Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση

 

Το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη, για εκείνη την εποχή, δοκιμασία για το διεθνές εργατικό κίνημα. Η μεγάλη πλειοψηφία των σοσιαλιστικών - εργατικών κομμάτων - τα οποία είχαν συγκροτηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και σε ορισμένες είχαν σε έναν βαθμό αναπτυχθεί - καταπατώντας τις προηγούμενες διακηρύξεις τους πέρασαν τελικά το ένα μετά το άλλο σε θέσεις σύμπλευσης και υπεράσπισης των κυβερνήσεών τους, προδίδοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι Μπολσεβίκοι στη Ρωσία, οι Σπαρτακιστές στη Γερμανία και ορισμένες ακόμη διάσπαρτες κομμουνιστικές δυνάμεις και ομάδες σε διάφορες χώρες, διατηρώντας σταθερά συνεπείς προλεταριακές - διεθνιστικές θέσεις ενάντια στον πόλεμο, από τη σκοπιά της πάλης για την εργατική εξουσία. Την ώρα που οι σοσιαλσοβινιστές των συμβιβασμένων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων αναλάμβαναν «ζεστές υπουργικές θεσούλες» για να υπηρετήσουν τον πολεμικό σκοπό, οι μπολσεβίκοι και οι συνεπείς επαναστατικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν τις σκληρές διώξεις, την εξορία και την παρανομία.

Οι επεξεργασίες του Λένιν και των μπολσεβίκων αποτέλεσαν «φάρο» για την επαναστατική πάλη του προλεταριάτου με διαχρονική αξία.

Οι …ατλαντικές περγαμηνές του κ. Ανδρουλάκη

 


Από τη μία, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του «απεγκλωβισμού», φρόντιζε να «ξεπλένει» το φασιστικό «τάγμα Αζόφ», που τρομοκρατεί εδώ και χρόνια τον λαό της περιοχής, και από την άλλη παρουσιαζόταν από όλα τα ΜΜΕ ως το «υπόδειγμα διπλωμάτη», που προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση κ.ο.κ.

 
Από την Αστάνα του Καζακστάν στην Ατλάντα των ΗΠΑ και από εκεί στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Αυτή είναι η διαδρομή του προξένου της Ελλάδας που «απεγκλωβίστηκε» από την εμπόλεμη ζώνη την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι ο Μ. Ανδρουλάκης, από τη μία, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του «απεγκλωβισμού», φρόντιζε να «ξεπλένει» το φασιστικό «τάγμα Αζόφ», που τρομοκρατεί εδώ και χρόνια τον λαό της περιοχής, και από την άλλη παρουσιαζόταν από όλα τα ΜΜΕ ως το «υπόδειγμα διπλωμάτη», που προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση κ.ο.κ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καλούν σε σύσκεψη και κινητοποίηση στις 28 Μάρτη ενάντια στην ακρίβεια


 

Σε σύσκεψη φορέων στο Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού τη Δευτέρα 28 Μάρτη στις 6.30 μμ στο φουαγιέ του δημαρχείου Ευόσμου, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια, μπροστά και στην απεργία στις 6 Απρίλη καλούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας.

Παράλληλα στις 7.30 μμ θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια, έξω από το κτίριο του δημαρχείου.