Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Έρχονται απολύσεις στο δημόσιο και λουκέτα μετά τις κάλπες!

Τρεις επώδυνες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει να γίνουν πράξη την επομένη των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση: συγχωνεύσεις και κλείσιμο δημόσιων φορέων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των υπουργείων με κατάργηση του 40% των δομών τους και απολύσεις.
Οι παρεμβάσεις που συνεπάγονται και αθρόες μετακινήσεις εργαζομένων έχουν «κλειδώσει», καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί από το πρώτο μνημόνιο να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 κατά 150.000 (μέσω συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογής σφιχτής πολιτικής μείωσης των προσλήψεων και συμβασιούχων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας) και ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον κατά 15.000.

Γιατί πάντα οι μισθοί και όχι τα κέρδη?

Μεγάλη, αλλά αναγκαία η μείωση του κατώτατου μισθού
γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, μιλώντας σήμερα στο Βήμα της Κυριακής τονίζει ότι η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι παρά πολύ μεγάλη αλλά απαραίτητη ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητα της.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού παραδέχεται ότι «αν περάσεις από τα 751 στα 586 ευρώ η μείωση του μισθού είναι πάρα πολύ μεγάλη.
» Το ερώτημα είναι αν έχουν παρατηρηθεί ανάλογες μειώσεις στο σύνολο της οικονομίας ή μόνο σε αυτό το ενδεικτικό μέγεθος».
Προσθέτει ότι από την πλευρά του ΟΟΣΑ, «έχουμε παρατηρήσει σημαντικές μειώσεις και πρέπει να δηλώσω ότι αυτές οι περικοπές στους ονομαστικούς μισθούς είναι μέρος της απαραίτητης προσαρμογής και ότι θα βοηθήσουν στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι μειώσεις πρέπει να διαχυθούν στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο στον κατώτατο μισθό που χαρακτηρίζει ενδεικτικός μέγεθος, τασσόμενος υπέρ της εσωτερικής υποτίμησης.

Απορίες ενός πανεπιστημιακού

Αναδημοσίευση απο: teddygr.blogspot
[Ο Κωνσταντίνος Τοκμακίδης είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πριν λίγο καιρό διατύπωσε ορισμένες απορίες στο φόρουμ "Hellenic-Proffesors-Phds". Επειδή εκτιμώ ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αντιγράφω το κείμενό του άνευ σχολίων.]

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιάς λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500; Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά, η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της, η Γαλλία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της, οι ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχουν χρέος στο 94% του ΑΕΠ τους. Οπότε, είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος. Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
- Ερώτηση 1: Πώς γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
- Ερώτηση 2: Πώς γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να "ξετινάξει" μία χώρα;
- Ερώτηση 3: Πώς γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56%, την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
- Ερώτηση 4: Πώς γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό, όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
- Ερώτηση 5: Πώς γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
- Ερώτηση 6: Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13,5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
- Ερώτηση 7: Πώς γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
- Ερώτηση 8: Ποιοί έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
- Ερώτηση 9: Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
- Ερώτηση 10: Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
Τελικά, μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα,ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;
[Παρατήρηση δική μου: δεν γνωρίζω τι ειδικότητα έχει ο κύριος Τοκμακίδης αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν είναι οικονομολόγος.]
 

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Εξώσεις σπιτιών, εθελοντές και δράσεις!

Μια πολύ διαφωτιστική δημοσίευση από την Elva που μας δείχνει ποια θα είναι σε μας τα αποτελέσματα της ανάπτυξης τους όταν και όποτε έρθει.     


