Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ποιος ήταν ο Οργουελ;


Ο Τζορτζ Οργουελ παρείσφρησε στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον επικαλείται ως πολέμιο του «αριστερόστροφου ολοκληρωτισμού» και τον Τσίπρα να του απαντάει ότι «παραβιάζει ανοιχτές πόρτες», επειδή η ανανεωτική αριστερά ήταν πάντα κριτική απέναντι στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Ο Οργουελ τους ένωσε και σε ό,τι αφορά την έχθρα τους για τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και ο οποίος, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, κατάφερε να επιλύσει μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που ο καπιταλισμός, για τη διαχείριση του οποίου ερίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, τα οξύνει ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας τον λαό από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Απάντηση πήραν όλοι τους από τη δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θύμισε τι πραγματικά υπήρξε ο Οργουελ. Για την Ιστορία, σύμφωνα με ντοκουμέντα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποκαλύφθηκαν μετά το 1991, ο Οργουελ επιστρατεύτηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ερευνών του Foreign Office, η οποία είχε στόχο τη συλλογή πληροφοριών ενάντια στους κομμουνιστές και στη «ρωσική προπαγάνδα». Μάλιστα, τα ντοκουμέντα αναφέρουν ότι τον επισκέφθηκε η αξιωματούχος της ΥΠΕ, Σίλια Κίρουαν, η οποία κατόπιν ενημέρωνε τους ανωτέρους της ότι ο Οργουελ «έδειξε ενθουσιασμό και είπε ότι εγκρίνει απολύτως τους σκοπούς μας». Εδωσε μάλιστα στην Κίρουαν κατάλογο με τα ονόματα 38 κομμουνιστών ή «συμπαθούντων» του κομμουνισμού, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Τσάρλι Τσάπλιν! Με άλλα λόγια, ο Οργουελ υπήρξε ένας στρατολογημένος ρουφιάνος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που «κάρφωνε» κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής. Σε αυτόν αλληλοσπρώχνονταν χτες να απονείμουν τα ...εύσημα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τουρισμός, οι δύο όψεις

 


Μπορεί η ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, η πανδημία να αναζωπυρώνεται και τα μαντάτα από την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας να προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους, ο τουρισμός όμως στη χώρα μας γνωρίζει μεγάλες δόξες! Μεγαλύτερες και από το 2019, τη «χρονιά των ρεκόρ», όπως την είχαν χαρακτηρίσει κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι, πανηγυρίζοντας για τα εκατομμύρια των αφίξεων και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων. Τώρα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία και τις προβλέψεις τους, τα έσοδα αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα, σε μια «ολική επαναφορά» του εισαγόμενου τουρισμού, ο οποίος ελέγχεται, όπως είναι γνωστό, από μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια.

Πάνω από 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν φέτος τουριστικοί όμιλοι, «τουρ οπερέιτορ», αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, όταν το 2019 τα αντίστοιχα έσοδα ήταν της τάξης των 18,2 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός εξάλλου ότι οι αφίξεις στα αεροδρόμια εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το 2019, η πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων εδράζεται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες ξοδεύουν περίπου 20% περισσότερα χρήματα ανά ταξίδι, που σημαίνει ότι η Ελλάδα προσελκύει τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων από το εξωτερικό. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων είναι ψηλότερα στη λίστα των προτιμήσεων όσων επισκέπτονται τη χώρα μας.