Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

«Χρυσές τομές»


«Ταξίδια αναψυχής για δισεκατομμυριούχους»

Copyright 2021 The Associated

«Ταξίδια αναψυχής για δισεκατομμυριούχους»
«Χρυσή τομή» χαρακτήρισε ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, την αύξηση - παρωδία στον κατώτατο μισθό την οποία ανακοίνωσε για του χρόνου η κυβέρνηση. Οπως εξήγησε, έτσι εξασφαλίζεται «κοινωνική συνοχή» και δίνονται «έστω και μικρές ανάσες στους εργαζόμενους». Βέβαια, ο εκπρόσωπος της «μεσαίας επιχειρηματικότητας» δεν παραλείπει να μεταφέρει και τις αξιώσεις του κεφαλαίου να επέλθει «απόλυτη ισορροπία», δηλαδή: «Μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών» και «περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο Κ. Μίχαλος συμμετείχε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς κάπου εκεί θα εμπνεύστηκε τις «χρυσές τομές» που διατηρούν στον πάτο το εισόδημα των εργαζομένων, πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας.

Παίζοντας με τις λέξεις...

«Η λέξη "χορηγία" δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο». «Τι δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε - και εκεί είναι και η διαφορά χορηγίας και δωρεάς - να υπάρχει οποιοδήποτε αντάλλαγμα στην προσφορά. Η προσφορά είναι μονομερής. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε αντάλλαγμα, το διευκρινίζω. Το νομοσχέδιο μιλάει συγκεκριμένα για δωρεές». Είναι τα λόγια με τα οποία η υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έπαιξε με τις λέξεις για το ζήτημα των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης στις οποίες το νομοσχέδιο παραπέμπει ουσιαστικά τα σχολεία, προκειμένου να ξεφύγουν από τη μιζέρια της λειψής χρηματοδότησης, που τόσα προβλήματα έχει συσσωρεύσει. Μπορεί να μην υπάρχει αναφορά σε χορηγούς στο άρθρο του νομοσχεδίου, διατυπώνεται όμως στην Ανάλυση των συνεπειών των ρυθμίσεων που το συνοδεύει, σε ό,τι αφορά το άρθρο 99: «Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και της διαχείρισης των χορηγιών και των δωρεών».

Στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

 
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ


Στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη
Στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη
Στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μπει (και) το σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου μεταφέροντας πολεμικό υλικό τους βορειότερα, προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες έδεσαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θηριώδη πλοία των Αμερικανών ξεφορτώνοντας σχεδόν 400 οχήματα και εμπορευματοκιβώτια, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, οχημάτων μάχης τύπου «Bradley» «και μιας ποικιλίας εξοπλισμού υποστήριξης», όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, προκειμένου να μετακινηθούν σιδηροδρομικώς «σε προκεχωρημένες θέσεις επιχειρήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». Μια μετακίνηση για την επερχόμενη επανάληψη της «Atlantic Resolve», επιχείρηση ανάπτυξης δυνάμεων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατ. Ευρώπη, που ξεκίνησε από το 2014 με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία και επαναλαμβάνεται σταθερά ετησίως.

Καμία αναμονή

 

Από την τελευταία πυρκαγιά στην Άνω Αλμυρή Κορινθίας
 Από την τελευταία πυρκαγιά στην Άνω Αλμυρή Κορινθίας

 

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε εκδηλώθηκαν περισσότερες από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, οι πιο σοβαρές στην Αργολίδα και στην Κορινθία. Μία μέρα πριν, την Παρασκευή 23 Ιούλη, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο συνειρμός είναι αναπόφευκτος.

Τρία χρόνια μετά, παραμένουν και αναδεικνύονται ξανά και ξανά όλες εκείνες οι αιτίες που οδήγησαν στους 102 νεκρούς στο Μάτι και στις ανυπολόγιστες καταστροφές. Από την πυρκαγιά στο Μάτι και μετά, αποκλειστικό κριτήριο έχει γίνει το πόσο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και μόνο. Ετσι, γενικά παρατηρούμε εκκενώσεις χωριών και οικισμών για να μην ξαναζήσουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών... ως μοναδικό μέτρο. Το περίφημο 112 που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η απογείωση της ατομικής ευθύνης... Το κράτος προειδοποιεί να φύγεις και εκεί τελειώνει η δική του ευθύνη! Μια τέτοια λογική «κοστίζει λιγότερο», και οικονομικά και πολιτικά. Την ίδια ώρα χιλιάδες στρέμματα γης καίγονται, σπίτια καταστρέφονται, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, την αδυναμία πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, που έκαψε 71.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 52.000 δάσος) και χαρακτηρίστηκε η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά της δεκαετίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Κατάπτυστη η κοινή δήλωση κατά της Κούβας που υπογράφεται από ΥΠΕΞ, ανάμεσα τους της Ελλάδας

 

 

Το ΚΚΕ καταδικάζει την κοινή δήλωση που υπέγραψαν κατά της Κούβας υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσα τους ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάπτυστη κοινή δήλωση στήριξης των εγκληματικών σχεδίων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά της Κούβας, από 21 υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων κι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας. Στην κοινή δήλωση, που συνυπογράφουν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καθώς κι οι ΥΠΕΞ ενός μπλοκ αντιδραστικών κυβερνήσεων, όπως του Ισραήλ, της Βραζιλίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, χωρών της Βαλτικής κ.α., υιοθετούνται όλα τα προκλητικά προσχήματα του σχεδίου επέμβασης της κυβέρνησης Μπάιντεν σε βάρος του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας.