Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ Κομμουνιστής μόνιμος αξιωματικός - ως το τέλος μαχητής

 

 

Απολυτήριο από στρατιωτικό σχολείο, 1926
Απολυτήριο από στρατιωτικό σχολείο, 1926
Αφορμή για το παρόν αφιέρωμα είναι η προσφορά από την Μάχη Κούκουρα σημαντικών αρχειακών υλικών του πατέρα της, Δημήτρη Κούκουρα, στο Αρχείο του ΚΚΕ. Επιπλέον, στις 15 Απρίλη συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απόδραση των 12 αξιωματικών του αστικού στρατού από την εξορία στη Νάξο, ανάμεσά τους και του Δημήτρη Κούκουρα, με σκοπό να ενταχθούν στον ΔΣΕ. Ο Δημήτρης Κούκουρας υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή αγωνιστή και κομμουνιστή αξιωματικού που με την ίδια τη ζωή του υπερασπίστηκε τις ιδέες του, την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Γεννήθηκε το 1892 στη Δύμη στην Κάτω Αχαγιά. Το 1911 τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και το 1913 κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό, στο 7ο Σύνταγμα Πεζικού. Στον στρατό πήρε τον βαθμό του λοχία και τον Ιούλη του 1916 απολύθηκε. Τον Νοέμβρη του 1916 κατατάχθηκε στον «Στρατό Εθνικής Αμύνης» (της κυβέρνησης του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη) που πήρε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Τον Σεπτέμβρη του 1917 ορκίστηκε έφεδρος ανθυπολοχαγός, ενώ το 1918 ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Το 1919 συμμετείχε στο εκστρατευτικό σώμα εναντίον της νεαρής σοβιετικής εξουσίας στην Ουκρανία που έστειλε η κυβέρνηση Βενιζέλου στο πλαίσιο της επέμβασης της Αντάντ, στις εκεί επιχειρήσεις τον Φλεβάρη του 1920, τιμήθηκε «επί διακεκριμένη πράξει στο πεδίο της μάχης» και προήχθη σε υπολοχαγό Πεζικού. Στη συνέχεια πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία και τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ το διάστημα Αυγούστου 1922 - Απρίλη 1923 ήταν αιχμάλωτος.

Τους ξεφτίλισε ζωντανός κι ακόμα τους στοιχειώνει…- Φασίστες γκρέμισαν την προτομή του στρατάρχη Ζούκοφ στο Χάρκοβο

 


Οι φασίστες του Αζόφ γκρέμισαν την προτομή του Σοβιετικού Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ στο Χάρκοβο, του κορυφαίου στρατηγού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του σωτήρα της Μόσχας, του Στάλινγκραντ, του Λένινγκραντ, της Σοβιετικής Ένωσης και του κόσμου ολόκληρου, του μεγαλύτερου ίσως στρατιωτικού νου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που συνέδεσε το όνομά του με τη συντριβή του φασισμού.

Η είδηση έρχεται από το 902.gr:

«Οι φασίστες του Αζόφ γκρέμισαν την προτομή του Σοβιετικού Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ στο Χάρκοβο, μετέδωσε το RIA Novosti επικαλούμενο την ουκρανική έκδοση Suspіlne Novini.

«Η προτομή του Σοβιετικού Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ στη λεωφόρο στο Χάρκοβο γκρεμίστηκε το πρωί της 17ης Απριλίου. Αυτές οι πληροφορίες της Suspіlne Novini, επιβεβαίωσε η επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Νεμισλιάνσκι, Τατιάνα Τόπτσιι. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους το έκανε ο στρατός».

ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ Μεγάλος κίνδυνος από την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους

 

Εξαρση των πυρκαγιών πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

 

Η φιλότιμη προσπάθεια των υπαρχόντων πυροσβεστών δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες. Και κυρίως αυτό που λείπει είναι η πρόληψηΠριν καλά καλά αρχίσει η αντιπυρική περίοδος (τον Μάη), ξεκίνησαν οι πυρκαγιές σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως σε Σάμο, Ρόδο, Κορινθία, Χαλκιδική, Ηλεία και αλλού, με κάποιες, μάλιστα, να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την αρχή του έτους έως 9/4 καταγράφεται μια, σχεδόν, εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2021.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στη χώρα μας, η οποία φτάνει το 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2021. Το διάστημα αυτό έχουν εκδηλωθεί 30 δασικές πυρκαγιές έναντι 4,4 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο αυτήν την περίοδο, ενώ έχουν καεί ήδη 10.330 στρέμματα.

Η Πυροσβεστική, που θυμίζουμε ότι από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση με απαξιωμένη τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με τουλάχιστον 4.000 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο, στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.

Πέθανε η ντροπή




Άγγλοι αποικιοκράτες, που ακόμα προσκυνάνε κορώνες και βασιλόπουλα, κι αφήνουν αγάλματα αγκρέμιστα όπως οι Βέλγοι, αυτό του Λεοπόλδου, που ακρωτηρίαζε τα μαυράκια και τ’ άφηνε χωρίς χέρια, επειδή δεν έπιαναν τους στόχους παραγωγής, έρχονται τώρα και μου διδάσκουν δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης, της Δύσης, κι άλλα τέτοια φανφαρόνικα, με μούρη που κοκκινίζει μόνον από το πολύ ουίσκι.

Μες στη βία, την ασχήμια, τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία κι όλων των άλλων ξεχασμένων πολέμων λίγο μακρύτερα, ήρθε μια «είδηση» – σφραγίδα της απανθρωπιάς, που συνεπάγεται η αναδιανομή του κόσμου του χρήματος, εξόδοις λαών, πληρωμένη με ποταμούς αίματος και καταστροφής. Έρχεται, από πού αλλού, από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ξεδοντιασμένη βρετανική αυτοκρατορία που ανασυστήνεται μετά το Brexit, με ρυθμούς ταχύτερους και πιο ύπουλους απ’ όσο η Δύση καταλογίζει στην καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν. Ο κορονοπαρτάκιας Μπόρις Τζόνσον, ναι αυτός που επιδείκνυε την αναλγησία του βολτάροντας στους δρόμους του απονεκρωμένου άδειου Κιέβου, αποφάσισε να μπουζουριάζει παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στο νησί της αιωνόβιας Ελισάβετ, να τους φορτώνει σε γιγάντια μεταγωγικά αεροπλάνα και να τους πετάει, σαν σε χωματερή, στη Ρουάντα, εξίμισι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο. Έχει κλείσει συμφωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, Μπιρούτα, που ζει στο πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Αφρικής, σημαδεμένο από τη σφαγή Τούτσι – Χούτου, με οχτακόσιες χιλιάδες νεκρούς και ενάμισι εκατομμύριο εκτοπισμένους το 1994.

Όλοι την Κυριακή 1η Μάη στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

 

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

 

 

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή την Κυριακή 1η Μάη στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή του για την Εργατική Πρωτομαγιά 2022 τονίζει:

«"...Κάποτε, αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..."

Ελπίδα η πάλη των λαών!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη, στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στον δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα-σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

EE Στα ύψη οι τιμές βασικών ειδών διατροφής

 

Η ακρίβεια είχε δείξει τα δόντια της πριν τον πόλεμο, τώρα πλέον οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής έχουν «πάρει φωτιά» και στην ΕΕ υπάρχουν ερωτήματα για το αν θα διαταραχθεί η επάρκεια σε εμπορεύματα που έρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Στην ΕΕ, οι τιμές εκτινάσσονται. Κατά 4,1% τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ενώ ήδη τον Ιανουάριο είχαν καταγράψει αύξηση 3,5%

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το υψηλότερο από την ίδρυση του FAO το 1990, ανέφερε Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει πλήττοντας λαϊκά νοικοκυριά σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ, σε συνδυασμό με την έμμεση φορολογία που υπάρχει στην κατανάλωση προϊόντων διατροφής, στην Ενέργεια και στα καύσιμα.