Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Μάθαμε (και σήμερα) τι έχει μέσα το κεφάλι ενός ναζί


Σήμερα, 30 Μαρτίου 2020, έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. Στις 30 Μαρτίου 1952 εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης.

Στο κεφάλι ενός ναζί ο συνδυασμός των ημερομηνιών είχε αυτό το αποτέλεσμα: 

  

Ο Μπελογιάννης ζει μες στην καρδιά μας





Ο Μπελογιάννης ζει

Λογαριαζόμαστε τώρα με την πολιτική στην Υγεία που μας έφερε ως εδώ


Συζήτηση με τον Γιάννη Παντουλάρη, ψυχίατρο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝ Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

-- Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης, περιορισμού της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσου από τον κορονοϊό;
 -- Ενα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης προϋποθέτει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, με ετοιμότητα και επάρκεια υποδομών, καταρχάς σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε νοσοκομεία, σε προσωπικό, φαρμακευτικό και ιατροτεχνολογικό υλικό, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας της υγείας του λαού σε συνθήκες «κανονικότητας», αλλά και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσης της δημόσιας υγείας, όπως είναι η τωρινή.

Το ακριβώς αντίθετο όμως συμβαίνει. Το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης, που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, απ' όλες τις κυβερνήσεις, με υποστελέχωση, με γερασμένο προσωπικό, με τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες εντατικής θεραπείας και πλημμελείς συνθήκες υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.

Οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ως «κόστος» για την εργοδοσία και το κράτος της, οι πολιτικές που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, έχουν οδηγήσει σε ένα ανεπαρκές και τρωτό δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ανοσία αγέλης;



Οι κομπασμοί και οι κρυφοπανηγυρισμοί περί κυβερνητικής ικανότητας στην διαχείριση της πανδημίας δείχνει πως στους κυβερνώντες και στα στρατηγεία επικοινωνίας δεν υπάρχει μέτρο, όταν το σύστημα Υγείας παραμένει ο μεγάλος ασθενής και στους χώρους δουλειάς σφάζονται μεροκάματα και δικαιώματα! Τα τελευταία 24ωρα είναι όλο και πιο ορατή η προσπάθεια που γίνεται από κυβερνητικά χείλη, μερίδα του Τύπου, διάφορους δημοσιολόγους και προωθητές του διαδικτύου να διαχυθεί στην “αγέλη” η αντίληψη πως η κυβέρνηση μέχρι τώρα «επιτυχώς διαχειρίζεται την κατάσταση» πως «πήρε έγκαιρα μέτρα», δεν άφησε τη χώρα «να γίνει Ιταλία» και πως μπροστά στην προστασία της ζωής τον πρωθυπουργό «δεν τον ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια».

Παρέμβαση στον υφ. Εσωτερικών για τις εξελίξεις στην αδειοδότηση καύσης RDF - SRF από την «ΤΙΤΑΝ»



Με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν τις διαδικασίες αδειοδότησης καύσης RDF-SRF που κινούν η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ Α.Ε.», η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, προέβη σε τηλεφωνική επαφή με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στον Υφυπουργό ότι την ώρα που ο λαός μας δίνει μάχη για να σώσει την υγεία και τη ζωή του, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε αυτή τη λαίλαπα του φορτώνει έναν ακόμη παράγοντα που τσακίζει την υγεία και τη ζωή του. Και ενώ έχει εκφραστεί μέσω των συλλογικών του φορέων αλλά και των δήμων ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη. Ο κόσμος είναι ανάστατος και σε ετοιμότητα. Είναι βέβαια κατεύθυνση της ΕΕ και απόφαση του υπουργείου να υλοποιήσει όσα δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με υπογραφή δικού της Υπουργού (που τώρα υποκριτικά διαμαρτύρεται) και να προχωρήσει την καύση RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ Α.Ε.», αλλά δεν είναι δυνατόν να εξελίσσεται η εφαρμογή του μέσα σε περίοδο που ο λαός μας δυσκολεύεται να εκφραστεί, να αντιδράσει να προβάλλει τις αντιρρήσεις του.

Τέλος, κάλεσε τον Υφυπουργό να παρέμβει για να σταματήσει άμεσα αυτή η εξέλιξη συνολικά αλλά ιδιαίτερα όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση των έκτακτων αναγκών.

Το Γραφείο Τύπου
της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

902gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Εντελώς ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα και πολλά είναι σε επικίνδυνη κατεύθυνση (VIDEO)





Εντελώς ανεπαρκή χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι πολλά είναι σε επικίνδυνη κατεύθυνση και έρχονται για να μείνουν σε βάρος των εργαζομένων.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι πρέπει να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις, να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα, να καταργηθεί η ΠΝΟ για τη μείωση έως και 50% του μισθού, να καταργηθεί οποιοδήποτε μέτρο κατά της συνδικαλιστική δράσης.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απαλλαγή για χρέη σε ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες και να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για τους αυτοπασχολούμενους, να ενταχθούν και οι επιστήμονες στο πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ.

Για την Υγεία τόνισε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί με την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξη και των ιδιωτών γιατρών σε ένα ενιαίο σύστημα.

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να μειωθεί η ύλη και να οριστεί ημερομηνία για την διεξαγωγή τους, ενώ για την τηλεκπαίδευση ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν συνδέσεις γρήγορου ίντερνετ και υπολογιστών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

ΔΑΣ ΟΑΣΘ


Μειώνουν τα δρομολόγια αντί να τα πολλαπλασιάζουν για να μην υπάρχει συγχρωτισμός




«Πως είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων ενώ μέσα στα λεωφορεία να είναι πολλαπλάσιοι οι επιβάτες; Αντί δηλαδή να πολλαπλασιάζονται τα δρομολόγια για να μην υπάρχει συγχρωτισμός, αυτά μειώνονται» επισημαίνει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ με αφορμή τη μείωση των δρομολογίων των λεωφορείων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε δελτίο τύπου στις 23-3-2020 ο ΟΣΕΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης) ανακοίνωσε ότι -με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση της κυκλοφορίας- αποφάσισε την προσωρινή αναστολή κατά 50% της κυκλοφορίας των λεωφορείων στις χρονικές ζώνες 10:00 με 15:00 και 18:00 με 24:00.

Η απόφαση αυτή υποτίθεται διευκολύνει τους εργαζόμενους που μεταβαίνουν στις δουλειές τους, στα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες.

Τα επιστημονικά δεδομένα στη μέγγενη της πολιτικής που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες


  Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους υγειονομικούς και τον υπόλοιπο κόσμο ότι έχει πάρει εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ότι ετοιμάζει το σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση αυτών που θα νοσήσουν βαριά. Οπότε, κατά τα λεγόμενά τους, το μπαλάκι της ευθύνης πέφτει στο λαό, στο κατά πόσο θα πειθαρχήσει στα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν, δηλαδή θα είναι αυτός που θα ευθύνεται εν τέλει για τη διασπορά της νόσου και κατ' επέκταση για τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που θα προκύψουν. Οπως και στο γνωστό σποτ ενημέρωσης, συμπεριφέρεται σαν τον Πόντιο Πιλάτο που «νίπτει τας χείρας του»... έστω και σχολαστικά.

Ταυτόχρονα, έχουν έτοιμη και τη δικαιολογία μπροστά στο πιθανό σενάριο αδυναμίας του ΕΣΥ να ανταποκριθεί: «Δείτε τι γίνεται στις άλλες χώρες», «Ούτε εκεί τα κατάφεραν τα συστήματα Υγείας, αν και με περισσότερες υποδομές». Ακόμα και τις πιθανές απώλειες σε υγειονομικούς τις παρουσιάζουν ως κάτι το αναμενόμενο, που δεν μπορεί να αποτραπεί, παρομοιάζοντας μάλιστα το γεγονός αυτό με τις συνθήκες δράσης του υγειονομικού σε εμπόλεμη κατάσταση. Θυμίζει λίγο όσα έχουμε βιώσει μετά από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες πολύ πρόσφατα στη χώρα μας, ώστε να κρυφτεί η κρατική ευθύνη για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές κάτω από την ατομική ευθύνη του καθενός και τη σφοδρότητα των φαινομένων. Δεν έχουμε ακούσει άραγε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή για τις πλημμύρες, όπως στη Μάνδρα, και όχι η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, η άναρχη δόμηση κ.λπ.;