Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Ο «Αριστερισμός» και ο Συριζοπασοκισμός


    «Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του “Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού”». 

    H φράση είναι του Τσίπρα. Ξέρετε πότε την είπε; Παραμονές της ψήφισης του τρίτου «αριστερού» Μνημονίου. Την είχε πει σε συνέντευξή στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» για να δικαιολογήσει την προ τετραετίας φαντασμαγορικών διαστάσεων κωλοτούμπα του.

    Θυμηθήκαμε εκείνη τη φράση διότι την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Αυγή» διένειμε στους αναγνώστες της ακριβώς αυτό το βιβλίο του Λένιν: «Ο αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού». 

    Φυσικά λόγω ότι εκείνη  η συνέντευξη ήταν ραδιοφωνική δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που αναζητούσε την δικαίωση του στον… Λένιν, είχε κοκκινίσει μια στάλα από ντροπή
Προσωπικά αμφιβάλουμε.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ


Προσφέρει «γην και ύδωρ» σε επιχειρηματικούς ομίλους και ΝΑΤΟ
 
 
Eurokinissi
Η αποξήλωση χιλιάδων στρεμμάτων εύφορης καλλιεργήσιμης γης, ο αφανισμός σημαντικού μέρους της κτηνοτροφίας, η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και η μετατροπή της περιοχής σε έναν ακόμα στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι ορισμένα από τα οδυνηρά αποτελέσματα που θα επιφέρει στο λαό της Κρήτης η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι, που προωθεί η κυβέρνηση, «έργο» που δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά αντίθετα σχεδιάστηκε με γνώμονα την εξασφάλιση τεράστιων κερδών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΝΑΤΟ για βάση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, στο πλαίσιο της επικίνδυνης για το λαό γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας.
 Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από τις αρχές της βδομάδας συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Εργου της Μελέτης - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη - Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων».

Βομβαρδισμός της Γκερνίκα


Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση κατά της βασκικής πόλης Γκερνίκα (Γκουέρνικα) 26/4/1937 από γερμανούς και ιταλούς εθελοντές αεροπόρους, που συνεργάζονταν με τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου (1936-1939).

 Την άνοιξη του 1937 οι εθνικιστές του Φράνκο, έχοντας υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, θέλησαν να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και στο βορά, με την κατάληψη του Μπιλμπάο, της μεγαλύτερης πόλης των ανυπότακτων Βάσκων, που συνεργάζονταν με τη δημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η Γκουέρνικα (Γκερνίκα η σωστή της προφορά στα ισπανικά), που βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο στο δρόμο για το Μπιλμπάο. 

Η Γκουέρνικα, στην οποία ζούσαν 5.000 άνθρωποι, αλλά και χιλιάδες Δημοκρατικοί πρόσφυγες. ήταν σημαντική πόλη για τους Βάσκους, γιατί κάτω από μια βελανιδιά στο κέντρο της πόλης συνήθιζε να συνεδριάζει η Βουλή τους.   Η εντολή για τον βομβαρδισμό της Γκουέρνικα δόθηκε από τους φρανκιστές στον αντισμήναρχο Βόλφραμ Φράιχερ φον Ριχτχόφεν, που ήταν επικεφαλής των γερμανών εθελοντών, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει τη «Λεγεώνα Κόνδωρ».

Αυτοί είναι οι κομμουνιστές, κύριε Γεωργιάδη



Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Μείζων στόχος στη χώρα είναι να πέσουν οι κομμουνιστές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σε ένα ακόμη χυδαίο αντικομμουνιστικό του παραλήρημα.

Είναι γνωστή άλλωστε η τακτική της ακροδεξιάς – απ’ τους «Γεωργιάδηδες» της ΝΔ μέχρι τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή – να επιχειρεί να ταυτίσει την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους κομμουνιστές.

Ο στόχος τους είναι προφανής: να συκοφαντηθεί στην συνείδηση λαϊκών μαζών η έννοια του κομμουνισμού, το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό και αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κομμουνιστικα χαρακτηριστικά, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα έχει τόση σχέση με το μαρξισμό-λενινισμό όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Καμία απολύτως δηλαδή.

Μιας όμως και ο άλλοτε συνοδοιπόρος του Καρατζαφέρη και τηλεδιαφημιστής των εμεσμάτων του ναζιστή Πλεύρη είχε το θράσος να πιάσει ξανά στο στόμα του τους κομμουνιστές να υπενθυμίσουμε ορισμένες απλές αλήθειες.

Τρίζουν τα κόκκαλα των νεκρών εκτελεσμένων



Δευτέρα 22/4 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή το θέμα που αφορούσε τον τρόπο χρήσης των δημοτικών χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο.
 

