Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Κανένας συμβιβασμός με τη χρήση ναρκωτικών


Η φετινή Παγκόσμια Μέρα στιγματίζεται από την ενορχηστρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών, αδιαφορώντας για τα ολέθρια αποτελέσματα της τοξικοεξάρτησης

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη) στιγματίζεται από την ενορχηστρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα υπέρ των ναρκωτικών, αδιαφορώντας για τα ολέθρια αποτελέσματα της τοξικοεξάρτησης που σημαδεύουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων, τις οικογένειές τους και ολόκληρη την κοινωνία.
 
Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προχωρούν σε απεργία, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πάγιο αίτημά τους για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων. Τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες για απεξάρτηση αυξάνονται ραγδαία και γίνονται όλο και πιο σύνθετες. Η κυβέρνηση, «αγνοώντας» όλα τα παραπάνω, ψήφισε πρόσφατα νόμο για τη «φαρμακευτική» κάνναβη, χωρίς τεκμηριωμένες έρευνες και επιστημονικά συμπεράσματα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε ολόκληρη στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» και με την οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ποτέ με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την περιθωριοποίηση ενός μέρους του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων(...).Το ΚΚΕ θα καλεί πάντα το λαό και τη νεολαία να παλεύουν με καθαρό μυαλό ό,τι ρημάζει τη ζωή τους. Να ονειρεύονται μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με ελεύθερους ανθρώπους, όπου καθένας θα μπορεί να βιώνει τα όνειρά του αληθινά και όχι να ζει, μέσω ουσιών, χίμαιρες που καταλήγουν στην καταστροφή του ίδιου, αλλά και όλης της κοινωνίας».

Θεατρικές Παραστάσεις


Η αστική δημοκρατία δέχεται να συνδιαλέγεται μόνο με τον εαυτό της, ενώ οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται παρά σαν καθρέφτες της αστικής εξουσίας, η οποία στην πραγματικότητα δεν δέχεται να διαπραγματευτεί ούτε καν τους επικοινωνιακούς της όρους. 



Κι όλες αυτές τις μέρες με τη συμφωνία των Πρεσπών, φωτογραφίες και βίντεο πλημμύρισαν τα ΜΜΕ είτε καταγράφοντας στιγμιότυπα από την υπογραφή της συμφωνίας είτε από τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε επιμένοντας, μέρες μετά, στα επεισόδια με αποδοκιμασίες στελεχών των κυβερνώντων κομμάτων. Κι έτσι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος με το φτωχό εικονογραφημένο υλικό της, πέρα από τις κοκορομαχίες της βουλής για δευτερεύοντα ζητήματα, μοιάζει να μένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, παρόλο που επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή μας.

Οι εικόνες από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, με τους ηγέτες των δυο χωρών σε ευφρόσυνη διάθεση και με συμπεριφορές οικειότητας μεταξύ τους, θέλουν να σηματοδοτούν έναν κόσμο δίχως αντιφάσεις, παραδομένο στη βεβαιότητα και ασφάλεια, ενώ οι εικόνες από τις κακότεχνα σκηνοθετημένες υπερβολές των εθνικιστών στις διαμαρτυρίες τους θέλουν να πείσουν για το μέγεθος και πάθος της αντίδρασής τους.

Εξάλλου και όλη η εορταστική παράσταση που στήθηκε στο Ζάππειο από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να πείσει για την έξοδο από τα μνημόνια ακολούθησε την τεχνική της διαφήμισης, με τον πρωταγωνιστή πρωθυπουργό να ενεργεί περισσότερο βάσει των κανόνων της βιομηχανίας του θεάματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο το πολιτικό διακύβευμα ταυτίστηκε με στυλιστικές διαφορές και αντιθέσεις αποσκοπώντας στη συναίνεση και συγκατάθεση

Πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος 1918-1949




Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος 1918-1949, αναφέρει τα εξής:

«Στις 23 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949. Η αναμόρφωση του Α΄ Τόμου του Δοκιμίου είχε αποφασιστεί στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος (2013) και στο 20ό Συνέδριο (2017) αποφασίστηκε η διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Βάση συζήτησης της Συνδιάσκεψης αποτέλεσαν τα συμπεράσματα από τα εξής επτά (7) κεφάλαια:

Πρώτο Κεφάλαιο: Η εδραίωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Το εργατικό και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Έναρξη της εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό.

Δεύτερο Κεφάλαιο: Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα (1821-1918). Το αστικό κράτος και το πολιτικό του σύστημα.

Τρίτο Κεφάλαιο: Το σοσιαλιστικό και το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πριν την ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ).

Τέταρτο Κεφάλαιο: Η διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία στο Μεσοπόλεμο.

Πέμπτο Κεφάλαιο: Η ίδρυση του ΚΚΕ, τομή στην ελληνική κοινωνία. Η στρατηγική του, η ηρωική πάλη του στο Μεσοπόλεμο.

Έκτο Κεφάλαιο: Το ΚΚΕ στο Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο 1939-1945.

Έβδομο Κεφάλαιο: Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε τη μεθοδολογία, τις κατευθύνσεις έρευνας των ιστορικών γεγονότων της ταξικής πάλης, τα ιδεολογικά - πολιτικά συμπεράσματα που καταγράφονται στα κείμενα, καθώς και την Εισήγηση της ΚΕ και Σχέδια Κομματικής Αποκατάστασης τριών στελεχών: Του Άρη Βελουχιώτη, του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Γιαννούλη.

