Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Η νέα γενιά έχει ιδανικά…

 


Και όταν πολιτικοποιούνται οι εκλογές, η ΔΑΠ χάνει. Αυτό θα μείνει. Του χρόνου θα πάνε φοβισμένοι. Φοβισμένοι από τη γενιά που τους ξερίζωσε και φοβισμένοι μην πολιτικοποιηθούν οι εκλογές ξανά…

Η νίκη της Πανσπουδαστικής αποτέλεσε έναν σταθμό, ιδιαίτερα με τον τρόπο που ήρθε. Μας έκανε να χαμογελάσουμε, με έναν τρόπο απολαυστικό. Σαν να γυρίσαμε στα αμφιθέατρα εμείς.  

Οι εκλογικές νίκες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για πάνω από τριάντα χρόνια (δυστυχώς) αποτελούσαν ένα εκλογικό θεμέλιο, που ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να σπάσει. Σχεδόν. Γιατί δεν είχαν προβλέψει τα παιδιά της Πανσπουδαστικής…

ΕΟΠΥΥ: Για τις αλλαγές και τον χαρακτήρα του

 

Με αφορμή τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, είναι χρήσιμο να επαναφέρουμε τον λόγο ίδρυσής του και κυρίως να αναδειχτεί το πώς αυτός εντάσσεται και υπηρετεί την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον τομέα της Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η σύσταση του ΕΟΠΥΥ (αρχικά ονομαζόταν ΕΟΠΥ) έγινε το 2011, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησαν διάφορα αντίστοιχα νομοθετήματα, όπως το 2014 με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Πάνω στις αρχικές κατευθύνσεις ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις έβαζαν τη δική τους «πινελιά», προκειμένου να ενισχυθεί και να ολοκληρωθεί το έργο. Ποιο όμως είναι αυτό το έργο και τι ακριβώς επιδίωκε;

Ο χαρακτήρας του ΕΟΠΥΥ

Σε αυτά τα ερωτήματα δίνονται απαντήσεις στο κείμενο κριτικής του ΚΚΕ στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ το 2011, στο οποίο, μελετώντας τον νόμο και τα επιμέρους άρθρα του, επισημαίνονταν τα εξής:

«Πρόκειται για ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, στο οποίο θα ενταχθούν οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Οίκος Ναύτου, καθώς και οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας που διαθέτουν.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ Διαχρονικό «ξέπλυμα» των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων σε βάρος των λαών

 

Η πείρα από τους μέχρι σήμερα ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι εξαιρετικά διδακτική για τη στάση των σοσιαλδημοκρατικών κι οπορτουνιστικών δυνάμεων.

Από το μακρινό 1912, τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου τα κόμματά της δήλωναν την εναντίωσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο ρεύμα του σοσιαλσοβινισμού μεσολάβησαν μόλις 3 χρόνια, όταν στη Διάσκεψη του Τσίμερβαλντ η μεγάλη πλειοψηφία τους ξεκάθαρα έπαιρνε θέση υπέρ των συμφερόντων των αστικών τάξεων, στηρίζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους πολεμικούς προϋπολογισμούς, με στελέχη τους να αναλαμβάνουν ως και υπουργικές θέσεις στις αστικές κυβερνήσεις. Στη στάση τους αυτή είχαν εναντιωθεί, αποκαλύπτοντας τον βρώμικο ρόλο τους, οι μπολσεβίκοι του Λένιν, οι Γερμανοί σπαρτακιστές και μερικοί ακόμα σοσιαλδημοκράτες της εποχής, για να ξεκαθαρίσει σύντομα η ήρα από το στάρι με τη διάσπαση της Δεύτερης Διεθνούς και στη συνέχεια τη συγκρότηση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Οσα χρόνια κι αν πέρασαν από τότε, στα πολεμικά προσκλητήρια των αστικών τάξεων, όπως και στις μέρες μας, οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και ο διεθνής οπορτουνισμός δηλώνουν ανελλιπώς το «παρών». Ανάμεσά τους και δυνάμεις που συμμετέχουν στο λεγόμενο «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ) καθώς και στην αποκαλούμενη ομάδα της «Αριστεράς» στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτές βέβαια προπορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που αφού αποτέλεσε τον πρωτεργάτη ως κυβέρνηση για να υλοποιηθεί ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός και να μετατραπεί η χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σήμερα πλειοδοτεί ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση για να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ νέες βάσεις και να αποσπάσει η αστική τάξη της Ελλάδας μεγαλύτερα ανταλλάγματα στο ευρωΝΑΤΟικό παζάρι, για λογαριασμό της και σε βάρος του λαού.

