Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Οι καταστροφές από την κακοκαιρία έχουν τη σφραγίδα κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής 
Από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

 

«Μόνο γέλιο και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις αναμενόμενες καταιγίδες της εποχής κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει τις καταστροφές σε "ακραία καιρικά φαινόμενα" και στην "κλιματική αλλαγή"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι «ξέρουν από πρώτο χέρι, ότι και στο παρελθόν έχουν προκύψει τέτοια μεγάλα προβλήματα στους συγκεκριμένους δήμους και περιοχές που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ολοκληρωμένα».

«Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατεστραμμένες περιουσίες υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Όταν λείπουν τα παραπάνω, τότε τα γνωστά μηνύματα του "112" που συστήνουν την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων μοιάζουν με φάρσα, ειδικά όταν τα νερά και η λάσπη μπαίνουν μέσα σε λαϊκές κατοικίες και όχι οι λαϊκές οικογένειες μέσα στα υπερχειλισμένα ρέματα», υπογραμμίζει.

Για τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


1. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαιρετίζει τους δίκαιους, μαζικούς αγώνες των χιλιάδων εκπαιδευτικών, που σε πείσμα του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Παιδείας, αρνούνται να γίνουν «γρανάζι» στα αντιδραστικά - αντιπαιδαγωγικά σχέδια που προωθούν το σχολείο των κοινωνικών φραγμών και διακρίσεων, της ημιμάθειας, της εμπορευματοποίησης της γνώσης, που θα αναγκάζει τους γονείς να βάλουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται, έχουν την αμέριστη στήριξη των γονιών, συναντιούνται στους δρόμους με τους μαθητές τους, δέχονται την αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων, γιατί η σύγχρονη κοινωνική απαίτηση για τη μορφωτική πρόοδο των παιδιών του λαού είναι συνυφασμένη με την πάλη για τη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών, με τον αγώνα για να σταθούν όρθιοι και όχι σκυφτοί, μέσα κι έξω από τη σχολική τάξη.

Οι εκπαιδευτικοί, με τους μαζικούς τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, αξιολογούν το σχολείο, όπως επίσης και οι γονείς που τους στηρίζουν, παρά τη βρώμικη προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού που έπεσε στο κενό.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, γιατί, με τη στάση τους, λένε ένα μεγάλο «όχι» σε αυτήν την πολιτική και ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση για ένα μεγάλο «ναι» στην ανάγκη για ένα σχολείο που θα προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα πεδία της γνώσης, ικανότητα στη γραπτή γλώσσα και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Ενα σχολείο των ίσων και των πολλών, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

«Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία…»

 

«Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της ανανέωσης και τροποποίησης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας «αμυντικής» συνεργασίας. Σε μια συμφωνία που κάνει το επόμενο βήμα για τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, το βασικό πρόβλημα που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν εξασφαλίζει καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία…

Εδώ σίγουρα θα διαμαρτυρηθούν ότι τους… διαστρεβλώνουμε, και θα τονίσουν ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται γενικά στην αμερικανική παρουσία μέσω των βάσεων και της αξιοποίησης στρατιωτικών υποδομών, λιμανιών κλπ, αλλά στη «στήριξη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».