Στήνει ευρωατλαντικές «δομές ασφαλείας»




«Και αυτό πιστεύω είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όταν δουλεύεις πάνω στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ σήμερα. Είναι στον τρόπο που αυτή η χώρα αποκαθιστά τον ρόλο της ως γεωπολιτικός "μεντεσές" μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς. Και το κάνει αυτό ως δυνατός ΝΑΤΟικός σύμμαχος των ΗΠΑ». Κάπως έτσι έδινε το στίγμα για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ το ρόλο της Ελλάδας στα σχέδιά τους στην περιοχή, τον περασμένο Φλεβάρη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.

Τον χαρακτηρισμό αυτό του «γεωπολιτικού μεντεσέ» σπεύδει να δικαιώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με κάθε ευκαιρία. Κομμάτι αυτής της προσφοράς της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια - για λογαριασμό πάντα της αστικής τάξης και των συμφερόντων της - είναι τόσο το φάσμα των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» που δρομολογεί στην περιοχή, όσο και τα κάθε λογής σχήματα «στρατηγικής συνεργασίας» που προωθεί, με διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της ευρωατλαντικής «σταθερότητας», για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, αγορών και σφαιρών επιρροής.

Γιατί η Βαρκελώνη διώχνει τους τουρίστες και καλοδέχεται τους μετανάστες


Γιατί η Βαρκελώνη διώχνει τους τουρίστες και καλοδέχεται τους μετανάστες
Γιατί η Βαρκελώνη διώχνει τους τουρίστες και καλοδέχεται τους μετανάστες AP


Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που βλέπουν ως απειλή για την Βαρκελώνη τον τουρισμό και όχι τους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί και των δύο έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Στις αρχές του 2017 περίπου 150.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στη Βαρκελώνη ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει περισσότερους πρόσφυγες στη χώρα. Λίγο αργότερα, συνθήματα του τύπου "Τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες" άρχισαν να εμφανίζονται στους τοίχους της πόλης, η οποία σύντομα κατακλύστηκε από διαδηλωτές που φώναζαν "Η Βαρκελώνη δεν είναι προς πώληση" και "Δεν θα οδηγηθούμε εκτός πόλης". 

Αυτό που τα ισπανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν "τουριστοφοβία" κατέκλυσε το περασμένο καλοκαίρι αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, με διαδηλώσεις και μέτρα να λαμβάνονται στη Βενετία, τη Ρώμη, το Άμστερνταμ, τη Φλωρεντία, το Βερολίνο, τη Λισαβόνα και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα κατά της εισβολής των τουριστών. Με τον ίδιο ζήλο που η Βαρκελώνη προσπαθεί να διώξει τους τουρίστες, επιχειρεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, σε αντίθεση με αρκετές χώρες, που επιδιώξουν το αντίθετο. 

Όταν πριν δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι ένα διασωστικό σκάφος με 629 μετανάστες έψαχνε λιμάνι, η δήμαρχος Άντα Κολάου ήταν από τις πρώτες που προσφέρθηκαν να τους δώσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Έξυπνες» βόμβες κι ο μύθος των «χειρουργικών» χτυπημάτων!


 

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
κι επεμβάσεις από το 1940 μέχρι σήμερα

Του Nicolas Davies1
Στην πρόσφατη έκθεσή μου σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στους πολέμους που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους μετά τις επιθέσεις της 9/11 (2001), υπολόγισα ότι περίπου 2,4 εκατ. Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί συνολικά ως αποτέλεσμα της εισβολής των ΗΠΑ και της στρατιωτικής κατοχής στο Ιράκ.
«Έξυπνες» βόμβες κι ο μύθος των «χειρουργικών» χτυπημάτων 
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν όπως η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες πιστεύει ότι έχουν σκοτωθεί όχι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
Ένας σημαντικός παράγοντας για την αδυναμία του κοινού να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος των θανάτων εξαιτίας των αμερικανικών επεμβάσεων, είναι ότι ο αμερικανικός στρατός έχει δουλέψει σκληρά ώστε να πείσει το κοινό πως τα όπλα, που χρησιμοποιεί σήμερα είναι τόσο «ακριβή» ώστε να μπορούν να σκοτώσουν εχθρούς και τρομοκράτες δίχως να βλάψουν αθώους πολίτες.

«Νέα εποχή»...




 
Πηγή: Associated Press

Για μια «νέα εποχή» κάνει λόγο η κυβέρνηση, μετά από τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.

Απαριθμεί μάλιστα και τους στόχους της επόμενης περιόδου, ένας από τους οποίους είναι να διαχυθούν τα «καλά» της ανάπτυξης στα φτωχά και μεσαία στρώματα, με μείωση της φορολογίας, μείωση της ανεργίας, «αναπτυξιακά κίνητρα» και «βελτίωση του κοινωνικού κράτους».

Κάνοντας, όμως, το «ταμείο» της συμφωνίας, τα λαϊκά στρώματα μετρούν έως τώρα:

Προψηφισμένα μέτρα για μείωση του αφορολόγητου (επομένως αύξηση της φορολογίας) και παραπέρα μείωση των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων.
Αυστηρή εποπτεία τουλάχιστον την επόμενη διετία και μετά επιστροφή στην «κανονικότητα» των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Προγραμμένα αντιλαϊκά μέτρα, από την εφαρμογή παλιότερων νόμων που «ωριμάζουν» (π.χ. Ασφαλιστικό) ή από την επέκταση των μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις).