Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Γιορτή του πατέρα σήμερα




ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ Σκυταλοδρομία στο ίδιο κουλουάρ


 Του Αεροπεζοναύτη

«Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη», λέει η λαϊκή σοφία. Πράγματι έτσι είναι. Θα πρόσθετα μάλιστα και το «τρώγοντας έρχεται η όρεξη!».

Αυτές οι δυο λαϊκές σοφίες έρχονται από τα βάθη των αιώνων, ως υπόδειξη ότι το πρώτο βήμα είναι αυτό που μας πάει ένα βήμα μπροστά. Και τα δύο εμπεριέχουν τη δυναμική της γνώσης, της απόφασης, της δράσης, η οποία γειώνεται και απογειώνεται με τη δυναμική της κατάκτησης σε πραγματικές συνθήκες, ανατρέποντας κάθε εικασία και δεδομένο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσω ότι τα δύο παραπάνω λαϊκά γνωμικά είναι άκρως επίκαιρα και αναγκαία για την επόμενη μέρα των εκλογών, δεδομένου ότι και τα δύο εν δυνάμει κυβερνητικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ), αλλά και οι δορυφόροι τους, συμφωνήσαν στο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, με προσδιορισμένα τα ματωμένα πλεονάσματα στο 4% ετησίως, το οποία επέβαλε η ΕΕ.

Οταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...


Eurokinissi
Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το ποιος αντιγράφει το πρόγραμμα του άλλου, στο «παρά πέντε» της κυβερνητικής εναλλαγής κάνει ολοφάνερο ότι υπηρετούν τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους, ότι αντιγράφουν από το πραγματικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων (όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον πίνακα που παρουσιάζεται στην προηγούμενη σελίδα 9). Γι' αυτό οι τελευταίοι δεν δυσκολεύονται να μοιράζουν «μπράβο» και «εύγε», να εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι τίποτα δεν διαταράσσεται από την κυβερνητική εναλλαγή.
 Αυτό άλλωστε ομολογείται και ανοιχτά. Δεν είναι τυχαίο ότι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ προσδιόρισε με άλλο τρόπο το δίλημμα των εκλογών, λέγοντας τα εξής: «Τα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής ένα. Το θέμα είναι ποιο θα εμπιστευτείς. Θα εμπιστευτείς το πραγματικό προϊόν να στο βγάλει πέρα, ή θα εμπιστευτείς το κατά μίμηση προϊόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής;»...

Βαλεντίνα Τερεσκόβα – Όταν ο μύθος του «ασθενούς φύλου» της αστικής προπαγάνδας καταρρακώθηκε γι’ άλλη μια φορά

 

 16-06-2019
Σαν σήμερα, στις 16 του Ιούνη 1963, η Σοβιετική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος έστειλε στο διάστημα για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων, γυναίκα, την 26χρονη εργάτρια κλωστοϋφαντουργίνα Βαλεντίνα Τερεσκόβα.

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα γεννήθηκε στις 6 του Μάρτη 1937 στην πόλη Γιαροσλάβλ. Οι γονείς της ήταν αγρότες. Από το 1954 εργαζόταν σε εργοστάσιο ελαστικών και από το 1955 έως το 1960 στο εργοστασιακό συγκρότημα υφασμάτων για βιομηχανική χρήση «Κράσνι Περεκόπ», στο Γιαροσλάβλ.
Το 1959 έγινε μέλος του ερασιτεχνικού αεροναυτικού συλλόγου της πόλης της και γρήγορα αναδείχτηκε υπεύθυνη των αλεξιπτωτιστών του εργοστασίου της. Εκτέλεσε 163 πτώσεις.

Έρη Ρίτσου: Ντροπή μας αν ανεχθούμε να διώκονται οι δάσκαλοι από μια δράκα ανεγκέφαλων ρατσιστών!



Ελπίζω κατά της κατάπτυστης αυτής ενέργειας του Συλλόγου Γονέων να ξεσηκωθεί όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά σύσσωμος ο προοδευτικός κόσμος της Σάμου.

«Όταν είχα πληροφορηθεί την ιστορία της αντίθεσης των γονιών να παρακολουθήσουν μαθήματα τα προσφυγόπουλα, τις ώρες που έχουν τελειώσει τα μαθήματά τους τα ντόπια παιδιά, στο Δημοτικό στο Πάνω Βαθύ, είχα υποθέσει πως κάποιοι Χρυσαυγίτες παίζοντάς το ανεξάρτητοι θα είχαν υποδαυλίσει τους φόβους των ανενημέρωτων γονιών για την υγεία των παιδιών τους. Λάθος υπόθεση. Πρόκειται τελικά για σύλλογο που φασιστοκρατείται, όπως αποδεικνύεται από την κατάθεση αγωγής σε βάρος δασκάλας που επιθυμεί τη μόρφωση όλων των παιδιών. 
  Ελπίζω κατά της κατάπτυστης αυτής ενέργειας του Συλλόγου Γονέων να ξεσηκωθεί όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά σύσσωμος ο προοδευτικός κόσμος της Σάμου.

Η «διαφορά»


Την περασμένη Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε το ΣΕΠΕ για να διαφημίσει τα ...επιτεύγματα της κυβέρνησης την τετραετία που πέρασε στην «προστασία της εργασίας» και στην «εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας». Αν είχαν έστω και λίγη τσίπα, σίγουρα δεν θα διάλεγαν το ΣΕΠΕ για προεκλογικό τους ντεκόρ. Γιατί η κυβέρνηση διατήρησε την ίδια άθλια κατάσταση που παρέλαβε από τη ΝΔ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Σώματος και τους ελέγχους: Το 2017, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούσαν στο ΣΕΠΕ μόλις 373 επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία. Οσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ΥΑΕ, το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001. Για τις εργασιακές σχέσεις, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν (περίπου 30.000) είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς με αυτούς τους ρυθμούς, για να ελεγχθούν έστω μία φορά οι 236.500 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις, απαιτούνται 8 ολόκληρα χρόνια! Υπάρχει βέβαια και η πιο ουσιαστική πλευρά, αυτή της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας, με τους αντεργατικούς νόμους που διατήρησε ή ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι ενισχύουν την «ευελιξία» και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για αύξηση των «ατυχημάτων». Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο το 2017 καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός «ατυχημάτων» από το 2000, με συνεχή αύξηση από το 2012. Πάει πολύ μετά απ' αυτά να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι η διαφορά τους με τη ΝΔ είναι στην αντίληψη «για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμόζεται η (σ.σ. αντεργατική) νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις».