Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

«Άδειο το καλάθι για το νοικοκυριό κι αυτοί λένε παραμύθια για τον σοσιαλισμό...» (VIDEO)

 

 

Τη δική του απάντηση στον αντικομμουνισμό του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, δίνει ο «Οδηγητής» μέσω ανάρτησης στο Twitter, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «άδειο το καλάθι για το νοικοκυριό κι αυτοί λένε παραμύθια για τον σοσιαλισμό... »

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 3-11-2022 (26η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ)

 

 


1.  Σχετικά με την πρόσφατη έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου, πότε σχεδιάζετε να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη πεζοδρόμηση κυρίως της οδού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των δύο Λυκείων και του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου; Επίσης για πότε σχεδιάζετε να δημιουργηθεί στόλος δημοτικής συγκοινωνίας με ηλεκτροκίνητα οχήματα;

2.  Υπάρχει προοπτική για μείωση των δημοτικών τελών των νοικοκυριών με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023;

3. Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες ανέγερσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου και πότε θα συνεχιστούν;

4.  Δημιουργήθηκε Μητρώο στη Μυγδονία για τις εναπομείνασες κατασκευές αμιάντου σε δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους;

Αριστοτέλης Ρήγας - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΑΘΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

 

Ο,τι και να κάνει η εργοδοσία, τα συνδικάτα θα επικοινωνούν με τους εργάτες!


Απανωτά τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης μπροστά στην απεργία

 

PhotographISO

« Σπυριά» βγάζει η εργοδοσία από την ακούραστη προσπάθεια που κάνουν τα εργατικά συνδικάτα να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, διαδίδοντας το απεργιακό κάλεσμα για τις 9 Νοέμβρη. Σε μια σειρά χώρους μάλιστα γίνεται προσπάθεια να απαγορευτεί η είσοδος των συνδικαλιστών, να μπουν εμπόδια σε εξορμήσεις και συζητήσεις, οι οποίες προσπάθειες βέβαια βρίσκουν «τείχος» απέναντι στην αποφασιστικότητα των σωματείων να μην κάνουν βήμα πίσω.

Με την προσπάθεια αυτή της εργοδοσίας δίνεται απάντηση σε όσους διακηρύττουν ότι «δεν βγαίνει κάτι με τις απεργίες» ή κουτοπονηριές πως τάχα «με μια απεργία δεν αλλάζει τίποτα». Η ίδια η εργοδοσία αντιλαμβάνεται ότι οι εργαζόμενοι μέσα από την οργανωμένη συλλογική δράση μπορούν να της «βάλουν δύσκολα» και η απεργία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για να ενταχθούν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να πάρει «κουράγιο» ο εργαζόμενος από τους συναδέλφους του σε άλλους χώρους δουλειάς στον ίδιο κλάδο και ευρύτερα, να γίνει η 9η Νοέμβρη μέρα κλιμάκωσης της μάχης για αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Οχι όλοι

 

«Πληρώσαμε το τίμημα για τις κυρώσεις» ενάντια στη Ρωσία, έλεγε ο πρωθυπουργός από την Εσθονία, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος Ρώσων τουριστών στην ΕΕ, προσθέτοντας πως η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία ήταν φέτος πολύ μειωμένη. Παρά το γεγονός όμως ότι λιγότεροι Ρώσοι παραθέρισαν στη χώρα μας, οι μεγαλοεπιχειρήσεις του τουρισμού, με αμέριστη κρατική στήριξη, δεν έχασαν το κέφι τους και πανηγύρισαν δεόντως την ανάκαμψη αφίξεων και εσόδων στο ύψος του 2019, αναπληρώνοντας την απώλεια με τουριστικά πακέτα από άλλα κράτη, κυρίως από Γερμανία και ΗΠΑ. Αλίμονο στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους του τουρισμού, που μετά από ένα εξαντλητικό καλοκαίρι ετοιμάζονται τώρα για έναν δύσκολο χειμώνα, όταν οι μεγαλοξενοδόχοι καταρτίζουν ήδη τα επενδυτικά τους πλάνα για περισσότερες αφίξεις και κέρδη την ερχόμενη σεζόν. Τις κυρώσεις δεν φαίνεται να πλήρωσαν ούτε οι εφοπλιστές, που «κολυμπούν στο τάλιρο» από την αύξηση των ναύλων και τις χρυσές δουλειές με το αμερικάνικο LNG. Αλίμονο κι εδώ στα λαϊκά στρώματα, που πληρώνουν πανάκριβα την Ενέργεια και ξεπαγιάζουν στα σπίτια τους, με τις συνέπειες των κυρώσεων να προστίθενται σ' αυτές της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, του τζόγου με τις λαϊκές ανάγκες. Δεν «πληρώσαμε» λοιπόν όλοι το ίδιο τίμημα, όπως αποφαίνεται ο πρωθυπουργός. Κάποιοι λίγοι αντιμετωπίζουν τον πόλεμο και τις κυρώσεις ως «ευκαιρία» για νέο κύκλο κερδοφορίας, όταν οι πολλοί δέχονται απανωτά χαστούκια από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, αλλά και από τον κίνδυνο η ιμπεριαλιστική σύγκρουση να γενικευτεί.