Στις Βρυξέλλες των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν

 

Τα ευχάριστα νέα από τη σαρωτική νίκη της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές μάς βρήκαν στις Βρυξέλλες. Οι πανηγυρισμοί ήταν ενθουσιώδεις και η συγκίνηση μεγάλη! Τα παιδιά νίκησαν!

Στην Ελλάδα οι κάλπες γέμισαν κόκκινα γαρύφαλλα και η ΠΚΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι η φωνή των φοιτητών ούτε συκοφαντείται ούτε καταπνίγεται, και ότι το μέλλον και οι ανατροπές που ονειρεύονται θα κατακτηθούν με τους αγώνες τους.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, στην «καρδιά της Ευρώπης», όπου βρέθηκα για την παρουσίαση του βιβλίου μου «Αποδελτίωση» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», ενδιαφέρθηκα και για την άλλη πλευρά των Βρυξελλών, την αθέατη, αναζητώντας τα μέρη όπου έζησαν και τους δρόμους όπου κινήθηκαν τρεις κορυφαίοι θεωρητικοί και επαναστάτες πάνω από έναν αιώνα πριν.

Ο Μαρξ, ο Ενγκελς και ο Λένιν, που σημάδεψαν με τη δράση τους αυτήν την πόλη. Ξεκίνησα από τη Λεωφόρο Στάλινγκραντ (που ο χρυσαυγίτης Γ. Λαγός είχε ζητήσει τη... μετονομασία της). Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν συμφέρει να θυμούνται το όνομα που παραπέμπει στην ιστορική μάχη που σηματοδότησε την αρχή της ήττας του ναζισμού. Είχα διαβάσει ότι μετά τον πόλεμο η βελγική αστική τάξη έδινε σε δρόμους τα ονόματα του Τσώρτσιλ, του Ντε Γκωλ κ.ά.

Ο βελγικός λαός, όμως, αναγνωρίζοντας τις θυσίες και την καθοριστική συμβολή των Σοβιετικών στην ήττα των ναζί, επέβαλε την ονομασία «Στάλινγκραντ» στη Λεωφόρο. Το διάζωμα της Λεωφόρου, μάλιστα, έχει το όνομα της Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζα Λούξεμπουργκ (Rosa Luxemburg Alle).

ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ «Ξεπλένει» την τουρκική προκλητικότητα μιλώντας για «διαφωνίες» για τα όρια του εναέριου χώρου

 

 

«Νερό στον μύλο» της τουρκικής προκλητικότητας ρίχνει για μία ακόμη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού δικαιολογεί ουσιαστικά τις τουρκικές υπερπτήσεις, κάνοντας λόγο για διαφωνίες Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε:

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21 και 22 Μάη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21 και 22 Μάη:

21 και 22 Μάη - Διήμερο αντιιμπεριαλιστικής δράσης σε όλη τη χώρα

Να κλείσουν οι βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Καμιά συμμετοχή στο πολεμικό σφαγείο

Ο ∆. Κουτσουμπας στη Βόρεια Εύβοια

Βάλτε μπροστά τις δικές σας ανάγκες, πάρτε θέση δίπλα στο ΚΚΕ!