Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

«Κοινωνικό διάλογο» για τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ

«Κοινωνικό διάλογο» για τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

 
 
Το χορό των επικείμενων αλλαγών στα Εργασιακά άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας από την ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, καλώντας τους «κοινωνικούς φορείς» σε «ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο» ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου όπου κυριαρχούν η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων και ο συνδικαλιστικός νόμος με στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και συνεπώς θα είναι η ατζέντα του «κοινωνικού διαλόγου».

Διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΕΒ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση καθώς θεωρεί ότι για την προσέλκυση επενδύσεων μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι «η έγκαιρη πρόοδος του προγράμματος» και απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις διαφορετικές εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ήδη έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών να προχωρήσει σε αλλαγές, ισχυριζόμενος ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας», αποφεύγοντας να δεσμευθεί για το παραμικρό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Συγκέντρωση της ΟΓΕ στις 22 Ιούνη



Συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Ιούνη στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας - μέλη της ΟΓΕ για να τιμήσουν τα 40 χρόνια ζωής και δράσης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.
 

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η Μαιρίνη Στεφανίδη, πρόεδρος της ΟΓΕ.


 

Έκθεση φωτογραφίας για την επέτειο της συμπλήρωσης των 40 χρόνων δράσης


 
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Έχεις καλλιτεχνικές ανησυχίες;…Έχεις κοινωνικές ανησυχίες;…
Έχεις, ακόμα καλύτερα, και τα δύο;…
Αν ναι, οπλίσου με τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ή το κινητό σου και πάρε μέρος στην
Έκθεση φωτογραφίας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
για την επέτειο των 40 χρόνων της!

Οι εννέα αλλαγές-σοκ στα εργασιακά


Ρεπορτάζ Αργυρώ Μαυρούλη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα για τις εργασιακές σχέσεις.

Σήμερα η ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει τη σύνταξη του πορίσματος για την αναμόρφωση των εργασιακών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των ενώσεων των εργοδοτών.

Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η καταγραφή των θέσεων εργοδοτών και εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, αλλά και τυχόν παρεμβάσεις που θα έπρεπε να γίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής θα πρέπει να παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο έως τον Αύγουστο και οι αλλαγές να νομοθετηθούν έως το Σεπτέμβριο με τη σύμφωνη γνώμη και των δανειστών, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δεύτερη αξιολόγηση και την καταβολή της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημαντικά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές συμβάσεις και ποια είναι τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει την επαναφορά του καθεστώτος των κλαδικών συμβάσεων, έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων που επικρατούν στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.