«Τα ράφια είναι γεμάτα στην αγορά και τα καλάθια άδεια για τα νοικοκυριά»


Πηγή: Eurokinissi

 

Λίγο μετά τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος αντί να απαντήσει στην οργή των λαϊκών νοικοκυριών, το έριξε στη γνωστή... αντικομμουνιστική τρελίτσα (λέγοντας «καλά τα αστεία για τον καπαμά, αλλά στη Σοβιετική Ένωση τα ράφια ήταν άδεια»), στο mail του 902.gr ήρθαν δεκάδες μηνύματα αγανάκτησης. Μεταφέρουμε μόνο ορισμένα από όσα μας έστειλαν οι αναγνώστες:

- Τα ράφια είναι γεμάτα στην αγορά και τα καλάθια άδεια για τα νοικοκυριά.

- Θέλουμε τον Άδωνι να λέει ζωντανά: Οι Σοβιετικοί έτρωγαν καπαμά;

- Σε λίγο θα βάζουν αντικλεπτικά στα βούτυρα, όπως σε άλλες χώρες, και θα βγαίνουν στα κανάλια οι υπουργοί να λένε «καλά τα αστεία με τα αντικλεπτικά, αλλά οι Σοβιετικοί δεν είχαν αντικλεπτικά»...

Καθόλου «εισαγόμενη»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της για όσα περνάει ο λαός, με τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και στα άλλα βασικά αγαθά, η κυβέρνηση αναμασάει το παραμύθι της «εισαγόμενης ακρίβειας», που την έφερε τάχα ο πόλεμος. Απορρίπτει μάλιστα ένα προς ένα τα δίκαια αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για στήριξη του εισοδήματος και μειώσεις στις τιμές, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας».

Η ακρίβεια όμως δεν έπεσε από τον ουρανό. Ούτε την έφερε ο πόλεμος, όσο κι αν αυτός επιδρά στην αύξηση των τιμών, λόγω κυρίως του μεγαλύτερου κόστους της Ενέργειας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά...

Ο πληθωρισμός δεν είναι «εισαγόμενος», όσο κι αν η προηγούμενη οικονομική κρίση, στο έδαφος της οποίας εκκολάφτηκε, είχε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διαστάσεις.

Για τη διαχείρισή της, τα κράτη και οι κυβερνήσεις επιστράτευσαν μέτρα επεκτατικής πολιτικής σε πρωτοφανή κλίμακα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ψευδο-εκλογές αυταρχισμού και νοθείας

 

Αύριο, 5 Νοέμβρη, το ΥΠΑΙΘ προχωρά σε μια ακόμα ένδειξη πυγμής προς τα σωματεία, στη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη των «εκπροσώπων» των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΥΣ). Συμβούλια δηλαδή της διοίκησης (5μελή), στα οποία συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων και αφορούν στις αποφάσεις πλευρών τόσο των εργασιακών ζητημάτων των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, κ.λπ.), όσο και σε ζητήματα που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών μας (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, αριθμός μαθητών ανά τμήμα, κάλυψη κενών, κ.λπ.).

Με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε (1/10/2022) και καθορίστηκε ο τρόπος εκλογής, έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» για τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Η δικαιολογία που εμφάνισαν το 2020, όταν πραξικοπηματικά προσπάθησαν να επιβάλουν τις ηλεκτρονικές εκλογές, με πρόσχημα την πανδημία, πήγε τώρα περίπατο.

Αναδίνει και με αυτόν τον τρόπο, για μια ακόμη φορά, η «δυσοσμία και η μπόχα» της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ως στόχο το χτύπημα της εκπροσώπησης των εργαζομένων (ακόμα και σε Συμβούλια Διοίκησης) με όχημα τον έλεγχο και τη νόθευση της βούλησής τους. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, ότι σε καθεστώς πανδημίας δεν μπορούν να γίνονται διά ζώσης εκλογές, αποδείχτηκε προσχηματική.