Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Ακάλυπτοι...


Σε ακόμα μια έκφραση στήριξης της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης προχώρησε η αμερικανική διπλωματία την περασμένη βδομάδα, βγάζοντας πάλι σε «θέση οφσάιντ» την προπαγάνδα των ελληνικών κυβερνήσεων περί των «ισχυρών μας συμμάχων», που ο εναγκαλισμός με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους αποτελεί τάχα «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. O Ντ. Σένκερ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Εγγύς Ανατολής, κατηγόρησε την «ασόβαρη» στάση της ΕΕ απέναντι στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που τάχα επιβάλλει με τη ναυτική επιχείρηση «Irini». Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραπονέθηκε για το ότι οι θαλάσσιες απαγορεύσεις της ΕΕ «περιορίζονται εναντίον της Τουρκίας» και αφήνουν στο «απυρόβλητο» τις αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο. Συνέστησε μάλιστα στους Ευρωενωσιακούς να είναι πιο αποφασιστικοί απέναντι στους αντιπάλους της Τουρκίας στη Λιβύη (!), εννοώντας το ρωσικό σώμα «Wagner». Κι αυτά την ίδια στιγμή που η ίδια η ΕΕ πρόσφατα έδωσε εντολή σε ελληνική φρεγάτα να αφήσει ήσυχη την τουρκική μεταφορά όπλων για τον Σάρατζ στη Λιβύη. Γίνεται ξεκάθαρο πως όσο οξύνονται και περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο πιο μεγάλες διαστάσεις θα λαμβάνει και το παζάρι των Ευρωατλαντικών με την Αγκυρα, με στρατηγικό στόχο τη διατήρησή της στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Παζάρι μάλιστα που μεγαλώνει όλο και περισσότερο την «όρεξη» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και - σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα - περιλαμβάνει και τα επικίνδυνα σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου. Ξανά «ακάλυπτοι» λοιπόν...

Αποβιβάζονται «θανατηφόροι και με κίνητρο» οι Αμερικανοί φονιάδες


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί αύριο Πέμπτη η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης

Εδεσε χτες στην Αλεξανδρούπολη το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που κουβαλάει την αμερικανική φονική δύναμη με τον οπλισμό της, στρατεύματα για διεκπεραίωση μέσω της χώρας, προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
 Πρόκειται για τη ...συμβολή της Αλεξανδρούπολης στην έκτη κατά σειρά περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», όπου υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παίρνουν μέρος συνολικά 6.000 στρατιώτες, διενεργώντας επιχειρήσεις και ασκήσεις σε περίπου 17 χώρες.
 
 Πυρήνας, φέτος, της παραπάνω δύναμης, που ταξίδεψε με το «Endurance», θα είναι η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB), που έχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο διοικητής της, συνταγματάρχης M. Mακ Φάντεν, δήλωνε την Παρασκευή, προκαλώντας ανατριχίλα: «Είμαστε έτοιμοι για αυτή την αποστολή. Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο ("trained, lethal and motivated"). Θα κερδίσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον!».

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργη Φαρσακίδη


  Πηγή: Motionteam

Σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή, εικαστικού και λογοτέχνη, Γιώργου Φαρσακίδη, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: 

«Η ΚΕ του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον Γιώργη Φαρσακίδη, ταλαντούχο καλλιτέχνη και αφοσιωμένο αγωνιστή, στα ιδανικά του ΚΚΕ. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ακούραστος και δημιουργικός. Τίμησε με το παραπάνω τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Ο σ. Γιώργης Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης το 1924, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το 1934 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο Κέντρο και μετά στο Ντεπώ, την προσφυγογειτονιά που σημάδεψε τα νεανικά του χρόνια.

Ποτισμένος με το νάμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, από μικρός ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του ΚΚΕ. Συμμετείχε στους πρώτους αντιφασιστικούς πυρήνες, μυημένος από παλιούς κομμουνιστές, όταν βρέθηκε να εργάζεται στους επιταγμένους από τις αρχές Κατοχής αλευρόμυλους Αλλατίνι, όπου στεγάζονταν τα αρτοποιεία του γερμανικού στρατού. Εκεί εμπνεύστηκε τα πρώτα χιουμοριστικά αντιφασιστικά σκίτσα του.