Το ψήφισμα έθετε το ζήτημα της άρνησης της απόδοσης χώρων εκ μέρους του Δήμου σε φασιστικά και ναζιστικά κόμματα και πολιτικούς συνδυασμούς όπως ο «Ιερός λόχος» και η Χρυσή Αυγή κ.ά. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Απαιτούμε να μη δοθεί καμία διευκόλυνση και να μην παραχωρηθεί κανένας χώρος στους υπόδικους εγκληματίες ναζιστές. Οι ναζί εγκληματίες, φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι χιτών, γερμανοτσολιάδων και ταγματασφαλιτών δεν πρέπει να έχουν καμία διευκόλυνση για να χύνουν τη δηλητηριώδη και εμετική προπαγάνδα τους, ούτε προεκλογικά, ούτε οποτεδήποτε».

Ο Λιμός της Ουκρανίας: Θέμα διαχρονικής μαύρης προπαγάνδας ενάντια στην ΕΣΣΔ και τον Στάλιν (Μέρος ΙΙΙ/VIII)






Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

 

Ξηρασίες, Βροχές, Ασθένειες και κουλάκοι



Είμαστε πενήντα ή εκατό χρόνια πίσω από τις προηγμένες χώρες. Πρέπει να διανύσουμε αυτή την απόσταση σε δέκα χρόνια. Ή θα το κάνουμε, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στάλιν, 1931 [12]

Η σειρά των αναρτήσεων που βασίζονται σε ιστορικές αναδρομές και έρευνες στοιχείων, φιλοδοξούν να φωτίσουν με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Ιδιαίτερα στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, τα στοιχεία της φύσης και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον ρόλο των κουλάκων, τον ρόλο της μαύρης προπαγάνδας των φασιστών και της ηγεσίας των Ναζί καθώς και την μεγαλειώδη προσπάθεια της Σοβιετικής κυβέρνησης να σώσει την παραγωγή και τους ανθρώπους μέσα από την κολλεκτιβοποίηση και την εκβιομηχάνηση.

Μια ξαφνική ζεστή περίοδος τον Ιανουάριο του 1932 προκάλεσε απότομη πτώση στην ανάπτυξη των φυτών που είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν και αμέσως μετά επανήλθαν οι χειμερινές θερμοκρασίες και κατέστρεψαν ένα μέρος της καλλιέργειας. Τουλάχιστον 12% των καλλιεργειών που σπέρνονται στην Ουκρανία καταστράφηκε από αυτή την απρόοπτη εξέλιξη.

Υποκρισία



Ολη η αντιπαράθεση γύρω από τα λεγόμενα «κοινωνικά επιδόματα», που η κυβέρνηση εμφανίζεται να τα υπερασπίζεται, ενώ πετσοκόβει κι αυτά που υπάρχουν, και η ΝΔ υπόσχεται ότι θα τα καταστήσει αχρείαστα μέσα από την «αναπτυξιακή» της πολιτική, κρύβει ότι τόσο η «δίκαιη» ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η «βιώσιμη» ανάπτυξη της ΝΔ έχουν στο επίκεντρο, από τη μια, το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και, από την άλλη, τη διαχείριση και ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας, που οξύνουν με την αντιλαϊκή πολιτική τους. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η ΝΔ θεσμοθέτησε το ευρωενωσιακό «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» μέσα στην κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ το παρέλαβε και το εξέλιξε σε «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», για όσους κινούνται στο φάσμα της εξαθλίωσης, ενώ αποτελεί τον πήχη και για άλλα επιδόματα φτωχοκομείου της κυβέρνησης. Με περίσσια υποκρισία, λοιπόν, η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, που μαζί ψηφίζουν ένα σωρό φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, την «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών, τα διάφορα δωράκια προς τους βιομηχάνους, που μαζί ισοπεδώνουν μισθούς, συντάξεις και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, τώρα καβγαδίζουν για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια, για την οποία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Αυτήν την ταύτιση επιχειρούν να κρύψουν πίσω από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα και λόγια δήθεν ευαισθησίας για τα άτομα με αναπηρία, την ίδια στιγμή που και αυτά βιώνουν την αποψίλωση των ειδικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη, τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ κ.ά. Αυτή η υποκρισία και των δύο πρέπει να τους επιστραφεί από το λαό ως απαράδεκτη, μαζί με τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων που επιχειρούν να καλλιεργήσουν.

«Απελευθερωμένο» ξεσάλωμα





Οι προχτεσινές ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, που καταγράφουν τις τεράστιες ζημιές της Επιχείρησης, την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα - εμπόρευμα και βλέπουν την ενεργειακή τους φτώχεια διαρκώς να μεγαλώνει, αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο για το τι σημαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που από κοινού προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματικότητα αυτή, με την οποία έρχονται και θα έρθουν αντιμέτωπα το επόμενο διάστημα όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, αποτελεί την «άλλη όψη» των αμύθητων κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και οι οποίοι έχουν στήσει ένα μεγάλο φαγοπότι κερδοφορίας, στο έδαφος που τους στρώνουν εναλλάξ όλες οι κυβερνήσεις, με την «αμέριστη συμβολή», τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.