Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Το δημοσίευμα των «Financial Times» αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


 

Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα των «Financial Times» και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει την ύπαρξη πιέσεων από τον Ζελένσκι και ηγέτες της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας Patriot και S-300, αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα, όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτές τις πιέσεις, αλλά - εμμέσως πλην σαφώς - και την ύπαρξη σχετικών διαπραγματεύσεων, αφού αυτό που διέψευσε δεν είναι το ενδεχόμενο αποστολής των οπλικών συστημάτων, αλλά η “διακινδύνευση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας” που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια αποστολή.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ «Εκτοξεύτηκαν» οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως - Πάνω από 2,4 τρισ. δολάρια το 2023

 

Πύραυλοι ATAC των ΗΠΑ
Πύραυλοι ATAC των ΗΠΑ

 

Νέο ρεκόρ καταγράφουν οι εξοπλισμοί παγκοσμίως, καθώς με κεντρικές παραμέτρους την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιπαραθέσεων οδηγεί σε συνολικότερη ενίσχυση των πολεμικών προετοιμασιών για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης.

Σύμφωνα με έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2023, για ένατη συναπτή χρονιά.

Η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη, το SIPRI, αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 6,8% το 2023, φθάνοντας τα 2,44 τρισ. δολάρια, έναντι 2,24 τρισ. το 2022, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από το 2009, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

Κάτι ξέρει

 

Τα ρέστα της δίνει η ισραηλινή προπαγάνδα, προσπαθώντας να υποβιβάσει τα πλήγματα από την ιρανική επίθεση και να εξυψώσει τις αμυντικές ικανότητες του Ισραήλ. Αν όμως η επίθεση που δέχτηκε ήταν αποτυχημένη και περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, τότε γιατί επιμένει να δοθεί απάντηση, η οποία με βεβαιότητα θα προκαλέσει νέο μεγαλύτερο πλήγμα από το Ιράν και γενίκευση του πολέμου; Κι αν οι αμυντικές ικανότητες του Ισραήλ έχουν για παιχνιδάκι τα πολεμικά συστήματα του Ιράν, τότε γιατί η κυβέρνηση Νετανιάχου πανηγυρίζει για τη συμβολή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, ακόμα και της Γαλλίας στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, την οποία προφανώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μόνο του το Ισραήλ; Κι αν τέλος όλοι οι υπόλοιποι είμαστε «κακοπροαίρετοι» απέναντι στο κράτος - δολοφόνο και στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους του, πώς σχολιάζουν οι «καλοπροαίρετοι» τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις «χρειάζονται κάποια ενδοσκόπηση» πριν εγκρίνει την αύξηση του προϋπολογισμού για τον στρατό; Οπως είπε επί λέξει, «βαρέθηκα να εμπιστεύομαι τον στρατό. Τους αγαπώ, τους εκτιμώ, τους υποστηρίζω, δεν είμαι έτοιμος να τους δώσω λευκή επιταγή (...) Η έννοια του μικρού και έξυπνου στρατού έχει καταρρεύσει». Υπουργός είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει...