Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ

 

Του Δημήτρη Γόντικα*

Το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τις γυναίκες για «αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ» είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση του Κόμματος στις τρέχουσες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις με στρατηγική στόχευση. Δεν είναι μια συνηθισμένη καμπάνια με ημερομηνία λήξης.

Αναδείχνει και υπογραμμίζει ακόμα πιο έντονα τον χαρακτήρα του ΚΚΕ και τη ριζική διαφορά του από όλα τ' άλλα κόμματα και πολιτικές κινήσεις. Δεν αναζητά απλά νέους ψηφοφόρους. Δεν ξεκινάει με τα μάτια στραμμένα αποκλειστικά στις κάλπες.

Το ΚΚΕ, με βάση τους σκοπούς και το Πρόγραμμά του, επιδιώκει και πρωτοστατεί με όλες του τις δυνάμεις, με τις θέσεις και τη δράση του, να αποκτήσει η εργατική τάξη συνείδηση των συμφερόντων της, της δύναμής της και της ιστορικής της αποστολής.

Το παραβάν του παραλόγου



Φάγαμε στη μάπα μνημόνια, πι-ες-άγια, πετσοκόμματα μισθών, συντάξεων, σφαγιασμό δικαιωμάτων, ήρθαν και ξεθεμέλιωσαν τη ζωή και το ηθικό μας εκατόμβες καμένων και πνιγμένων ανθρώπων μας. Σαν σε θρίλερ κακιάς ώρας, είδαμε νιάτα να ξενιτεύονται, γέρους και γριές να ξυλοδέρνονται, πρόσφυγες να σκυλοπνίγονται, φασισταριά να κοκορεύονται στη Βουλή, να σφάζουν στην ψύχρα παλικάρια κι ύστερα να στήνουν κι εκπομπές μέσα από τη φυλακή... Ζούμε συμμορίες εφήβων αγοριών και κοριτσιών να παίζουν το μαχαίρι καλύτερα κι από το τάμπλετ, νέους να χάνονται απ' τη σύνθλιψη της ανεργίας ως το νέφος της μαστούρας... Δεν έχει τελειωμό αυτό το έσχατο στάδιο της βαρβαρότητας και της σήψης που τη συνοδεύει σ' ένα σύστημα που πουλάει μούρη σπάζοντας τα μούτρα των πολλών. Το αποδεικνύει κι ο κατατεθείς προϋπολογισμός, συντρόφια. Βλέπει αύξηση 4,5% του ΑΕΠ και ξεμπερδεύει με την πραγματική αύξηση του μέσου μισθού κατά 0,2%! Εξωπραγματική προσφορά στα μαθηματικά της υποκρισίας και της απανθρωπιάς του καπιταλισμού, που ράβει τις εξισώσεις στα μέτρα του, κι εμείς τα σάβανα των ονείρων μας για μια καλύτερη ζωή στην εποχή των τεχνολογικών κι επιστημονικών θαυμάτων. Αμ δεν μπορείς πια να πεις «πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» χωρίς την άδεια και τα λεφτά του κάθε Μασκ, μασκαρά με τα λεφτά που βγάζει από το ξύγκι της τεχνητής νοημοσύνης, της ταγμένης να εκμεταλλεύεται, κι όχι να συμπληρώνει την κοινή δική σου.

Το ΠΑΣΟΚ ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει «καινούργιο» (Για τις Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου)

 


 

Το ΠΑΣΟΚ ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει «καινούργιο» και η όποια «ανανέωσή» του έχει να κάνει μόνο με την ικανότητά του να ενσωματώνει λαϊκά στρώματα και να τα στοιχίζει πίσω από στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου διεξάγει από το πρωί της Κυριακής το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, το οποίο φιλοδοξεί μέσα κι από αυτήν τη διαδικασία να αναβαθμίσει τον ρόλο του στο αστικό πολιτικό σύστημα και στην κυβερνητική εναλλαγή, είτε με τα συνθήματα της «αυτονομίας» είτε με αυτά της συνεργασίας, που λανσάρουν κατά περίπτωση οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία.

Υποψήφιοι για την προεδρία είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος. Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων – κάτι που με βάση τις σχετικές δημοσκοπήσεις είναι το πιο πιθανό – θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος στις 12 Δεκέμβρη.

Για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών που ανακοίνωσε το υπουργείο «Παιδείας»

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Οι σύγχρονες ανάγκες για ολόπλευρη μόρφωση δεν απαντιούνται από παλιές και αποτυχημένες παιδαγωγικές συνταγές

 

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών.

1. Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, που ανακοίνωσε το υπουργείο «Παιδείας», με βάση τα οποία θα γραφτούν τα νέα σχολικά βιβλία και δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις της διδασκαλίας στα σχολεία, παρ' όλες τις κούφιες διακηρύξεις και τις όμορφες λέξεις, δεν είναι ούτε πραγματικά καινοτόμα, ούτε έχουν σκοπό να μορφώσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού με τα «σύγχρονα γράμματα της εποχής μας».

Συνεχίζουν στην ίδια αδιέξοδη ρότα της αποσπασματικότητας, των ρηχών και επιφανειακών δεξιοτήτων, της διαστρέβλωσης της αλήθειας. Τα προγράμματα αυτά έχουν παράξει αποτελέσματα και είναι γνωστά. Δεν μπορεί ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ, να αποτελεί και τη διέξοδο.

Η ίδια η υπουργός «Παιδείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο «έχτισε και πάνω στο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων». Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που και ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ως αντιπολίτευση, δεν βρίσκει να πει λέξη για τον αντιδραστικό πυρήνα των νέων προγραμμάτων σπουδών, αλλά, αντίθετα, διεκδικεί «δάφνες» για την υλοποίησή τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ Η διεκδίκηση λύσεων για την Υγεία πρέπει να έχει προοπτική την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος

 

 

«Η ανάπτυξη της πάλης και η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά λαϊκά προβλήματα της υγείας πρέπει να έχει προοπτική την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και βουλευτής του ΚΚΕ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Documento».

Ολόκληρο το άρθρο:

«Ήδη μετράμε σχεδόν 2 χρόνια πανδημίας, αλλά "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν"! Δυστυχώς…

Ενώ κρούσματα, νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι και κυρίως οι νεκροί από COVID-19 συνεχώς αυξάνονται, αυτά τα 2 χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευτεί ο λαός από την πανδημία, να υπερασπιστεί την υγεία και τη ζωή του. Τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας παραμένουν παροπλισμένα και υποστελεχωμένα, με εξουθενωμένο προσωπικό. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για νέες κλινικές COVID, μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία "μιας νόσου", σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος -εν καιρώ κρίσης και πανδημίας- θησαυρίζει. Η δε κυβέρνηση αρνείται -σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες- να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία διαθέτουν υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό που θα μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ασθενών Covid, αλλά και αυτών με άλλες νόσους.