Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Προϋποθέσεις


Ο «συμβολισμός» έχει την αξία του. Την ώρα που η κυβέρνηση με την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια βάζει πολλές επιπλέον προϋποθέσεις και «κόφτες», ώστε να πετάξει εκτός της όποιας τυπικής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα να «στάξουν αίμα» για να προσέλθουν στα ταμεία των τραπεζών, το νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται η νέα ρύθμιση επιφυλάσσει μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για μια άλλη κατηγορία «δανειοληπτών». Ο λόγος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «δανεικά κι αγύριστα» προνόμια που έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα. Ανάμεσά τους φιγουράρει η αύξηση των φοροαπαλλαγών για τους «επενδυτές» στα 7 εκατ. ευρώ από 5 σήμερα και μάλιστα ...προκαταβολικά, καθώς αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου. Επίσης, η απαλλαγή των «επιχειρηματικών πάρκων» και των εταιρειών logistics από την καταβολή φόρου εισοδήματος, από δημοτικά τέλη, ακόμα και από την υποχρέωση να υποβάλουν προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης κ.ά. Σε αυτά η κυβέρνηση πρόσθεσε κι έναν «μποναμά», με τροπολογία - πρόκληση προς τους τραπεζίτες, χαρίζοντάς τους καμιά 300αριά εκατομμύρια ευρώ, με επιστροφές φόρων σε βάθος δεκαετίας! Αυτά τα λίγα, για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες ότι οι «προϋποθέσεις» - κόφτες για τις λαϊκές ανάγκες είναι οι πραγματικές προϋποθέσεις κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράνομο το σφυροδρέπανο, στήνονται μνημεία για τους ναζί!


Ξεχειλίζει η υποκρισία περί «προοδευτικής» ΕΕ απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικισμού

Αφίσα από το μουσείο της ΕΕ «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» στις Βρυξέλλες
Αφίσα από το μουσείο της ΕΕ «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας» στις Βρυξέλλες
Τον αντικομμουνισμό σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία έχει ανακηρύξει η κατά τ' άλλα «δημοκρατική» ΕΕ των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε μια προσπάθεια να σβηστεί από τον «ορίζοντα» της λαϊκής πάλης στην Ευρώπη μια κοινωνία όπου καταργούνται η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική ιδιοκτησία, κοινωνικοποιούνται τα μονοπώλια και όλος ο παραγόμενος πλούτος. «Εργαλείο» σε αυτή την προσπάθεια είναι η «εξίσωση» του κομμουνισμού με τον φασισμό, που στην πραγματικότητα αθωώνει και δείχνει ανοχή στον φασισμό. Ετσι, σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύονται Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, ξηλώνονται αντιφασιστικά μνημεία και ανεγείρονται μνημεία των ναζιστικών «Waffen SS» (Ες-Ες), ενώ η Ιστορία ξαναγράφεται όπως βολεύει τους καπιταλιστές, τους βασικούς «αιμοδότες» του φασισμού ανά την Ιστορία και ανά τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, διάφορα αστικά κόμματα σε χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, καλούν σε στήριξη της «φιλοευρωπαϊκής, προοδευτικής» πολιτικής στις ευρωεκλογές, για να μπει «φρένο» στην άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού! Η υποκρισία τους ξεχειλίζει. Τα παραδείγματα στήριξης, εφαρμογής ή ανοχής από την ΕΕ των αντικομμουνιστικών διώξεων και ταυτόχρονα της εξύμνησης των ναζί και των συνεργατών τους είναι άφθονα.

Μεταξύ άλλων, οργή και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το γερμανικό κράτος εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να δίνει συντάξεις σε «τραυματίες πολέμου», μεταξύ των οποίων και πολλά πρώην μέλη των Ες-Ες, διαφόρων εθνικοτήτων σε πολλές χώρες του κόσμου.

Θωρακίζουν παραπέρα το αντιλαϊκό οπλοστάσιο για τους πλειστηριασμούς


Σε διαδικασία «διαβούλευσης» με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» παραμένει το νομοθετικό πλέγμα γύρω από την πλήρη διάλυση της όποιας προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της λαϊκής οικογένειας, παρά τη σχετική τροπολογία της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή (βλέπε και θέμα σελ. 5).
 Μάλιστα, το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», που επανέρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα με ατζέντα τις «εκκρεμότητες» της τρέχουσας «αξιολόγησης» αλλά και για τον προγραμματισμό του επόμενου κύκλου, με το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται σ' αυτόν. Στη συνέχεια (12 - 14 Απρίλη) πραγματοποιείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να τεθούν και τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα.

Σε αυτό το φόντο, οι επισημάνσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 5 Απρίλη στο Βουκουρέστι, φέρνουν στην επιφάνεια την πραγματικότητα των μνημονίων διαρκείας, όπως αυτά προκύπτουν από τη συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια αποκαλυπτική επιστολή




Εργαζόμενος σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ (τα στοιχεία του ίδιου και της εταιρείας είναι στη διάθεση της εφημερίδας) μας κοινοποίησε επιστολή με την οποία απευθύνεται στους συναδέλφους του, μετά τη διαπίστωση ότι «κατά τη μισθοδοσία τους, πληρώθηκαν λιγότερα, αφού η εταιρεία μείωσε σημαντικά τα επιδόματα των υπαλλήλων, με πρόφαση την υποτιθέμενη αύξηση του βασικού μισθού, που υποτίθεται ότι έδωσε η κυβέρνηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα φόρους και κρατήσεις». Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, πέρα από το γεγονός ότι αποκαλύπτει τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, για να παραμένουν καθηλωμένοι οι μισθοί, παρά την «αναπροσαρμογή» του κατώτερου που διαφημίζει η κυβέρνηση, ο εργαζόμενος θέτει εφτά ερωτήσεις στην εργοδοσία, «όσοι και οι λόγοι που έθεσε η εταιρεία στους υπαλλήλους για να χαμογελάνε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα όσα αναφέρει, μάλιστα, στην επιστολή του, δείχνουν ότι το κρούσμα με την διευθύντρια που απειλούσε τους εργαζόμενους για να χαμογελάνε, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στην εργασιακή ζούγκλα του χώρου των σούπερ μάρκετ ...και όχι μόνο.

Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης του λαού από τα χρέη στις τράπεζες


Ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η κυβερνητική τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, που αφήνει χιλιάδες εκτεθειμένους σε εκβιασμούς και πλειστηριασμούς

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, με την οποία η κυβέρνηση «κατακρεουργεί» τα κριτήρια, επιδεινώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να απαλλάξει τις τράπεζες από το κόστος της διαχείρισης των δανείων αυτών, να εξασφαλίσει την κερδοφορία και τη ρευστότητά τους.

Οσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση κατά τη χτεσινή συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, έδειξε καθαρά ότι αγωνιά για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ που περιείχε συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από την υπερχρέωση, προκειμένου να σταματήσει ο λαός να πληρώνει τα βάρη των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.