Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Σε χωματερές οι τεράστιες φτερωτές των ανεμογεννητριών

 

Η «πράσινη ανάπτυξη» έχει κίνητρο το κέρδος και στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος οδηγεί στη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη σπατάλη πόρων

 

Οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους που πλασάρουν την «πράσινη ανάπτυξη» και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εφόσον νοιάζονται, όπως λένε, για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δεν θα έπρεπε να έχουν κάνει μια ολιστική μελέτη για όλη τη διάρκεια ζωής των τεχνικών μέσων των ΑΠΕ, τα οποία σπέρνουν σε στεριά και θάλασσα σε όλο τον κόσμο;

Μια μελέτη που να ταιριάζει στα μεγάλα - αλλά κούφια - λόγια της αειφόρου ανάπτυξης και να υπολογίζει το περιβαλλοντικό κόστος κατασκευής, λειτουργίας, αλλά και απόσυρσης αυτών των συσκευών, συγκριτικά με το περιβαλλοντικό όφελος; Τι θα γίνουν π.χ. οι τεράστιες φτερωτές των ανεμογεννητριών όταν φτάσουν το προσδόκιμο ζωής τους, δηλαδή τα 20 χρόνια, ή νωρίτερα αν πάθουν ζημιά από κάποια αιτία;

Η απάντηση σ' αυτό σήμερα είναι ότι θα θαφτούν. Οι φτερωτές, διαμέτρου 50 και 100 μέτρων, δεν θα ανακυκλωθούν. Θα ταφούν σε χωματερές, σαν τεράστια σκουπίδια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2050 περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι υλικού των φτερωτών αυτών θα αποσύρονται ετησίως και θα αντικαθίστανται με νέα εξαρτήματα.

Ιμάντας

 

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού πρόξενου επί οικονομικών θεμάτων από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στην πόλη καμιά 20αριά μεσίτες από τις ΗΠΑ, μέλη μιας από τις μεγαλύτερες Ενώσεις κτηματομεσιτών της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες της περιοχής, η επίσκεψή τους ήταν «αναγνωριστική», για να πληροφορηθούν τις «ευκαιρίες» που προσφέρει η Αλεξανδρούπολη και όλη η ακτογραμμή της Θράκης στο real estate, τόσο για ιδιωτικές κατοικίες όσο και για τουριστικά συγκροτήματα. Οπως διαβάζουμε μάλιστα στον τοπικό Τύπο, δήμος και επιμελητήριο θα ενημερώσουν το επόμενο διάστημα αναλυτικά τους Αμερικανούς μεσίτες για τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής και θα τους στείλουν μέχρι και τοπογραφικά για τα σημεία - φιλέτα. Το επιχειρηματικό ταξίδι των μεσιτών συνεχίζεται και σε άλλες πόλεις, όλοι όμως στάθηκαν στον συμβολισμό που έχει η αφετηρία του από την Αλεξανδρούπολη, λόγω του ισχυρού αμερικανικού ενδιαφέροντος για την περιοχή. Δεν ξέρουμε αν περίσσεψε κανένα ...αυγό από την προηγούμενη επέλαση των Αμερικανών στρατιωτικών στην πόλη, για να «φιλέψουν» τους μεσίτες ο δήμος και το επιμελητήριο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι με κάθε τέτοια επίσκεψη, τρέχουν τα σάλια όσων προπαγανδίζουν ότι η «σωτηρία» του λαού στον ακριτικό Εβρο θα έρθει από τη βαθύτερη ένταξη της περιοχής στα ευρωατλαντικά σχέδια, ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο: Δίνοντας «γην και ύδωρ» (οικόπεδα, ακτογραμμή και λιμάνι) στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, η πόλη, οι υποδομές και η ευρύτερη περιοχή μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε «ιμάντα» επικίνδυνων σχεδιασμών, άρα και σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Προβλήματα εγγραφής παιδιών με ειδικές ανάγκες σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό

 

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τα προβλήματα εγγραφής παιδιών με ειδικές ανάγκες σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Δελή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστο Κατσώτη και Λεωνίδα Στολτίδη:

«Παρά τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου Εργασίας ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, φαίνεται ότι η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, απορρίπτει παιδιά που χρήζουν έγκαιρης ένταξης σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο και ανάλογης επιστημονικής φροντίδας. Παρά την πρόβλεψη στον ισχύοντα Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (ΦΕΚ 4249/Β/05.12.2017) και ειδικότερα στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3: