Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ «Καραμπινάτο» αντιλαϊκό μέτρο που θα πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς

 

 

Σε ανακοίνωσή για τις νέες αυξήσεις στα φάρμακα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει το “μαύρο-άσπρο”, το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς οι οποίοι ήδη πληρώνουν πανάκριβα την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο αφού προβλέπει μείωση της “ασφαλιστικής τιμής” που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και αύξηση της διαφοράς της από τη “λιανική τιμή” των φαρμάκων την οποία πληρώνουν πάλι οι ασθενείς.

Είναι το γνωστό “κόλπο” που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονταν, οι ασθενείς αντί να πληρώνουν λιγότερα, πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των φαρμάκων και να ευνοηθούν ξανά οι φαρμακοβιομήχανοι με την απαλλαγή τους από τη θεσμοθετημένη υποχρεωτική επιστροφή μέρους των κερδών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ούτε πέτρα πάνω στην πέτρα

 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της πολεμικής προπαγάνδας του Ισραήλ. Ενα τέτοιο δείγμα παρουσίασε τις προάλλες η ισραηλινή κυβέρνηση, δημοσιεύοντας ένα βίντεο που μας καλεί να επισκεφτούμε την ...«όμορφη Γάζα». Αν και απλοϊκό τεχνικά, το βίντεο ξεκινάει παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή παραλία, με φοίνικες και σύγχρονα κτίρια στο βάθος. Το αφήγημα είναι ότι «υπάρχει ο τρόπος, εκεί που υπάρχει η θέληση». Το επόμενο πλάνο είναι από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου με θέα τη θάλασσα, με τον αφηγητή να λέει ότι «μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα 5άστερα ξενοδοχεία μας». Εικόνες χαρούμενων παιδιών που παίζουν στη θάλασσα, ή διασκεδάζουν με τους γονείς τους στην παραλία, εναλλάσσονται με σκηνές από πολυτελή εστιατόρια, όπου Αραβες, Ισραηλινοί και «Δυτικοί» απολαμβάνουν «το καλύτερο φαγητό». Το αποκορύφωμα είναι η νυχτερινή ζωή, η εμπειρία της επαφής με τον πολιτισμό και την παράδοση, «ντυμένα» με τις κατάλληλες εικόνες.

* * *

Ξαφνικά το βίντεο παγώνει και η άγρια μορφή ενός μαχητή της Χαμάς γεμίζει την οθόνη. Η ροή των εικόνων αλλάζει και πλέον εναλλάσσονται σκηνές με σήραγγες, πυραύλους, ένοπλους μαχητές και παιδιά με όπλα. Ο αφηγητής προσαρμόζει τον τόνο της φωνής του και σχεδόν απειλητικά λέει πως όλα όσα προηγήθηκαν, θα μπορούσε να είναι αληθινά, αν δεν υπήρχε η Χαμάς. «Απελευθερώστε τη Γάζα από τη Χαμάς τώρα», είναι το μήνυμα που διαπερνά με έντονα κόκκινα γράμματα την οθόνη, με φόντο ένα κορίτσι ξυπόλητο, κουλουριασμένο σε ένα σάλι, να στέκεται όρθιο στην είσοδο μιας παράγκας. Ενα δεύτερο ξυπόλητο παιδί κοιτάζει με απόγνωση τον θεατή. Για όσους τα θέλουν ακόμα πιο «λιανά», το βίντεο αναλαμβάνει να εξηγήσει: «Ετσι θα μπορούσε να είναι η Γάζα, αν η Χαμάς δεν είχε χτίσει ένα έθνος του τρόμου, αντί για ένα έθνος ειρήνης». Ο πόλεμος επομένως γίνεται για να καθαρίσει ο τόπος από τη Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι να γίνουν επιτέλους ένα «έθνος ειρήνης», όπου δεν θα χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη για να ζήσει κάποιος τις εικόνες που γεμίζουν το βίντεο. `Η μήπως όχι;

Δ. Κουτσούμπας: Η πεμπτουσία της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα των παιδιών (VIDEO)

 

Ν/ΣΧ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ


 
 

«Είναι δυνατόν να είναι τόσο προοδευτικό και υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της ΝΔ, που υποστηρίζουν και τα άλλα κόμματα, από μία κυβέρνηση που αυτό το διάστημα εξαπολύει μια μεγάλη επίθεση εναντίον των φοιτητών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, στο δικαίωμα των αγροτών για επιβίωση και διατροφή με φθηνά προϊόντα, στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία εγκαινιάζοντας απογευματινά ιατρεία, στο δικαίωμα στο 8ωρο που το έχει καταργήσει με τους νόμους Χατζηδάκη κ.ά.;». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ξεκινώντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, επί της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ανακοινώνοντας ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της αρχής και επί των άρθρων και θα το καταψηφίσει επί της αρχής. 

Πώς είναι δυνατόν, συνέχισε απευθυνόμενος προς τα κόμματα του επονομαζόμενου προοδευτικού χώρου, «ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που το έχετε ορίσει ως ορόσημο και διαχωριστική γραμμή προοδευτικότητας και συντήρησης, να το φέρνει μια κυβέρνηση που λέτε ότι σας χωρίζει άβυσσος;».

Ούτε βήμα πίσω

 

 

Δίκαιη οργή, δικαιολογημένη αγανάκτηση. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στα μπλόκα των βιοπαλαιστών αγροτών σε όλη τη χώρα, για την κοροϊδία και τον εμπαιγμό που εισέπραξαν για μια ακόμα φορά από την κυβέρνηση κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οργή, καθώς μετά από τρεις βδομάδες που μέρα - νύχτα διαδηλώνουν τα αιτήματά τους στα μπλόκα, η κυβέρνηση «εδέησε» να τους δεχτεί, για να επαναλάβει τα χιλιοειπωμένα. Για να επικαλεστεί όλα εκείνα τα μέτρα που οδήγησαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά και για να εκπέμψει ένα «απορρίπτεται», βγαλμένο από τον «πάτο του βαρελιού» της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Από τη μία είναι οι δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αφορολόγητο πετρέλαιο, ρεύμα με πλαφόν 7 λεπτά/kwh, καμιά περικοπή ενισχύσεων της ΚΑΠ, αποζημιώσεις στο 100%.