Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Δωρεάν διόδια και μειωμένα εισιτήρια για τη μετακίνηση των πολιτών στις γιορτές
 
Eurokinissi
Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας δωρεάν - ελεύθερα διόδια και μειωμένα εισιτήρια σε πλοία, ΚΤΕΛ και σιδηροδρόμους για τη μετακίνηση των πολιτών τις γιορτές του Πάσχα.
 Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Τις επόμενες μέρες, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα θελήσουν και θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία και την ύπαιθρο, προκειμένου να συνεορτάσουν, με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με τους γονείς, συγγενείς, φίλους και συντοπίτες τους τις γιορτές του Πάσχα.

Σοβαρότατο εμπόδιο στην υλοποίηση της παραπάνω απόφασής τους θα είναι τα πανάκριβα έξοδα μετακίνησής τους. Τούτο κυρίως λόγω των υπέρογκων και πολλαπλών διοδίων σε όλη τη χώρα, αλλά και λόγω των ακριβών εισιτηρίων στα μεταφορικά μέσα, πλοία, ΚΤΕΛ και σιδηροδρόμους, σε συνδυασμό με το λεηλατημένο εισόδημά τους, από τη μακρόχρονη σε βάρος τους ακολουθούμενη αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική.

Αποτέλεσμα θα είναι η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών να στερηθούν ή να δυσκολευτούν αφάνταστα να ασκήσουν το πιο πάνω δικαίωμά τους να γιορτάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους, με τον παραδοσιακό τρόπο, αυτές τις γιορτινές μέρες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

-- Για να διέρχονται όλοι οι πολίτες δωρεάν από όλους τους σταθμούς των διοδίων της χώρας, το διάστημα από Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα.

-- Για να μειωθεί το κόστος μετακίνησης όλων των πολιτών με πλοία, ΚΤΕΛ και σιδηροδρόμους κατά 50%, κατά το ίδιο διάστημα, δηλαδή από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα».

Ριζοσπάστης  Τρίτη 23 Απρίλη 2019

Ο Λιμός της Ουκρανίας: Θέμα διαχρονικής μαύρης προπαγάνδας ενάντια στην ΕΣΣΔ και τον Στάλιν (Μέρος ΙΙ/VIIΙ): Η Κολλεκτιβοποίηση




Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Είμαστε πενήντα ή εκατό χρόνια πίσω από τις προηγμένες χώρες. Πρέπει να διανύσουμε αυτή την απόσταση σε δέκα χρόνια. Ή θα το κάνουμε, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στάλιν, 1931 [12]

Η σειρά των αναρτήσεων που βασίζονται σε ιστορικές αναδρομές και έρευνες στοιχείων, φιλοδοξούν να φωτίσουν με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Ιδιαίτερα στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, τα στοιχεία της φύσης και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον ρόλο των κουλάκων, τον ρόλο της μαύρης προπαγάνδας των φασιστών και της ηγεσίας των Ναζί καθώς και την μεγαλειώδη προσπάθεια της Σοβιετικής κυβέρνησης να σώσει την παραγωγή και τους ανθρώπους μέσα από την κολλεκτιβοποίηση και την εκβιομηχάνηση.

ΕΔΥΕΘ: Απαράδεκτη και κατάπτυστη η απονομή του βραβείου «Νίκος Νικηφορίδης» στο Γιάννη Μπουτάρη




Σχετικά με την απονομή Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης 2019 στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

 

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο, ότι μία επιτροπή με το όνομα «Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης» έχει αποφασίσει να καθιερώσει Βραβείου Ειρήνης στο όνομα του εκτελεσμένου στη Θεσσαλονίκη στις 5 Μάρτη 1951 ΕΠΟΝίτη, νεολαίου αγωνιστή Νίκου Νικηφορίδη και μάλιστα ένας από τους πρώτους βραβευμένους θα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Θυμίζουμε, ότι ο Νίκος Νικηφορίδης συνελήφθη στην πόλη μας, μαζί με άλλα στελέχη της παράνομης ΕΠΟΝ, και σύρθηκε σε στημένη δίκη και στο εκτελεστικό απόσπασμα με την κατηγορία, ότι μάζευε υπογραφές υπέρ της ειρήνης, κάτω από την «Έκκληση της Στοκχόλμης», που καλούσε τους λαούς σε αγώνα για την απαγόρευση των ατομικών όπλων. Η «Έκκληση της Στοκχόλμης» αποτέλεσε την πρώτη μαζική δράση του νεοσύστατου Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα όμως, η συγκεκριμένη Έκκληση συνιστούσε – κατά την άποψη των κρατούντων – απόπειρα ανατροπής του κοινωνικού καθεστώτος.

