Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Και με ξένα κόλλυβα και με λερωμένη φωλιά


 

Τις τελευταίες ημέρες εργατικά συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς, ολόκληρες γειτονιές σηκώνονται στο πόδι, έχοντας στο πλευρό τους το ΚΚΕ, για να σώσουν τα σπίτια του λαού και μικρομάγαζα από εξώσεις.

Εξώσεις και πλειστηριασμοί που έχουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Το νομοθετικό πλαίσιο που όλοι αυτοί έφτιαξαν σε συνέχειες, βγάζει στο σφυρί την περιουσία του λαού για να κερδίζουν τα «κοράκια» και οι τράπεζες.

Γι' αυτούς νοιάζονται και δουλεύουν, γι' αυτό η ΝΔ θεωρεί ντεμοντέ τη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Γι' αυτούς νοιάζονται και δουλεύουν, γι' αυτό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία είναι copy paste οι απαιτήσεις των funds.

Ηρεμα... και χαλαρά

 

«Σκιάζεται» ο Αδ. Γεωργιάδης από τη συζήτηση για την αύξηση των φόρων στο μέρισμα των μετόχων. «Εμείς μειώσαμε τον φόρο στο μέρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε πάει 15%, τον πήγε 10%, εμείς τον πήγαμε 5%. Με το 5% έχουμε πάρει τριπλάσια χρήματα από όσα έπαιρνε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχει νόημα κάποιος να κάνει διανομή κερδών όταν πληρώνει 5%, δεν έχει νόημα όταν πληρώνει 15%». Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, συζητάει μια αύξηση των φόρων στο μέρισμα, με το σκεπτικό ότι έτσι αποτρέπεται η διανομή του και τα κέρδη επανεπενδύονται προς όφελος τελικά των μετόχων. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δραγασάκης έλεγε ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες», αφού όμως πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον φόρο στους μετόχους και ξετίναξε τα λαϊκά στρώματα, ενώ στο σημερινό του πρόγραμμα μιλάει για «λελογισμένη» αύξηση.

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι για να μοιράσει μέρισμα ένας όμιλος, θα πρέπει να έχει κέρδη. Και στις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, καμιά διαφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφού κάνουν ό,τι πιο αντεργατικό περνάει από το χέρι τους για να αυξήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία (+300% για τις 150 εισηγμένες το 2022, 2,8 δισ. ευρώ μερίσματα, τα μεγαλύτερα της δεκαετίας). Ολα τα υπόλοιπα, περί του ύψους των φόρων στα μερίσματα, είναι «εναλλακτικές προτάσεις» και «εργαλεία φορολογικής πολιτικής», στο πλαίσιο «μιας συζήτησης φορολογικής πολιτικής που μπορεί να γίνει ήρεμα και χαλαρά», όπως συμφωνούσαν πριν από τις προηγούμενες εκλογές ο Βορίδης, ο Δραγασάκης και ο Τσαγκαράκης του ΠΑΣΟΚ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ Η «συμπολίτευση» που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου

 

RIZOSPASTIS

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα, με θύμα τον 47χρονο εργάτη, έφερε ξανά στην επιφάνεια την τραγωδία διαρκείας στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες καθημερινά να δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο αλλά και για να γυρίσουν αρτιμελείς στα σπίτια τους.

Εκεί, λοιπόν, που η κυβέρνηση βλέπει «χαμογελαστούς» εργαζόμενους, κάθε τρεις εργάσιμες μέρες πέφτει και ένας νεκρός στο μεροκάματο. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός για το 2022, αποτελώντας μόνο την κορυφή του παγόβουνου της εκμετάλλευσης. Δείχνει ταυτόχρονα πόσο βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν «ευαγγέλιο» οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα για το συγκεκριμένο έτος λοιπόν ξεπέρασαν τα 100, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Στον αριθμό αυτό αποτυπώνεται ένα ελάχιστο μέρος της μαύρης λίστας με τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι εργαζομένων στην εξορυκτική βιομηχανία και στα πλοία. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα θανατηφόρα περιστατικά που δεν δηλώθηκαν ποτέ από την εργοδοσία ως εργατικά, όπως συμβαίνει αρκετές φορές με τα «ατυχήματα» διανομέων, που καταγράφονται σαν τροχαία, χωρίς να συνδέονται με την εργασία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εργαζόμενοι πέθαναν από κάποιο νόσημα που οφείλεται σε συνθήκες εργασίας, ή που οι συνθήκες εργασίας συνέβαλαν στη χειροτέρευση της ασθένειας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στην Ελλάδα η καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών είναι μηδενική, άρα μηδενική είναι και η αντιμετώπισή τους.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ Οι «ψαλιδοχέρηδες» επιστρέφουν στον τόπο της φορολεηλασίας


Πηγή: Eurokinissi

 

-- Μ. Βορίδης (ΝΔ): «Οταν ακούω τις προτάσεις για τις μειώσεις των έμμεσων φόρων, δεν ακούω καμιά κομμουνιστική πρόταση για να σηκωθώ να φωνάζω (...) Μην τρελαθούμε, είναι εναλλακτικές προτάσεις (...) Είναι μια συζήτηση φορολογικής πολιτικής που μπορεί να γίνει ήρεμα και χαλαρά».

-- Γ. Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): «Χαίρομαι, αυτή είναι η σωστή απάντηση! Είναι εργαλεία πολιτικής αυτά...».

Ετσι ...«πολιτισμένα» και συναινετικά κουβέντιαζαν λίγες μέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές τα στελέχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, κι από κοντά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του «δεν το χωρίζει μεγάλη απόσταση» ούτε από το πρόγραμμα της ΝΔ ούτε από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς αλλιώς εφόσον και εδώ το «κοινό πρόγραμμά» τους βγάζει μάτι και οι μικροδιαφορές αφορούν «εναλλακτικές» διαδρομές στο ναρκοπέδιο για τον λαό.