβεια μιλάμε...

Ένα νεύμα... δρόμος

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Εγώ γνώριζα μια βδομάδα ότι ο κ. Αποστολάκης έχει δεχτεί κρούση για να αναλάβει (...) Πήγα την Τετάρτη στη Βουλή και περίμενα να ακούσω, έστω να δω μια κίνηση, ένα νεύμα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ότι ενδιαφέρεται να πάμε σε μια συνεννόηση πολιτική, σε μια συναινετική επιλογή για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Πολιτικής Προστασίας...». Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε προχτεσινή του συνέντευξη, το παζάρι πίσω από τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Βέβαια, το έδαφος της συναίνεσης ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα, άρα και η δυνατότητα μετακίνησης στελεχών από τον έναν στον άλλο, είναι υπαρκτό. Και δεν είναι άλλο από τη στρατηγική που υπηρετούν από κοινού, στα κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα.

Η περίπτωση της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Ποιος δεν θυμάται τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει επίμονα τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία κατέρρεαν, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της πολιτικής τους για την εμπορευματοποίηση της Υγείας;

Ενας μήνας μετά...

 

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τότε που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική. Το πλέον προφανές για τους χιλιάδες πυρόπληκτους είναι ότι όσα έχουν ανακοινωθεί ως μέτρα αποκατάστασης, μέρα με τη μέρα, καθώς πέφτει ο κουρνιαχτός από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, αποδεικνύονται πίσω από τις ανάγκες και τα αιτήματά τους, πόσο μάλλον από τη λαχτάρα τους να παραμείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τους εξαναγκάζουν να ζήσουν με ψίχουλα και με αβέβαιο το εάν θα ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, τις καλλιέργειές τους, το μέλλον τους. Αλλά και τα πρώτα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει και κάποια από αυτά να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είναι απλά καταγραφές σε δελτία Τύπου της κυβέρνησης και ...κωδικοί σε προϋπολογισμούς δήμων και Περιφερειών, κι ενώ στην περιοχή ζουν ήδη με το φόβο μιας νέας καταστροφής, αυτήν τη φορά εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού τις επόμενες μέρες...

* * *

Τον μήνα που πέρασε, ο λαός της περιοχής πήρε ήδη μια πρώτη πικρή γεύση για το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για «ανασυγκρότηση» και «αποκατάσταση» των καμένων περιοχών. Η «πλήρης αποζημίωση των κατεστραμμένων σπιτιών», που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μεταφράζεται σε τραπεζικά δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Η «αποζημίωση για τις καταστροφές των καλλιεργειών» σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση κάλυψη του 50% της ζημιάς, εξαιτίας των κριτηρίων που μπαίνουν από τον ΕΛΓΑ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές εξαιρούνται εντελώς από κάθε αποζημίωση.