«Είσαι μάστορας στη διαστρέβλωση» είπε ο Θ. Παφίλης στον Κ. Γαβρόγλου (VIDEO)



«Μάστορα στη διαστρέβλωση» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να διαστρεβλώσει το νόημα της τοποθέτησης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για το Λύκειο και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.



Μειώσεις


Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συντάξεις δημοσιεύτηκαν τις προάλλες στον Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, την πενταετία του πρώτου και δεύτερου μνημονίου η μέση σύνταξη για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών μειώθηκε από τα 14.685 ευρώ στα 12.104 ευρώ το χρόνο (μείωση 17,6%). Αντίστοιχα, την περίοδο 2015 - 2017, δηλαδή στη διάρκεια του τρίτου μνημονίου, το ποσό της σύνταξης γήρατος μειώθηκε ετησίως από τα 12.104 ευρώ στα 10.647 ευρώ, δηλαδή κατά 12%. Μάλιστα, η κατ' έτος μείωση την πενταετία 2010 - 2014 ήταν 3,5% και την τριετία 2015 - 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, 4%. Συνολικά την οκταετία 2010 - 2017 η μείωση των συντάξεων σε τρέχουσες τιμές για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών ήταν 27,5%. Είναι φανερό επομένως ότι η αντιασφαλιστική πολιτική, που μειώνει τις συντάξεις και καταδικάζει στη φτώχεια χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς, έχει τη σφραγίδα τόσο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθεί η τελευταία να μας πείσει ότι δεν έκανε μειώσεις στις συντάξεις κι ότι αντίθετα τις αύξησε κιόλας!

Επικίνδυνες νέες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή




Η προεκλογική περίοδος αναζωπυρώνει τις κόντρες κυβέρνησης, ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων για το ποιος μπορεί καλύτερα να συμβάλει στην «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα»της περιοχής, αναλαμβάνοντας αποστολές για τις επόμενες αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στην περιοχή μας. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ομολογούν ότι παρά τη δυσκολία που αποκτά η συνεργασία τους με την Τουρκία, αυτή διατηρεί κρίσιμη σημασία για να ανακόψουν τη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας και σ' αυτό το πλαίσιο σπρώχνουν νέους ελληνοτουρκικούς συμβιβασμούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν γοργές εξελίξεις, όπως δείχνει η αναθέρμανση των διεργασιών στο Κυπριακό, αλλά και η κινητικότητα μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, με τις απανωτές συναντήσεις Τσαβούσογλου - Κατρούγκαλου. Προς την ίδια κατεύθυνση καταδεικνύουν και οι συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Ρ. Μενέντεζ, Αμερικανός γερουσιαστής και εισηγητής νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Γερουσία σχετικά με την αναβάθμιση των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη στήριξη του «άξονα» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

****
 
Ενδεικτική για την αποφασιστικότητα με την οποία προχωρούν αυτοί οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί είναι ανάλυση της γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Ατλαντικό Συμβούλιο», που κυκλοφόρησε στις 31 Μάρτη με τίτλο «Ενταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - ναι, της Κύπρου». Στην ανάλυση καταγράφονται καθαρά ο ρόλος που αναλαμβάνει η ελληνική αστική τάξη στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδίου, αλλά και οι αυξημένες προσδοκίες που υπάρχουν για μια ελληνοτουρκική προσέγγιση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια για την επιθετικότητα της Τουρκίας, που σταθερά απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.