Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Χάσμα γενεών


   Πάντα οι διακοπές δημιουργούν διαθέσεις γενικότερων ανασκοπήσεων, χαλαρής ίσως και ανάλαφρης αυτοκριτικής όπως και τάσεις βαθύτερης φιλοσοφικής αναζήτησης και επιβεβαίωσης.

    Οι διακοπές είναι τόσο λίγες αλλά τόσο πολύ φορτωμένες με εικόνες, με σχέδια, με προσμονή. Οι διακοπές είναι ... εξ΄ορισμού ... νιάτα. Δεν προλαβαίνουν να γεράσουν. Τελειώνουν ... “νέες”.

    Στις χαλαρές κουβέντες των διακοπών (ειδικά φέτος) το θέμα έφτανε συχνά ... στην νέα γενιά. Κάποιοι ήταν αισιόδοξοι για την μορφωμένη νέα γενιά που θα βρεί τον δρόμο της, κάποιοι προβληματισμένοι για την παθητικότητα των νέων και κάποιοι “βραχυκυκλωμένοι” απο τα αμφίσημα και αγωνιώδη μηνύματα που εκπέμπει χρόνια τώρα η νεολαία.

Φιντέλ Κάστρο: «Δεν γεννήθηκα επαναστάτης»fidel65kentrikiΦιντέλ Κάστρο: «Δεν γεννήθηκα επαναστάτης»

Ένας ζωντανός μύθος. Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα. Λίγοι ηγέτες, σε όλον τον κόσμο, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν το ανάστημά τους δίπλα στο δικό του.
Χάρη στον Φιντέλ στην Κούβα δεν υπάρχει η δυστυχία που υπάρχει στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πολλά ακόμα μέρη του πλανήτη. Χάρη στον Φιντέλ εκατομμύρια άνθρωποι από δεκάδες χώρες του κόσμου δέχονται την πολύτιμη αλληλεγγύη του κουβανικού λαού στην υγεία, στη μόρφωση, αλλά και στον αγώνα για λευτεριά και ανεξαρτησία. 
Χάρη στον Φιντέλ πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στη γη, αφού πρώτα πίστεψαν ότι ο σκοπός που ήρθαν στη ζωή δεν ήταν μόνο για να υποφέρουν, έχουν τη δυνατότητα να οραματιστούν το μέλλον που τους αξίζει και να οργανώσουν την πάλη για να το διεκδικήσουν.

fidel_usa presidents

Ήταν φυσικό να μισηθεί βαθιά από την αυτοκρατορία των γιάνκηδων που κατόρθωσε να την ταπεινώνει για περισσότερο από μισό αιώνα και να μπει στο στόχαστρο των πληρωμένων –επίδοξων- δολοφόνων της. Πριν λίγα χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο Ρους πέρασε στο βιβλίο των «ρεκόρ Γκίνες» ως το πρόσωπο που δέχτηκε τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας. Υπολογίζεται ότι από τον πρώτο χρόνο της κουβανικής επανάστασης μέχρι και το 2000, υπήρξαν περισσότερα από 600 σχέδια και απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, τα περισσότερα εκ των οποίων καθοδηγούμενα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA). Ο Φιντέλ βγήκε και από αυτόν τον στίβο νικητής, χάρη στο αλάνθαστο αισθητήριο του επαναστάτη ηγέτη και στην αγάπη του λαού του.