Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Χολή... και λάσπη


Τη χολή τους έβγαλαν και χτες τα διάφορα γνωστά παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ ενάντια στους μαθητές και τις διεκδικήσεις τους. Αφού δεν κατάφεραν προληπτικά να συκοφαντήσουν τους αγώνες τους, ταυτίζοντας τις καταλήψεις με τις διαμαρτυρίες των ψεκασμένων που αντιδρούν στη μάσκα, αφού δεν μπόρεσαν με τους εισαγγελείς και την τρομοκρατία να βάλουν φρένο στην κλιμακούμενη αγανάκτηση, προσπαθούν τώρα να απαξιώσουν τις μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις, να κοροϊδέψουν τα αιτήματά τους και να καλλιεργήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος τους. Ετσι, χτες, την ώρα που εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονταν σε κατάληψη και χιλιάδες μαθητές διαδήλωναν στους δρόμους, τα ΜΜΕ έβλεπαν «Καταλήψεις 200 σχολείων για τους πιο απίθανους λόγους - Για μάσκες, καθαριότητα και... Rafale», ή «Εστίες μετάδοσης κορονοϊού τα σχολεία υπό κατάληψη». Τι είναι αυτό που τους βγάζει από τα ρούχα τους; Οτι οι μαθητές αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία διαθέτει για παράδειγμα δεκάδες δισ. για εξοπλισμούς, αλλά ισχυρίζεται πως δεν έχει φράγκο για να προσλάβει εκπαιδευτικούς, να αυξήσει τις αίθουσες, να διαθέσει περισσότερες καθαρίστριες στα σχολεία, προκειμένου αυτά να λειτουργούν με ασφάλεια.

Ως προς τα υπόλοιπα, οι ...έγκριτοι λοιμωξιολόγοι και δημοσιογράφοι ανέλαβαν να μας πείσουν ότι ο κορονοϊός κολλάει στις καταλήψεις, αλλά όχι στις τάξεις των 20 και 25 παιδιών, όχι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν χιλιάδες μαθητές για να μετακινούνται σαν σαρδέλες από και προς το σχολείο, όχι στους χώρους δουλειάς των γονιών τους, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. Ο,τι και να πουν, ό,τι και να γράψουν, ο αγώνας των μαθητών για την προστασία της υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Κι όσοι τους κουνάνε το δάχτυλο είναι συνένοχοι για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία.

“Τα μέτρα που παίρνουν oι μαθητές μέσα στα σχολεία είναι πολύ καλύτερα από τον χαβαλέ της κυβέρνησης” – Ο Ν. Αμπατιέλος αποστομώνει το Γ. Πρετεντέρη (AUDIO)


Βάζοντας στη θέση του τον εριστικό αρχιπαπαγάλο της εξουσίας, επισήμανε πως “Όσες φορές κι αν το πείτε, δεν μπορείτε να κρύψετε τη μεγάλη εικόνα που ζει ο κόσμος”.

 

 

 

Το να προσπαθεί κάποιος με διαφορετικές απόψεις να συνομιλήσει με το Γιάννη Πρετεντέρη θα έπρεπε να είναι από μόνο του Ολυμπιακό Άθλημα. Αν τυγχάνει δε αυτός ο κάποιος να είναι και κομμουνιστής, θα του άξιζε απευθείας το χρυσό μετάλλιο. Το οποίο εν προκειμένω “κέρδισε” με το σπαθί του ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, που κλήθηκε στην εκπομπή του δημοσιογράφου στο Θέμα Radio.

O Πρετεντέρης δεν έχασε στιγμή πριν αρχίσει το σφυροκόπημα κατά του καλεσμένου του, προσπαθώντας μάταια επανειλημμένα να αποσπάσει “δήλωση αποκήρυξης” των μαθητικών καταλήψεων και γενικότερα των κινητοποιήσεων των μαθητών και χαρακτηρίζοντας τις καταλήψεις “υγειονομικές βόμβες”. Ο Πρετεντέρης δε δίστασε ακόμα και να ειρωνευτεί τον Ν. Αμπατιέλο λέγοντάς του “γραμματέας της ΚΝΕ είστε, δεν είστε γιατρός”, ρωτώντας επιθετικά “έχετε καταλάβει τι έχει να γίνει αν προκύψει κρούσμα κορονοϊού σε κατάληψη” προσπαθώντας διαρκώς να βγάλει λάδι την κυβέρνηση και να απαξιώσει τους μαθητές και τα αιτήματά τους.

