Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας - Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας.



Βίντεο και εικόνες από την μαχητική κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΤΑ - ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ - ΔΕΚΟ Τραπεζών - Εμφιαλωμένων Ποτών ενόψει του συλλαλητηρίου του Σαββάτου για τη ΔΕΘ. Στο ΙΚΑ Αριστοτέλους σήμερα 6/9/2017.





Ας αφήσουν τα κόλπα


Ο καβγάς ανάμεσα στους διεκδικητές της ΠΑΣΟΚικής κληρονομιάς, δίπλα σε όλα τα άλλα, έδωσε την ευκαιρία και σε «φωνές» εντός ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν «αντιπολίτευση» στον... εαυτό τους, αναπαράγοντας άλλο ένα στοιχείο από την «παράδοση» που κληρονόμησαν. Την ίδια στιγμή που στηρίζουν αναφανδόν όλη την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, δηλώνουν ότι παίρνουν αποστάσεις από το άρθρο του Αλ. Τσίπρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης, που του... έπεσε βαριά η ανοιχτή παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι αποτελούν τον άξιο συνεχιστή του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το «νέο» φορέα της «κεντροαριστεράς», είπε ότι θα προτιμούσε «έναν σχηματισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ». Μάλλον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στηρίξει ήδη δύο μνημόνια και εφαρμόζει άλλα δύο, έχει χάσει επεισόδια. Δεν θυμάται (ή δεν θέλει να θυμάται) ότι το ΚΚΕ, πριν ακόμα από το 2012, είχε πει με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα καθαρά αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σαν το ΠΑΣΟΚ. Τότε οι ΣΥΡΙΖΑίοι κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι δεν βάζει πλάτη στην «πολιτική αλλαγή»... Βέβαια, όλη η μετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ απλά επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση του Κόμματος. Το δε άρθρο του πρωθυπουργού είναι και η επίσημη ομολογία αυτής της μετάλλαξης και μάλιστα με τρόπο που θυμίζει τις εποχές όχι της ανόδου του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά της σαπίλας και κατάρρευσής της. Επομένως, ας αφήσουν τα κολπάκια οι ΣΥΡΙΖΑίοι, πάλιωσαν πια...

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει



Αφού η κυβέρνηση «κατατρόπωσε» την ανεργία και απογείωσε την απασχόληση, όπως προσπαθεί να μας πείσει το τελευταίο διάστημα η προπαγάνδα της, τώρα ήρθε η ώρα να παρουσιάσει τις «επιτυχίες» της και στον τομέα των μισθών. Ετσι, σε πείσμα της ανυπόφορης καθημερινότητας που βιώνουν εκατομμύρια μισθωτοί, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, η υπουργός Εργασίας αναφώνησε προχτές στη Βουλή - επικαλούμενη την ΕΛΣΤΑΤ - ότι το 2016 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,8%! Η υπουργός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία που παρουσίασε και έτσι είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς την ακρίβεια της ...θεαματικής αύξησης που επικαλείται. Κατά διαβολική σύμπτωση, όμως, την ίδια μέρα βγήκαν τα πρώτα στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2016, από τα οποία, αν και δεν είναι πλήρη, με σαφήνεια προκύπτει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι, σε σχέση με το 2015, έχασαν από το εισόδημά τους 864 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 900 εκατομμύρια έχασαν οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε ποσοστό, το εργατικό εισόδημα και το εισόδημα από συντάξεις μειώθηκαν κατά 1,5%, ενώ των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 19,14%. Με δεδομένο ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα, αλλά και το γεγονός ότι το 2016 αυξήθηκε εκ νέου η φορολογία σε βάρος τους, γίνεται φανερό ότι οι μισθοί, και γενικά το εισόδημα της εργατικής οικογένειας, μειώθηκαν περισσότερο και από το 1,5% που προκύπτει από τις φορολογικές τους δηλώσεις.