Με τα σώματα τους προσπαθουν μελη της Iσλανδικής ομάδα ακτιβιστων, (εγχώριας φρουράς) να σταματήσουν τις εξώσεις, οι οποίες είναι σε πλήρη εξέλιξη στον οικονομικο απόηχο της κρίσης 


- Στόχος μας δεν είναι να γινουμε δημοφιλεις. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές συζητήσεις. Μοναδικός σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τα σπίτια των ανθρώπων, λέει ο Þorvaldur Ottar Guðlaugsson, εκπρόσωπος της εγχώριας φρουράςHeimavarnarliðið, όπως ονομάζεται στα Iσλανδικά). 
Συναντιόμαστε στο Café Αϊτή, ένα μικρό καφενείο στην περιοχή του λιμανιού του Reykjavik. O Þorvaldur Þorvaldsson,ο οποίος ηταν ο συν-ιδρυτης της "εγχώριας φρουράς" κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2009, ειναι στην εισοδο.
Όταν η κρίση έπληξε την Ισλανδία το 2008, οι τιμές των σπιτιων έπεσαν κατακόρυφα, ενώ τα δάνεια έγιναν πιο ακριβά. Από τότε, ο Þorvaldur Ottar Guðlaugsson, εχει δει εκατοντάδες άνθρωπους να χάνουν τα σπίτια τους απο τις τράπεζες. Αυτό το καλοκαίρι, ο ίδιος υπολογιζει ότι πολλοί θα αναγκαστουν να ζουν σε σκηνές.
Η ανάκαμψη της Ισλανδίας, που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενως εχουν να κανουν κυριως με την ικανότητα της χώρας να πληρώσει τους πιστωτές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες.
Αλλά για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων της Ισλανδίας τέτοιες "χαρμοσυνες εκθέσεις" θα πρεπει να φαίνονται σαν ένα ..κακόγουστο αστείο.

Προσοχή αν στης 6 Μαΐου δεν βγει αυτοδύναμη μνημονική πλειοψηφία , αυτοί θα χάσουν.

Οι εταιρείες προέρχονται από 66 διαφορετικές χώρες, έχουν συνολικό τζίρο 36 τρισ. δολάρια...
κέρδη 2,64 τρισ. (αυξημένα κατά 11%) και χρηματιστηριακή αξία 37 τρισ. Οι εργαζόμενοι σε αυτές ανέρχονται σε 83 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Οι ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στη φετινή λίστα Forbes συμπεριλαμβάνονται οι:
Εθνική Τράπεζα (788η θέση),
ΔΕΗ (1.000η θέση),
Coca-Cola HBC (1.223η θέση),
Eurobank (1.257η θέση),
Alpha Bank (1.354η θέση),
Τράπεζα της Ελλάδος (1.500η θέση),
Τράπεζα Πειραιώς (1.514η θέση),
ΟΠΑΠ (1.574η θέση),
Ελληνικά Πετρέλαια (1.669η θέση),
ΑΤΕ Βank (1.740η θέση) και
ΟΤΕ (1.892η θέση)
Στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται η πετρελαϊκή Exxon Mobil. H αμερικανική εταιρεία κατέλαβε για πρώτη φορά (στα 9 χρόνια της σχετικής λίστας) την πρώτη θέση, αποτελώντας την πιο κερδοφόρα εταιρεία από τις συνολικά 2.000 που συμπεριελήφθησαν.
Την ακολουθούν, το περυσινό νούμερο 1, η τράπεζα JPMorgan Chase, η General Electric, η ολλανδική πετρελαϊκή Royal Dutsch Shell και η κινεζική τράπεζα ICBC.
Έκτη στη λίστα του Forbes είναι η βρετανική τράπεζα HSBC Holdings. Την ακολουθούν η κινεζική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PetroChina, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Berkshire Hathaway, η τράπεζα Wells Fargo από τις ΗΠΑ και η πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras-Petróleo Brasil.
Η λίστα Forbes ανακηρύσσει την Apple ως εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (546 δισ. δολάρια), πραγματοποιώντας «άλμα» από την 47η στην 22η θέση.
Το Forbes κατατάσσει τις εταιρείες με βάση έναν συνδυασμό παραγόντων όπως πωλήσεις, κέρδη, μερίδια και χρηματιστηριακή αξία.

Τα συμπεράσματα και η απόφαση δικιά σας .     
πηγή: 24wro.blogspot