Τέσσερις μήνες μόνο λόγια και ατομική ευθύνη…

 

  Πηγή: Eurokinissi 
 

Σε άρθρο τους ειδικευόμενοι γιατροί Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στο ΓΝΑ «Λαϊκό» σημειώνουν:

«Εδώ και 4 μήνες, ακούμε συνεχώς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης (επιστημονικούς και όχι μόνο), αλλά και διάφορους υγειονομικούς να μιλάνε για το 2ο κύμα της πανδημίας Covid-19 που θα έρθει. Και αποδείχτηκε ότι τελικά είχαν δίκιο! Η πανδημία είναι ξανά εδώ, με σταθερά πάνω από 300 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες συνανθρώπους μας διασωληνωμένους. Παράλληλα, τα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών κι έτσι, νέα νοσοκομεία αρχίζουν να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19.

Κι εδώ έρχεται το οξύμωρο της όλης κατάστασης. Ενώ η κυβέρνηση ήξερε τον κίνδυνο που ελλόχευε, δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να τον αποτρέψει! Από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού για χάρη των μεγαλοξενοδόχων έως τον διαρκή συνωστισμό στα ΜΜΜ αφού η αύξηση των δρομολογίων αντιμετωπίζεται ως κόστος, αλλά και τη μη λήψη μέτρων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, αφού αυτά επίσης κοστίζουν για τους μεγαλοεργοδότες, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες.

Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων από τα ΜΜΕ για την προστασία της υγείας

 

  Πηγή: Eurokinissi

Τη δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας από όλα τα ΜΜΕ προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Προβλέπει επίσης τη «διαφημιστική προβολή του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με όρους δημοσιότητας και επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους».

Η τροπολογία του ΚΚΕ κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα κυβερνητικά μέτρα για τις πρόσφατες πλημμύρες. Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται πως «το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι τα μηνύματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας , ειδικά με την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, θα πρέπει να μεταδίδονται και να καταχωρούνται σε όλα τα ΜΜΕ (ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα) εντελώς δωρεάν και όχι με όρους διαφημιστικής καμπάνιας». Επίσης, πως η δαπάνη για τη διαφήμιση «θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας και με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς».

Αναλυτικά η τροπολογία:

Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής


Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, είναι η «φυσική συνέχεια» της στρατηγικής της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει ως το «τέλος του εγκλωβισμού» και ως το άνοιγμα μιας νέας σελίδας «αλληλεγγύης» ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Πολύ περισσότερο, καμία προσδοκία δεν πρέπει να τρέφουν μετανάστες, πρόσφυγες και νησιώτες ότι θα αλλάξει κάτι στα νησιά, ενώ το Μεταναστευτικό θα συνεχίσει να αποτελεί «γρανάζι» στη μηχανή των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντικείμενο στα γεωπολιτικά παζάρια, όπως μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ή ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη από όπου προέρχονται οι μετανάστες και θα πρέπει τώρα να απελαθούν. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο Σύμφωνο προβλέπονται: Ο «διαμοιρασμός» της καταστολής και των απελάσεων των ξεριζωμένων, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και για fast track απελάσεις, συνέχιση της πολιτικής εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, ενίσχυση του πλέγματος παρακολούθησης και φακελώματος και αναβάθμιση της Frontex ως «λειτουργικού βραχίονα» για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ.

Μ' ένα σμπάρο...


  Πηγή: Eurokinissi

Εκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», τοποθετήσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, «διαρροές» και δημόσιες παρεμβάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας... Με πυκνές «τροχιοδεικτικές βολές», η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Στο έδαφος που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο μπαίνει τώρα η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, με δραματικές συνέπειες για τον λαό και νέα πανηγύρια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Μέσα από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση θέλει να πετύχει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: Να απαλλαγούν ακόμα περισσότερο από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης το κεφάλαιο και το κράτος του και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται μια τεράστια δεξαμενή φθηνού χρήματος για τους καπιταλιστές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συσσώρευση κεφαλαίων 80 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια!