Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

INSTAGRAM «Κατεβάζει» βίντεο που δείχνει τους ισραηλινούς ομήρους να χαιρετούν τους Παλαιστίνιους μαχητές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλουν ότι το Ίνσταγκραμ λογόκρινε βίντεο που «ανέβασε» η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς με την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Η ...λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι ότι το επίμαχο βίντεο δείχνει κάποιους από τους ομήρους να χαιρετούν τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

 

Οι αλλαγές στη βαθύτερη έννοια της πολιτικής δράσης είναι κυριολεκτικά ραγδαίες και απαιτούν αυξημένη εγρήγορση, και όχι απλώς προσοχή, ακόμα και από τους πλέον αδιάφορους για τα κοινά. Στην εποχή του διαδικτύου, ανάμεσα σε fake news και influencers, συγκροτείται τάχιστα μια νέα μορφή και μεθοδολογία άσκησης πολιτικής, που όποιον πιάσει στον ύπνο πραγματικά θα τον λοβοτομήσει, και θα βρεθεί να ξυπνάει όχι απλώς σε άλλον κόσμο, αλλά αδύναμος και γυμνός σε άλλο πλανήτη. Και έχει σημασία να μην ξεγελαστούμε από το προφανές, το εξόφθαλμο, αυτό που είναι σχεδόν αυταπόδεικτο, και να 'χουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα στις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις του ύπουλα και γλυκερά λιγότερο εντυπωσιακού ή και θετικά προβεβλημένου συμβάντος.

Η επικοινωνιακή ανατροπή, λόγω τεχνολογικών δυνατοτήτων, είναι τόση και τέτοια που προβάλλει ως επιτακτική την ανάγκη να ανασκουμπωθούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ταυτόχρονα. Χρόνια δίδασκα στους μαθητές μου πως σε ένα έγκλημα με μαχαίρι, που οι εγκληματολόγοι και οι συντάκτες ψυχολογικού προφίλ δραστών χαρακτηρίζουν «προσωπικό», δεν φταίει ποτέ το μαχαίρι αλλά το χέρι. Με θυμάμαι να λέω απλουστευτικά πως ένα μαχαίρι κόβει ψωμί, αλλά κόβει και λαρύγγι. Το κίνητρο, οι συνθήκες, η ευκολία πρόσβασης σε αυτό το όπλο κ.λπ. κ.λπ. πρέπει να φωτίζονται όσο και αυτό καθαυτό το όργανο - μαχαίρι. Και σήμερα φτάσαμε στις ...τρομοκρατικές επιθέσεις με μαχαίρι που όσο περνάει ο καιρός δεν τις πραγματοποιούν μόνο φανατικοί ισλαμιστές, αλλά και δεκαπεντάχρονοι μαθητές στις πόλεις του πολιτισμένου κόσμου, όπως είναι η Αθήνα... Μόλις προχθές κάηκε το Δουβλίνο, κατέβηκε ο στρατός στον δρόμο, για να αντιμετωπίσει ορδές ακροδεξιών που έσπαγαν και βάραγαν εξαγριωμένοι επειδή ένας Αλγερινός την έπεσε σε σχολείο και τραυμάτισε παιδιά και ενήλικες. Για να αποδειχθεί σε λιγότερο από εικοσιτετράωρο ότι ο Αλγερινός ήταν Ιρλανδός, δεν έφταιγαν οι μετανάστες, και τον φονιά με το μαχαίρι τον σταμάτησε ένας Βραζιλιάνος ντελιβεράς, με όπλο το κράνος του αυτός, ένας χρήσιμος μετανάστης απέναντι σε χρήσιμους και επικίνδυνους ηλίθιους.

Ομολογίες... και παραδοχές

 

 

Σε δημοσίευμά της αυτήν τη βδομάδα, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αποκάλυψε ότι από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον άλλων δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ισραηλινοί στρατιώτες από φίλια πυρά.

Λίγες μέρες πριν, η ίδια εφημερίδα είχε επιβεβαιώσει την αποκάλυψη ότι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τις συγκρούσεις τους με τη Χαμάς στις 7 Οκτώβρη άνοιξαν αδιακρίτως πυρ σκοτώνοντας και πολλούς Ισραηλινούς αμάχους, όπως στην περίπτωση του μουσικού πάρτι «Supernova».

Αντίστοιχα, οι ισραηλινές αρχές παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των θυμάτων που έδιναν επί τόσες μέρες ως απολογισμό της επίθεσης της Χαμάς την ίδια μέρα ήταν υπερεκτιμημένος (αναθεωρήθηκε από 1.400 νεκρούς σε 1.200, στους οποίους περιλαμβάνονται πάνω από 300 ένστολοι Ισραηλινοί), γιατί περίπου 200 πτώματα που «κάηκαν τόσο άσχημα και νομίζαμε ότι ήταν δικά μας» ήταν τελικά «τρομοκράτες της Χαμάς»...